Aktuális
Szponzorált tartalom

Tökéletes kávéra vágysz? Így válassz tejet hozzá

Nem mindegy, hogy a kávéhoz milyen tejet választunk. Mi a titok? Eláruljuk, és megosztunk egy bevált tippet is, amitől az otthoni kávézás nyugodt, varázslatos percekké válhat.

Magyarországon a kávéfogyasztók többsége eszpresszót iszik egy kis tejszínnel, de a latte és a cappuccino is nagy kedvenc itthon.

Tejet a kávéba?

Johan Nieuhof holland utazó 1660 körül úgy gondolta, hogy ha a teába lehet tejet tenni, akkor talán a kávéval is működni fog. Az 1700-as években a franciák és a németek is kezdtek rászokni a tejeskávéra. A cappuccino jóval később jelent meg, és csak az 1930-as években lett igazán népszerű a presszógépek terjedésének köszönhetően.

Minőségi termékeket válassz!

A minőségi tej szempontjából mindenképpen fontos, hogy egészségesek legyenek a tehenek, megkapják a megfelelő napi mennyiségű tápanyagot és vizet. A legjobb minőséget tehát a kisebb gazdaságokban, házilag előállított tejek képviselik.

Fontos! A hosszú eltarthatósági idejű termékektől ne várjunk csodát, hiszen általában semmiféle vitamint vagy enzimet nem tartalmazhatnak. 

A tej vásárlásánál több tényezőt is érdemes figyelembe venni: olvassuk át a különböző tápanyagok értékeit (fehérje- és zsírtartalom), ellenőrizzük a csomagolás minőségét, és hogy honnan származik az alapanyag.

Fotó: iStock

Fotó: iStock

Van alternatív megoldás

A növényi italok kiváló opciót jelentenek azok számára, akik nem fogyasztanak állati eredetű fehérjét, vegán vagy paleo életmódot folytatnak vagy tejfehérje-allergia, galaktozémia miatt speciális étrendet követnek. Ezek a termékek magokból, gabonákból, hüvelyesekből vagy pálmafélékből is készülhetnek, és ízükben, állagban, színben és illatban is hasonlítanak a tehéntejhez.

Bolondítsd meg! – Tudjuk, miről beszélünk!

A kávétej például kiváló kiegészítője a kávénak, hiszen sokkal krémesebb állagot kölcsönöz ennek az egyébként is durvább és igen karakteres italnak. A minőségi kávétej elkészítéséhez ráadásul egy liter friss tejet használnak fel. Amellett, hogy a kávétej gazdag ízvilágot és aranybarna színt kölcsönöz a mokkának, kiemeli a kávé lágy textúráját is. És itt is van alternatív megoldás: azok, akik figyelnek az alakjukra, már vásárolhatnak csökkentett, csupán 4 százalék zsírtartalmú kávétejet is. Egy próbát mindenképp megér!

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top