Aktuális

Nigella Lawson: a kajapornó királynője

Hol vannak már azok az idők, amikor az angol konyha egyet jelentett a vízízű zöldséggel, a ronggyá főzött marhahússal és az ízetlen pudinggal? A brit gasztronómia ma már ugyanúgy világhírű, mint a brit szakácskönyvek és tévés főzőshow-k. Ez utóbbiak sikerüket az ízletes receptjeiről és dús idomairól egyaránt nevezetes sztárszakácsnőnek, Nigella Lawsonnak is köszönhetik.

Nigella Lawson: a kajapornó királynőjeA kajapornó királynője – rajongói és ellenfelei egyaránt így emlegetik a kalóriagazdag, fogyókúrásnak éppen nem mondható receptjeiről híres angol szakácskönyv- és főzőműsor-milliomost, Nigella Lawsont.

Csábító lett a főzés

A sötét hajú, széles mosolyú, sugárzóan nőies szépség néhány év alatt elérte azt, amit a brit szigeteken korábban senki nem tartott volna elképzelhetőnek: szexis idomaival, kacér modorával és elegáns akcentusával visszacsábított a fazekak mellé egy olyan népet, amely sokáig szilárdan hitte, a kulináris élvezetek csúcsa belökni a mikróba a Marks & Spencer élelmiszerosztályán vásárolt készételeket.

Mihelyst azonban ő színre lépett, a britek számára a főzés lett az új szex. Első szakácskönyve 1998-ban jelent meg, és bár hasonló jellegű kötetekkel, ahogyan nálunk, úgy a szigetországban is Dunát lehet rekeszteni, mégis 300 ezer példányban kelt el, és azonnal a bestsellerlistákon landolt.

Konyhatündérből házi istennő

A Hogyan együnk? (How to Eat?) című kötetet azóta kilenc további követte az ígéretes Hogyan váljunk házi istennőkké? címűtől a legutóbbiig, az olasz ízekre összpontosító Nigellissimáig, és a szakácsdíva népszerűsége máig töretlen. Sőt csábos külsejével és érzéki stílusával a tengerentúli főző-tehetségkutató show, az Íz (Taste) zsűritagjaként az idén még az Egyesült Államokat is sikerült meghódítania.

Lázadó kislány a teakereskedő dinasztiában

Pedig az idén 53. évébe lépett celebszakácsnő, akit valójában a Nigella Lawson őméltósága cím illetne meg, semmiféle hivatalos gasztronómiai képzésben nem részesült, és nem is tartja magát a kulinária szakértőjének.

A Thatcher-kormány pénzügyminisztere, Nigel Lawson parlamenti képviselő és Vanessa Salmon, a Lyons brit teakereskedő-dinasztia örökösnőjének lányaként nem is kényszerült volna rá soha, hogy arca verítékével keresse meg a kenyerét. Az elismert társasági szépségnek számító Mrs. Lawson azonban szeretett főzni, és az ízek iránti előszeretetét továbbadta a lányának is.

A kis Nigella iskolás lányként sok bánatot okozott a szüleinek, mert bár a tanulmányi munkájával semmi baj nem volt, a viselkedésével annál inkább, emiatt kilencszer kellett intézményt váltania. Olyan ijesztő beírásokat vitt haza holmi „bomlasztó magatartásról”, hogy az apja először azt hitte, a tanárok véletlenül eltévesztették a jellemzéseket, azután viszont sürgősen magániskolába küldte lobbanékony természetű gyermekét.

A tönkrement karamellkrém

Az édesanyja szépségét és vagyonát egyaránt öröklő Lawson lány végül egyetemistaként talált magára, Oxfordban középkori és modern nyelvekből diplomázott, majd gasztronómiai újságíróként kezdett étteremkritikákat írni.

A munkája során ismerkedett meg első férjével, az újságíró John Diamonddal is, akitől két gyermeke született, a most 19 éves Cosima és a 17 éves Bruno. Végül amikor egy társasági vacsorán a szeme láttára tört ki könnyekben a házigazda a tönkrement karamellkrém miatt, Nigella elhatározta, hogy saját szakácskönyvet ír, és ezzel elindult szédítő pályafutása.

Amatőr vagy útmutató egyéniség?

Nigella Lawson: a kajapornó királynőjeA szexis sztárszakácsnő sikerét sokan hajlamosak személyes vonzereje számlájára írni, és szemére vetik amatőr mivoltát. Ő azonban halad a maga útján, és az eredmények igazolják: 15 millió fontosra becsült vagyonából 8 millió a könyvei bevételéből származik.

Tévéműsoraiban mindig azt hangsúlyozza, kizárólag a saját kedvére kezdett el főzni, és a fő szempontnak az egyszerű elkészíthetőséget tartja. Nem véletlenül nevezte a The Sunday Telegraph az első könyvét az évtized legértékesebb kulináris útmutatójának.

Megszámlálhatatlan olvasója és nézője emellett azért is kedveli őt, mert a mai, fogyókúrás tanácsokkal túlterhelt világban senkit sem biztat önsanyargatásra, és látszik rajta, hogy valóban élvezi az ízeket. Ahogy az egyik kritikusa megjegyezte: senki nem ír ilyen őszintén az étel érzelmi jelentőségéről.

A második házasság

A közfigyelem mostanság azonban nem a receptjei, hanem a magánélete miatt irányul rá. Nigella első férje 2001-ben, mindössze 47 évesen halt meg torokrákban, és az asszony – egyes nézetek szerint felháborítóan hamar – hozzáment a világ egyik vezető reklámügynökségének alapítójához, a neves műgyűjtőként számon tartott Charles Saatchihoz. A két attraktív híresség házassága kezdetben mindkettejük számára gyümölcsözőnek bizonyult, egymás hírnevét erősítették, hol komolyabb, hol komolytalanabb ügyeikkel kerültek be a bulvárhírekbe, folyamatosan szerepeltek.

Elolvadt az értékes szobor

A világsajtót is bejárta például az az eset, amikor a sztárszakácsnő kérésére úgy döntött a házaspár, kibővítteti 12 millió fontot érő chelsea-i házuk konyháját. Ez önmagában még nem lett volna baj, az építőmunkások azonban óvatlanul kihúzták a konnektorból azt a mélyhűtőt, amelyben ott rejtőzött Mr. Saatchi gyűjteményének egyik 1991-ben 13 ezer angol fontért beszerzett darabja, Marc Quinn ifjú brit művésznek a saját lefagyasztott véréből készült szobra.

Az értékes műalkotás szégyenszemre elolvadt, és a balesetre csak akkor derült fény, amikor a fagyasztóból gyanús piros folyadék kezdett szivárogni. A veszteség annál fájóbb lehetett, mert néhány évvel később a művész hasonló véres portréjáért már másfél millió fontot fizetett egy amerikai gyűjtő.

Nigella Lawson: a kajapornó királynőjeNem ette Nigella főztjét

Az idill akkor omlott össze, amikor a most 70 éves Saatchi kezdte úgy érezni, felesége népszerűsége elhomályosítja az övét. Ismerőseik szerint a reklámmogul mind mogorvább lett, egyre gyakrabban veszekedett a feleségével, sőt utolsó fegyverként annak főztjét is visszautasította, azt állítva, jobban szereti az egyszerűbb ennivalókat, például a konyhaművészet csúcsának aligha nevezhető tükörtojást.

Az idén június közepén azután kirobbant a botrány: a brit Sunday Mirror lehozta azokat a paparazzoképeket, amelyek a világszép nejét eltorzult arccal fojtogató Saatchiról készültek. A házaspár éppen közelgő tizedik házassági évfordulóját ünnepelte volna a celebvilágban közkedvelt, például Pippa Middleton által is gyakran látogatott mayfairi Scott’s halvendéglőben, amikor a szomszédos asztalnál ülők hangos szóváltásra figyeltek fel, és megdöbbenve látták, hogy a férje két kézzel szorongatja a láthatóan halálra rémült Nigella torkát.

Családi dráma címlapon

Beavatkozni jellemző módon senki nem avatkozott be, a lesifotósok azonban szokás szerint résen voltak, mert a képek azonnal elkészültek és a megfelelő szerkesztőségben landoltak. A paparazzóknak már csak azért is könnyű dolguk volt, mert Charles Saatchi köztudomásúan láncdohányos, a házaspár ezért mindig a szóban forgó étterem nyitott teraszán telepedett le vacsorázni.

Nigella Lawson: a kajapornó királynőjeA legújabb hírek szerint az asszony már ki is hurcolkodott a közös otthonból, és átmenetileg egy bérelt lakásba költöztette át a gyerekeit, továbbá a fazekait, a serpenyőit és a szakácskönyveit.

Az események kapcsán néhányan felhívták a figyelmet arra, hogy a tévésztár élete korábban sem volt mentes a traumáktól, nemcsak az első férjét veszítette el tragikusan korán, hanem az édesanyját és az egyik nővérét is, néhány éve pedig egy interjúban azt is elárulta, hogy kislányként az anyja rendszeresen verte.

A The Guardian egyszer azt írta Nigelláról, a férfiak azért szeretik, mert vele akarnak lenni, a nők pedig azért, mert a helyében akarnak lenni. A történtek után valószínűleg jóval kevesebben szeretnének cserélni vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top