Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Immunhiányos a kisfiam

Nathalie Avelon
Létrehozva: 2013. szeptember 26. 15:03

Kedves Mindenki!

Már régóta olvaslak benneteket, s most jött el az ideje, hogy írjak is Nektek.

A kisfiamról van szó, augusztus 20-án múlt 2 éves. Próbálom röviden összfoglalni, leírni a történetét: 3700 grammal és 56 cm-rel született 3. gyermekként császármetszéssel a Péterffy Kórházban, Budapesten. Sajnos csak 6 hetes koráig tudtam anyatejjel táplálni, utána BEBA HA tápszereket kapott, életkorának megfelelőt. Terhességem - ez :) - problémamentesen zajlott ahogyan a szülés is. Először 3 hónapos korában rémített meg minket, mikor teljesen váratlanul egy aprócska fertőzés után hirtelen a SOTE I.-en kötöttünk ki, s tartottak bent minket Berodual-os inhalálásra - akkor mondták ki először: obstruktív bronchitis. Vásároltunk porlasztót, ami a gyógyszert párásítja, orvosságot, fiziológiás sóoldatot. De valahogy nem lett jobb a helyzet, azt figyeltük meg, hogy gyakorlatilag minden megfázásából "befulladás" lesz, de nem asztmatikus, tehát a belégzése nehezített, hanem hogy a kilégzése. Az elmúlt fél évben már havonta egy alkalommal jártunk a háziorvosnál, ami 1-1.5 hét otthoni tartózkodást jelent - külön élünk édesapától, tehát ide-oda hurcibáljuk a kicsit, ráadásul nekem van még egy 13 éves nagyfiam és egy 15 éves nagylányom is az előző házasságomból.
A másik érdekesség 1 éves kora után kezdődött: kiütéseket, puffadást, hasmenést produkált tej illetve tejneműek fogyasztása után, sőt idővel a tüdejében felhalmozódott váladék kiköhögésének ingere is emelkedett olyankor, ha édesapánál tejet, tejneműt fogyasztott - mi már egy ideje csak növényi alapú tejet fogyasztunk. Csináltak nála vérvizsgálatot - az derült ki, hogy az IgA és az IgG szintje a fele az alsó határnak - előbbi esetében  0,36 az utóbbinál 3,6 a pontos szám - a véréből nem mutatható ki semmiféle allergia sem tejre, sem másra, sőt most már a GenoID is csinált laktóz intolerancia vizsgálatot száj-nyálkahártya kenetből, TC lett az eredmény, tehát ez sem 100%. Az orrmandulája nagyobb a kelleténél, azt a fül-orr-gégész ki szeretné venni, hajlunk rá, hogy belemenjünk, mert elzárja a váladék útját, már szúrták ezért mindkét fülét, sőt, további két kórházi tartózkodásunk is volt, annyira rossz állapotba került tavaly télen és idén télen is.
Fentiek ismeretében - emelt szintű családi pótlékot egyelőre nem kaphatok, mert "nem annyira súlyos" a gyerek állapota - a Ventolinozást mostanra - hosszas könyörgésre - kiváltották Singulair 4 mg-os granulátummal, Immunotrophina immunerősítőt kap, most fejezte be a Bronchovaxom kúrát - tehát nem tudom, mit tegyek, hogy elsősorban is a kicsi meggyógyuljon, egészséges legyen, hogy ne kelljen minden 2. héten otthon lennie, mialatt a többi kis társai vidáman játszanak a bölcsiben (igen, 7 hónapos kora óta közösségbe jár) és hogy én is tudjak mellette normálisan dolgozni, ugyanis egy fizetés mindenképp kell, a gyerektartás és az állami családi sajnos nem elég a megélhetéshez - egyedülálló szülőként pedig pláne nem.
Manó Mannát próbáltunk adni neki, de nem fogadja el - semmilyen formában sem, sajnos - emellett nem tudom, milyen úton, merre induljunk el: újabb fül-orr-gégész? Allergológus? Immunológus? Talán fontos lehet még, hogy én magam is nagyon beteges gyermek voltam - örökbe fogadtak, tehát ismeretlen anyám, apám - s emlékszem, hogy kiskoromban gamma-globulin injekció kúrára kellett járjak, emellett mai napig vashiányos vagyok (szerencsére ezt nem örökítettem tovább....)
A  hagyományos orvoslásban egyre kevesebb a bizodalmam, remélem, hogy Ti tudtok nekem segíteni, javasolni valamit...

Előre is köszönöm,

Judit, és kisfia a kis Levente 

  1. 2014. május 13. 13:4959.

    Szia! Nem tudom olvasod-e még a hozzászólásokat,most bukkantam rá.Sajnos tragikus apropóból olvasom a témát... Kisfiam márciusban múlt fél éves amikor bekerültünk vele a Heim Pálba. Belinkelek neked egy oldalt a tragédiájával kapcsolatban. http://angyalokszulei.hu/atika-angyalkam-to rtenete A pici fiamnál kiderült,hogy súlyos kombinált immunhiányos... Az immunhiánynak több mint 200fajtája van,az övé a legsúlyosabb volt. 3hetet töltött az intenzív osztályon,majd itthagyott minket....

    Nála is volt 4hónapos kor körül zöld kaki,hasmenés,haspuffadás,de a dokija semmi különöset nem javasolt mint normaflort,utána 5hónaposan kis szeborreás foltok jelentek meg a fejecskéjén,arra meg azt mondtálk,hogy valószínűleg tejtermék allergia lehet. A babám csak anyatejet evett,ezért én befejeztem a tejtermék evését. Ezeket az előzményeket csak azért írom le,mert mondtak mindenfélét,annyira nincsenek tudatában és ismeretében az immunhiányos állapotoknak,de amint kiderült,hogy a baba teljes immunhiányos,akkor kiderült,hogy ez okozta nála a problémát... Ilyenkor annyira gyange a védekezőképesség,hogy mindenféle -másoknál ártalmatlan- baktériumok folyamatos problémát okoznak. Nem tudom milyen szakembereknél jártál,de javaslom,hogy egy genetikai vizsgálatra vidd el,például az országban a legjobb a debreceni immunológiai laboratórium (a pici angyalkám vérét is ide küldték le) http://3belklinika.deoec.hu/info.aspx?sp=8 . Ők tudnak majd neked célzottan segíteni. Illetve  ajánlom neked még Dr. Kriván Gergelyt aki a Szt.László kórház csontvelő transzplantációs osztályán dolgozik. Sokat tud immunhiányos gyermekekről,és ebben a témában tud neked segíteni. A mi babánk hozzá került volna ha meggyógyul,neki csak csontvelő transzplantáció tudott volna segíteni a betegsége súlyossága miatt. Remélem segítettem,illetve remélem azóta megoldódtak a gondjaitok! Az a durva,hogy azt néztem mikor írtad az első hozzászólásodat.... a ici fiam 2013.09.26.-án született 15.12-kor

     Borzasztóan hiányzik....

    Igen,egyébként ezek a betegségek genetikailag öröklődnek,én például a hordozója vagyok egy olyan génhibának amitől Ő meghalt... EGÉSZ ÉLETMBEN alig voltam beteg,évek óta nem voltam még náthás sem.... Minden vizsgálatom,eredményem a terhesség alatt is kíváló volt. Semmi jele nem volt ennek az egésznek.... Ő mégis gyógyíthatatlanul megbetegedett,olyan vírustól,ami más gyermekekben és felnőttekben is benne van,és egyáltalán nem okoz problémát.... 

    Üdvözlettel: Mónika 

    előzmény:
    Nathalie Avelon (1)
    2013-09-26  15:03
  2. 2013. szeptember 30. 21:2958.

    szia!

     

    nekem 2 gasztros is megmondta, hogy a 2,5 éves gyerekemen hiába végeznek allergia vizsgálatot, nem fog kimutatni semmit. azért én elmentem megszuratni, és persze jók voltak az eredmények. ettől függetlenül kiütéses lesz a tejfehérjétől. ami nem laktóz. tejfehérje a legtöbb felvágottban is van, virsliben, vajban nyilván, a legtöbb margarinban, kekszekben, csokiban (étcsokikban is szokott!!!), szóval végtelen a sor sajnos.

     szóval erre figyelj, hogy a laktóz és tejhehérje két kölön dolog! :(

     

    előzmény:
    Nathalie Avelon (17)
    2013-09-26  22:34
  3. 2013. szeptember 29. 18:0357.
    Sajnálom, ha kötözködésnek érzed a hozzászólásaimat, én komolyan úgy gondolom, hogy a kisfiad átlagosnál gyakoribb betegeskedése mögött akár táplálkozási hiányosságok is állhatnak, és ehhez járul hozzá az is, hogy nagyon hamar került közösségbe. Ez a kettő együtt okozhatja az általad említett tünekeket szerintem.
    előzmény:
    Nathalie Avelon (52)
    2013-09-29  16:14
  4. 2013. szeptember 29. 18:0056.
    Amennyiben valóban jártok gasztroenterológushoz, nagyon csodálkozom, hogy az első rutinvizsgálatok között nem csináltak allergiatesztet (ételallergiára vonatkozóan) a vérvételkor, és a laktózérzékenységet sem vizsgálták. 
    előzmény:
    Nathalie Avelon (53)
    2013-09-29  16:18
  5. 2013. szeptember 29. 17:5555.

    Gyermek szakrendelésen senki nem várja azt egy két éves kisgyerektől, hogy úgy fújjon, mint egy felnőtt.

    A GenoID által végzett vizsgálat eredménye leírása szerint az lett, hogy lehet, hogy tejcukorérzékeny a kisfiad, de az is lehet, hogy nem az. Sőt az is lehet, hogy most még nem az, de majd felnőttkorára az lesz.  Hát ezt (vagyis, hogy lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem) vizsgálat nélkül is tudható volt, és mindez 5000 forintodba került. Még mindig nem értem, ha állításod szerint jártok a Heim Pál gasztroenterológiájára, miért nem csináltatod meg INGYEN azt a vizsgálatot, mely azonnali, BIZTOS eredményt ad?

    előzmény:
    Nathalie Avelon (53)
    2013-09-29  16:18
  6. 2013. szeptember 29. 16:2154.

    Azt gondolsz, kedves Piroska, amit csak akarsz.

    Én a témát itt lezártam, ez számodra az utolsó reakcióm.

    A tejcukorérzékenységet azért nem szerettük volna - tudod van a gyereknek egy apja is, vele is meg szoktam beszélni, hogy mikor és mi történik a kisfiúval - elvégeztetni mert SZERINTÜNK és a megkérdezettek szerint, akik SZINTÉN KISGYEREKESEK, a GenoID által végzett génvizsgálat sokkal GYORSABB és sokkal PONTOSABB eredményt ad.

    Az pedig, hogy mi okozott és mi nem okozott problémát a számomra, szintén nem a te dolgod.

    És most utoljára írom le, hogy CSAK MI táplálkozunk így, a kisfiú hétvégente az édesapjánál van, akkor is EHET húst, tojást, akármit, a bölcsiben is CSAK LAKTÓZMENTES étrenden van, a háziorvosa javaslatára úgyhogy köszöntem szépen a kioktatást, ennyi volt.

     

    Vége. 

    előzmény:
    Piroska*** (50)
    2013-09-28  16:15
  7. 2013. szeptember 29. 16:1853.

    Mi is ide járunk.

    Egy kétéves kisgyerek nem feltétlen tud úgy fújni mint egy felnőtt.

    De emellett a GenoID által szájnyálkahártya kenetből - nincs tű - elvégzett vizsgálat ennél SOKKAL pontosabb diagnózist ad a tejcukor érzékenységről.

    Ennek ellenére, mivel mindenki a tejcukorra harapott rá, jelezném, hogy azért egy immunológus szakvéleményére még kíváncsi lennék...

    A tejFEHÉRJE allergiát pedig úgy tudom, csak a véréből tudják kimutatni... (Azonkívül mondjuk egy kétéves nem nagyon tud elmondani semmit a "szubjekív tüneteiről" amelyek már csecsemő kora óta fennállnak, mert igencsak hiányos a szókészlete, de ez már csak hab a tortán... Mindegy.)

    Ja, mi is OEP által támogatott rendelésre járunk. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_587518 (48)
    2013-09-28  15:24
  8. 2013. szeptember 29. 16:1452.

    Igen, segítséget kértem és nem kioktatást.

    A kettő messze nem ugyanaz.

     

    Egyébként voltak, akik vették a fáradtságot és privátban írtak, segítettek, hasznos dolgokat mondtak/írtak és nem azon lovagoltak, hogy ki és milyen életmódot folytat.

     

    Nekik köszönöm szépen.

    A többiek pedig menjenek máshová kötözködni. 

    előzmény:
    asztanaviszta (49)
    2013-09-28  15:35
  9. Torolt_felhasznalo_587518
    Torolt_felhasznalo_587518
    2013. szeptember 28. 17:1751.
    (Hozzátenném, hogy aki tejcukor érzékeny, annak valószínűleg azért kellemetlenebb - hasfájás, puffadás, hasmenés. De én pl. jobban félek a tűtől. :) )
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_587518 (48)
    2013-09-28  15:24
  10. 2013. szeptember 28. 16:1550.

    Gondolom az említett orvosoknak nem kötötted az orrára, hogy a kisfiad mit (vagyis inkább mit nem) eszik. 

    Azt írtad, hogy a tejcukorérzékenységet megállapító vizsgálatot azért nem szeretnéd a kisfiadon elvégeztetni, mert az szerinted sok kellemetlenséggel jár (ez nincs így, a vizsgálat gyors, és egyáltalán nem kellemetlen). A két év alatt több, mint 200 orvos által elvégzett számtalan vizsgálat nem volt kellemetlen számára? Miért éppen ettől az egyáltalán nem kellemetlen vizsgálattól óvod, ha eddig nem okozott problémát számodra, hogy orvostól orvosig cipeld, és számtalan vizsgálatot végezzenek rajta?

    Az állati fehérjementes étrend, mely nem tartalmaz sem húst, sem tojás,t sem tejet pedig igenis DIÉTA, mely kisgyermek hosszú távú táplálására NEM ALKALMAS. 

  11. 2013. szeptember 28. 15:3549.

    Te kértél segítséget.

     

    Akkor mire ez a felháborodás?

    előzmény:
    Nathalie Avelon (43)
    2013-09-28  09:32
  12. Torolt_felhasznalo_587518
    Torolt_felhasznalo_587518
    2013. szeptember 28. 15:2448.

    Valószínűleg lakhely kérdése is, de emlegetett vizsgálatra ide: http://www.svabhegy.eu/   egy hónapon belül időpontot kaptam, TB alapú rendelésre, ingyen.

     

    Emlegetett vizsgálat(laktóz érzékenység): a patikában kiváltott meghatározott mennyiségű tejcukrot vízben oldva meg kellett inni, majd belefújni egy készüléske talán 5 alkalommal(?), amely a kilélegzett levegő H2 tartalmát mérte. Kérdezgettek  a szubjektív tünetekről is-hajfájás. kutymorgás:)

     

     Személy szerint semmi bajom nem volt tőle, nyugiban üldögéltem órákat, közben rohangáltak körülöttem a gyerekek. Előtte egy hétig meghatározott diétát kellett folytatni. 

     

     

     

  13. 2013. szeptember 28. 14:5847.

    A tojás tápanyagokban rendkívül gazdag, és emellett könnyen emészthető.

    Csak azért megvonni a gyerektől (ezt is), mert "Tojást pedig azért nem fogyasztunk, mert ÁLLATI FEHÉRJE. "szerintem súlyos felelőtlenség.

    Olyan indokkal állati fehérje mentes diétán tartani egy 2 éves kisgyereket, mert te egy könyvben erről olvastál, és neked megtetszett ez az életmód, szerintem elképesztő! Nem tudok elképzelni olyan gyerekorvost, aki erre rábólintana.

    Az pedig, hogy:

     

    "ugyanis MINDEN vitamin és ásványi anyag megtalálható az állati fehérje (NEM HÚS!!! FEHÉRJE!!!) mentes étrendben is, az emberi szervezet által SOKKAL KÖNNYEBBEN FELDOLGOZHATÓ formában." 

     

    egész egyszerűen nem igaz, ha már javasoltál nekem egy könyvet, én is javasolnék neked egy kis olvasnivalót: a nyolcadik osztályos biológiakönyvet tanulmányozhatnád például, lehet, hogy már elhomályosultak emlékeidben az egykor erről a témáról tanultak.

    Ahhoz, hogy növényi étrend mellett megfelelő mennyiségű fehérjét tudjál fogyasztani, nagyon figyelned kell az alapanyagok megfelelő összeállítására, mivel a növények külön-külön nem tartalmaznak teljes értékű fehérjét. Ahhoz, hogy például a vasbevitel megfelelő legyen, nagyon nagy mennyiségű növényi tápanyagot kell bevinni, mivel a növények (még a vasat tartalmazók is) relatíve sokkal kisebb mennyiségben tartalmazzák azt, mint például a hús. 

    Egy kisgyereknek testsúlykilogrammra számítva sokkal több fehérjére és ásványi anyagra van szüksége a megfelelő fejlődéshez, mint egy felnőttnek, ezért egy ilyen korú gyerek táplálására ez a fajta diéta egész egyszerűen nem alkalmas, sőt a gyerekorvosok egybehangzó állítása szerint TILOS! 

    Az, hogy a növényi fehérjék az emberi szervezet által könnyebben feldolgozhatóak volnának, mint az állatiak, pedig egész egyszerűen nem igaz.

    Nem hiszem, hogy ha egy gasztroenterológusnak a fentebb vázolt gondolataidat elmondanád (állítólag jártok ilyen szakorvoshoz), ne döbbene meg, és cáfolná meg azokat kapásból.

    előzmény:
    Nathalie Avelon (43)
    2013-09-28  09:32
  14. 2013. szeptember 28. 14:3046.

    Nem tudom, mi olyan kellemetlen abban a vizsgálatban, melynek során a kisgyermeknek némi folyadék (nem rossz ízű) elfogyasztása után 2-3 órán keresztül fél óránként bele kell fújnia egy elé tartott készülékbe. Szerintem ez se nem fájdalmas, se nem különösebben kellemetlen. 100%-os diagnózist ad arra vonatkozóan, hogy a gyerek megemészti-e az elfogyasztott laktózt, avagy nem. Te magad írtad:

     

    "A kétéves kisfiam NEM FOGYASZT TEHÉNTEJET ÉS TEHÉNTEJBŐL KÉSZÜLT DOLGOKAT, kivéve sajtot. 

    A Heim Pál Kórház allergológiája kérte ezt, addig is ameddig nem győződünk meg róla 100%-osan, hogy NEM TEJFEHÉRJE VAGY TEJCUKOR ÉRZÉKENY." 

     

     "(Meg a Genoid kimutatta, hogy genetikusan TC és nem CC - tehát elvileg gasztroenterológiai problémája nincsen, hiszen tudja - vagy képes rá - a szervezete bontani a laktáz enzimet.)"

      

     

    Ez után a vizsgálat után már biztosan tudnád, hogy fogyaszthat-e, vagy sem, és ha igen (és ez a fentiek után nagyon is lehetséges), akkor nem kellene feleslegesen megfosztani a kisfiút a tejben és tejtermékekben található nagyon fontos tápanyagoktól.

    előzmény:
    Nathalie Avelon (43)
    2013-09-28  09:32
  15. 2013. szeptember 28. 11:2945.

    Kedves Csakmóni! :)

     

    Igen, ez az én gondom is, hogy 1000 féle betegség lehet, és már kifolyik a sok lelet a lakásból (na jó, csak képletesen, de akkor is..) és minden szakorvos csak a saját területét nézi, de EGYBEN az egészet nem.

     

    Kriván doktor urat már ajánlották nekünk, folyamatban is van, hogy bejelentkezzünk hozzá, remélem ő tud majd segíteni.

    Merthogy megtalálni azt az EGYET aki amellett, hogy szaktudása és tapasztalata van, amellett intuitív, kreatív és empatikus... Na, az mintha lehetetlen lenne... most. Ebben a pillanatban. 

     

    A lelki egészségemre pedig nem csak én vigyázok, hanem még vannak szakmabeliek, akikhez el lehet menni egy-egy terápiás ülésre... Szóval anyuka - lassan - lassan - rendben, most már csak a gyereknek kell meggyógyulnia. :-) 

    előzmény:
    csakmoni (44)
    2013-09-28  10:33
  16. 2013. szeptember 28. 10:3344.

    Cisztás fibrózis, cöliákia, AAT-hiány, élelmiszerintolerancia,  élelmiszerallergia, hisztamin intolerancia és ezer más oka is lehet, és a szülő elvész a szakorvosok között, akik csak a saját területüket nézik.

     

    Kriván doktor úr már 15 éve is kivételes empátiával végezte a munkáját. Mindenképpen keresd meg.

    (Próbálj bízni egy orvosban, aki remélhetőleg képes átlátni a rengeteg különböző vizsgálati eredményt, és a szaktudása, tapasztalata mellett intuitív, kreatív és empatikus.)

    Ha pszichológus vagy, minden bizonnyal vigyázol a saját lelki egészségedre, mert erre nagyon nagy szükség van egy folyton betegeskedő gyerek mellett. A mi gyerekorvosunk mindig azt mondta, hogy ilyen esetekben az anyukát kell először gyógyítani.

     

    előzmény:
    Nathalie Avelon (1)
    2013-09-26  15:03
  17. 2013. szeptember 28. 09:3243.

    Akkor még egyszer, lassan, érthetően...

    A tejcukorérzékenységet - amiről írsz itt - valóban KI LEHET mutatni állami rendelésen is - 2.5 hónapos várakozási idővel, rengeteg kellemetlenséggel egy kétéves számára - egy "egyszerű"-nek mondott vizsgálattal, ahol tejterméket itatnak/etetnek a gyermekkel, majd megnézik, hogy MIT LÉLEGEZ KI.

    Ennek a vizsgálatnak egy SOKKAL EGYSZERŰBB ÉS SOKKAL BIZTOSABB - mert ugye a genetikát már csak nem fogod megkérdőjelezni, kedves Piroska - módja az, hogy 5.000 azaz ötezer forint ellenében (ami egy fél karton cigaretta ára napjainkban) a GenoID Laborban SZÁJNYÁLKAHÁRTYA KENETBŐL - mindenféle bizergálás, várakozás és kifújkálás NÉLKÜL - 100%-os eredménnyel 1 hét alatt megmondják, hogy TUDJA-E A SZERVEZETE BONTANI a laktáz enzimet vagy sem, mert ugyanis ez a tejCUKORérzékenység.

    A "puszta gyanú" ennél sokkal-sokkal több, mert "puszta gyanú" alapján, képzeld, kedves Piroska, nem kezdek el atombunkert építeni a város közepén, mert egyszer csak majd valaki megnyomja a piros gombot, szóval hogy a TÜNETEK továbbra is megvannak.

    Pl. hogy ha tejneműt fogyaszt, akkor felpuffad a kis hasa és híg lesz a széklete. Ennek szeretnék a végére járni, aggódó, felelősségteljes szülőként.

    NEM DIÉTÁZTATOM a kisfiamat, ezt már többször is kikértem magamnak, kedves Piroska, most is ezt teszem. Megismertetem sokféle élelmiszerrel, amiket a magyar háztartásokban nem, vagy csak elszórtan ismernek. Szerintem nem teszek vele kárt benne, már csak azért sem, mert két évesen 98 cm és 13 kiló, egészségesen fejlődő kisgyermek.

    NINCS semmiféle vitamin- vagy ásványi anyag hiánya - ugyanis MINDEN vitamin és ásványi anyag megtalálható az állati fehérje (NEM HÚS!!! FEHÉRJE!!!) mentes étrendben is, az emberi szervezet által SOKKAL KÖNNYEBBEN FELDOLGOZHATÓ formában.

    Az általad oly sokat emlegetett "hivatalos vizsgálatok" pedig megtörténtek, megtörténnek, ha kell, teljes listát mellékelek neked rendelőintézettel, orvos nevével, kórházzal együtt, ahol eddig és ezután a gyermekemet vizsgálták OBSTRUKTÍV BRONCHITISTŐL kezdve egészen a TEJCUKOR és TEJFEHÉRJE ÉRZÉKENYSÉGIG mindenre. Sőt, hovatovább a háziorvosunk, sőt a Heim Pál Gyermekkórház gasztroenterológiai- és allergológiai osztályának az orvosait is mellékelem majd, névvel, telefonszámmal, hogy megkérdezhessed, kedves Piroska, hogy "puszta gyanú" vagy netán ORVOSI JAVASLAT alapján nem kap tejneműket a gyermekem. Jó lesz?

    Egyébként pedig minden kisgyerek más és más, a tiédnek nem tudom, hogy volt-e 3 HÓNAPOS korától rendszeresen visszatérő OBSTRUKTÍV BRONCHITIS-e, továbbá, hogy vizsgálták-e hogy az immunrendszerével minden rendben van-e mert MINT AZT A TOPIKINDÍTÓBAN RÉSZLETESEN LEÍRTAM az enyémnek vannak obstruktív bronchitises rohamai - minden megfázás abba torkollik - és NINCSENEK RENDBEN AZ IMMUNGLOBULIN ÉRTÉKEI.

    De ha te, kedves Piroska azon óhajtasz lovagolni, hogy mit és miért eszik, illetve nem eszik a gyerekem (történetesen hétvégente az édesapjánál rántott húst is eszik, meg húslevest is eszik, meg sorolhatnám mit még...) akkor én ezt a témát itt részemről befejeztem.

    Értékes soraidat köszönöm, de nem vagyok hajlandó életviteli vitákba belemenni, mert én sem cikizek, nem cseszegetek senkit sem, hogy vegánul, paleolitul vagy indiai curryvel eteti a gyerekét, úgyhogy arra kérlek, mivel eddig orvosi pecsétszámot még nem mellékeltél a leveledhez, hozzászólásodhoz, te se tedd ezt.

    Én egy aggódó szülő vagyok, aki szeretne rájönni, mi baja van a gyerekének - hidd el, nem az, hogy hogyan táplálkozunk! - hogy hogyan lehetne AZ ALAPBETEGSÉGET megszüntetni és/vagy kezelni és az olyanokra, mint te, kedves Piroska, aki kioktat engem abból, amit ÉN IS NAGYON JÓL TUDOK és VÉGIGJÁRTAM, sajnos nincs időm és energiám.

    Tojást pedig azért nem fogyasztunk, mert ÁLLATI FEHÉRJE.

    Továbbra is tisztelettel ajánlom Dr. Colin T. Campbell: Kína tanulmány című könyvét, Alexandrában, Libriben kapható, olvasd el, utána beszélgessünk.

    Köszöntem szépen. 

    előzmény:
    Piroska*** (42)
    2013-09-28  06:13
  18. 2013. szeptember 28. 06:1342.

    A tejcukorérzékenységet egy sima (állami) gasztroenterológiai rendelésen ki tudják mutatni tejcukor tartalmú élelmiszer fogyasztása után a gyerek által kilélegzett levegőből egy speciális műszer segítségével. Egyértelmű, 100%-os eredményt ad a tekintetben, hogy meg tudja emészteni a vizsgált páciens a laktózt, avagy nem. Semmi szükség rá, hogy diétáztasd a kisfiadat puszta gyanu alapján, inkább vidd el egy szakrendelésre, és ott majd megmondják, hogy szüksége van-e tejmentes diétára.

    Anno az én kisfiam esetében (egyébként nála valóban kimutatta a tejcukorérzékenységet ez a vizsgálat) a gasztroenterológus azt javasolta, hogy mivel a tej a fejlődő szervezet számára nagyon értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért napi 2 dl-t fogyasszon belőle a gyerek, mégpedig oly módon,  hogy gyógyszertárban kapható, a tejcukor lebontását elősegítő enzimet kellett feloldanunk benne, és úgy  kellett meginnia. Nem értem, hogy a tejet, ezt a fontos fehérje, kalcium és vitaminforrást miért hagyod ki a gyereked étrendjéből úgy, hogy semmilyen hivatalos vizsgálat nem igazolta azt, hogy valóban laktózérzékeny lenne, csak te "gyanakszol rá".

    A hús, tojás mellőzéséről már nem is beszélve. Netalán azokra is allergiás a kisfiad? Mivel állításod szerint minden második hetet betegség miatt otthon tölt (plusz a hétvégék), így a gyerek sok-sok héten keresztül egyáltalán nem kap állati eredetű élelmiszert (a felvágottakon kívül, természetesen)! Szerintem nagyon is elképzelhető, hogy a gyakori betegeskedést a tápanyag és vitaminhiány okozza (ugyanis vitamin nemcsak a növényekben található, sok olyan is van, melyek túlnyomórészt tejtermékekben, netán húsfélékben fordulnak elő).

    Egyébként tojást miért nem fogyasztotok? 

    előzmény:
    Nathalie Avelon (41)
    2013-09-27  22:36
  19. 2013. szeptember 27. 22:3641.

    A tejfehérje allergia valóban kimutatható egy vérvizsgálattal, viszont ahogy írtam is a kisfiamnak ALACSONY az IgA és az IgG értéke - a minimális fele - ezért úgy tudom, hogy a vérkép tesztek adhatnak fals negatív eredményt is. (Immunológus még nem látta.)

    A tejcukorérzékenységet - olyan jó lenne ám, hogy ha elolvasnád azt amit a topik indítóban írtam, mielőtt olyan okosan kiosztasz.... - a GenoID laborban szájnyálkahártyáról vett kenet segítségével ellenőrizték, TC lett, azaz megvan mindkét allél a szervezetében, az is amelyik tudja bontani a tejcukrot és az is amelyik nem. Általában azt mondják erre a genetikusok, hogy HA MÁS TÜNET NINCS, akkor felnőttkorra lehet ebből tejcukor érzékenység, de egyelőre más teendő nincs vele.

    Viszont nekünk más tünetünk is van.

    Azt nem kérted, kedves Piroska, hogy számoljak be neked, hogy milyen "felvágottak" találhatóak a hűtőszekrényemben, de ha kívánod, akkor elmondom neked, hogy nem SPAR párizsival etetjük a gyereket - amiben mondjuk az ovisok is tudják már, hogy hús nem igen, ellenben minden más található - és ahogy írtam is többször a bölcsiben laktózmentes de nem vega kosztot kap, úgyhogy azt hiszem semmi okom nincs arra hogy azt gondoljam, valamilyen hiánybetegség okozná két fontos immunoglobulin hiányát a szervezetében.

    Amennyiben az immunglobulin szó értelmezésével gondjaid adódnának, egy kis segítség:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Ellenanyag

    Ha ezt elolvasva úgy gondolod, hogy a kisfiam azért beteg, mert én vegán táplálkozást folytatok, akkor... :-/ ehh... 

    előzmény:
    Piroska*** (40)
    2013-09-27  18:45
  20. 2013. szeptember 27. 18:4540.

    A tejfehérje allergia tudtommal vérvizsgállattal kimutatható, a tejcukorérzékenység pedig egy egyszerű vizsgálattal szintén (az én kisfiamnál is elvégezték mindkét vizsgálatot, több alkalommal is). Ez nem indokolja azt, hogy egy kisgyerektől hónapokon-éveken keresztül megvonjuk a tejtermékeket. Az, hogy te nem eszel állati eredetű termékeket, a magánügyed, egyébként én sem nagyon eszem húst, havonta egyszer legfeljebb, de egy két éves kisgyereket nem szabad megfosztani ezektől az élelmiszerektől. 

    Az a tény pedig, hogy a gyereked felvágottat viszont fogyaszt, cseppet sem megnyugtató, tekintve, hogy a felvágottak húst nemigen, adalékanyagokat viszont annál tetemesebb mennyiségben tartalmaznak.

    előzmény:
    Nathalie Avelon (39)
    2013-09-27  18:06
  21. 2013. szeptember 27. 18:0639.

    A kétéves kisfiam NEM FOGYASZT TEHÉNTEJET ÉS TEHÉNTEJBŐL KÉSZÜLT DOLGOKAT, kivéve sajtot. 

    A Heim Pál Kórház allergológiája kérte ezt, addig is ameddig nem győződünk meg róla 100%-osan, hogy NEM TEJFEHÉRJE VAGY TEJCUKOR ÉRZÉKENY. Egyébként pedig a vegán - vagy vegetáriánus - életmód egyáltalán nem kevesebb tápértékű, mint egy vegyes táplálkozású. Ennek ellenére nem korlátozzuk, a bölcsiben is kap húst, itthon is tartunk felvágottat. Ha kér, kap. Kér.

    A vérképe semmi olyan hiánybetegséget nem mutatott, ami a hús visszafogottabb fogyasztásától alakult volna ki. Nem vérszegény, nem vashiányos. IMMUNHIÁNYA VAN, ami szerintem nem attól keletkezett, hogy én nem eszem  ÁLLATI EREDETŰ FEHÉRJÉT.

    Egyébként pedig ajánlom szíves figyelmedbe dr. Colin T. Campbell: Kína tanulmány c. könyvét, és lehet, hogy te sem eszel többet állati eredetű fehérjéket.... 

    előzmény:
    Piroska*** (38)
    2013-09-27  17:50
  22. 2013. szeptember 27. 17:5038.
    Te jó ég, komolyan azt írod, hogy a két éves kisfiad nem fogyaszt semmilyen állati eredetű táplálékot? Se húst, se tejet? Egy fejlődő szervezetnek rengeteg fehérjére, vasra és egyebekre van szüksége, amit kizárt dolog, hogy kizárólag növényi eredetű élelmiszerekből fedezni tudnál. Ha igaz, amit írtál, szerintem máris megvan az oka, hogy a kicsi miért betegeskedik állandóan.
    előzmény:
    Nathalie Avelon (17)
    2013-09-26  22:34
  23. 2013. szeptember 27. 17:2537.

    Édesapa egyébként - az általam ismert édesapákhoz képest, mert bizony van olyan barátnőm, aki 41 évesen 6 db csavarral a gerincében egyedül neveli a 19 és a 17 éves gyerekeit és egyedül (!!!) nulla segítséggel teremti elő a lányának a szalagavatóra való ruhát, a tánctanárt vagy a fiának a drága külföldi osztálykirándulást (mert mostanában valami furcsa módon külföldre mennek a gyerekek osztálykirándulni, nem a Bakonyba, mint régen mi)... - szóval édesapa támogatja a gyereket. Megvesz neki mindent. Megenged neki mindent.

    Nem "kommunában" lakik, hanem egy igen jól kinéző budai lakásban. Jó a kapcsolata a volt feleségével és az abból a házasságból született gyerekeivel is. (Ezek egyike történetesen lány, és történetesen már van pasija.)

    Az, hogy apuka kit szeret, a gyerekeit-e vagy magát, nekem még majdnem 10 év után sem teljesen tiszta, de egy biztos: hogy "macsó" lenne, azt mondanám rá utoljára. Konfliktuskerülő inkább. És azt hiszi, hogy az "adok pénzt" egyenlő azzal, hogy "szeretlek". De nem.

     

    előzmény:
    KN18 (36)
    2013-09-27  17:08
  24. 2013. szeptember 27. 17:0836.

    Bocs, de ha egy férfi nagyon szereti a gyermekét, akkor mindenben támogatja az anyát, hogy a gyermek a lehető legegészségesebb, legszeretetteljesebb környzeteben nőjjön fel.

    Amit te leírsz, hogy apa valami kommuna félében, egy idegen nővel, a féltestvérével meg annak épp aktuális pasijával...............

    Ez egy nagyon macsó hozzállás, inkább az tűnik ki belőle, hogy apuka magát szerti nagyon.

     

     

    előzmény:
    Nathalie Avelon (31)
    2013-09-27  15:39

Címlap

top