Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hegedű felnőtt korban?

Hegedűlány
Létrehozva: 2014. március 4. 14:01

Sziasztok! Nagyon szeretnék megtanulni hegedűn játszani, csak sajnos nem vagyok már 10 éves, a huszas éveimben járok, semmilyen hangszeren nem tudok játszani. Meg lehet tanulni hegedülni ennyi idősen? Vagy már késő? :(

 

 

Köszönöm a segítséget 

  1. 2021. október 12. 14:3754.

    Esetleg youtube-on van videó ,hogy mekkora a haladás?

    előzmény:
    Violin (49)
    2017-12-10  14:42
  2. 2018. május 30. 20:3853.

    Pontosan erről van szó, a tehetségről. Aki tehetséges - Te valószínüleg az vagy - annak nem okoz gondot a kisebesedett ujj, a fáradság. Csinálja és csinálja, mert ez neki örömet, sikerélményt jelent. Aki kevésbé - annak már nem jelent feltétlenül örömet, egy idő után fárasztónak, nyűgnek érzi a gyakorlást. Lehet bármilyen rátermett a tanár, lehet bármilyen agilis a szülő - ha a növendékben nincs meg a kellő ambició.


    Azért az ritka, hogy későn, felnőtt korban "jön meg" a tehetség, az ambició. /Úgy tudom, Schumann 22 éves korában kezdett el a zenével foglalkozni - de ne ítéljetek el nagyon, ha már nem emlékszem a nevekre pontosan.../


    előzmény:
    Violin (50)
    2017-12-10  14:45
  3. 2018. május 30. 20:1452.

    Milyen egy jó hegedűóra...


     


    Sok növendékem mondja, vagy mondta hogy jó nálam tanulni. Ezt most ne vegye senki öndicséretnek , de hát istenem, ez van...:))))
    De a viccet félretéve , milyen legyen egy jó hegedűóra?!
    Milyen legyen a tanár , hogy viszonyuljon a növendékhez.
    Itt azért különbséget kell tenni gyerek és felnőtt tanuló között.


    A gyerekeknél a tanár próbálja megérteni a gyerek belső énjét, hogy most éppen mi a baj, vagy mi nem tetszik neki. Rá kell hangolódni a tanulóra egy bizonyos szinten, és nem mereven tartani magunkat a katonás fegyelemhez, hisz sokszor az a gyerek reggel 7 óta talpon van, végig szenvedte a napot az iskolába, fáradt, és késő délután kerül esetleg hozzám , mikor már agyilag és szellemileg is sokszor nyűgös. Ezt egy jó tanárnak figyelembe kell venni !


    Ezért szoktam beszélgetni, viccelődni, érdeklődve mi volt a suliba, stb, stb, Persze ez is gyereke válogatja , mert volt olyan az évek alatt, aki mindent akart csak hegedülni nem:))
    De az a tapasztalat , hogy ha kellő türelemmel, és oda figyeléssel
    közelítünk hozzá, akkor megnyerjük a bizalmát.
    Arról nem is beszélve, hogy a hangszeren való játszás önbizalmat is ad , és aki addig esetleg az iskolába félénkebb volt, az alig várja hogy megmutathassa hogy mit tud. Erre is volt nem egy példa az évek alatt.


    A felnőttekkel látszólag könnyebb a helyzet.
    Sokszor tapasztaltam hogy kicsit félve, izgulva jöttek el az első órára, órákra. Mondom is mindég hogy ez nem fogorvosi szék, itt nem tartani semmitől:)) Aztán egy fél óra múlva már mosolyogva,nevetve , felszabadultan próbálja megoldani a adott feladatot.
    Nagyon fontosnak tartom, hogy a növendékkel jó viszonyt alakítsak ki, és a személyisége felől is képet kapjak.
    Nálam minden óra egy kis beszélgetéssel kezdődik, hegedülés közben is tartunk szünetet és olyankor sok mindenről beszélgetünk.
    Sokat szoktam mesélni a külföldi utaimról, vagy egyéb érdekes eseményekről, és szint úgy kérdezem a növendékeket is.
    De betartva azt a távolságot hogy ne érezzen tolakodónak!
    És bizony egy idő után majd mindegyik növendékem megnyílt , és egy fajta bizalommal lett irányomba.
    Beszéltek családi eseményekről, vagy ügyes-bajos dolgaikról, stb, stb ...
    Tehát az órák ez által barátibbak"lesznek, és feszültség mentesek.
    Persze ezt csak azzal lehet aki erre nyitott, de sok múlik a tanáron.
    Nálam a legzárkózottabb növendékem is egy idő után megnyílt, és barátibb lett a kapcsolatunk.
    Ugyanis sokkal jobb úgy tanítani, hogy nem egy poroszos katonás órát adunk le, ha nem egy jó kedélyű, jó hangulatú órát biztosítunk a növendéknek! És ez még csak az emberi oldala a tanár-növendék kapcsolatnak. Magára a hegedűtechnika tanítására egy másik írásomba térek ki.


    https://www.facebook.com/profile.php?id=100010168157083

    előzmény:
    Lany (46)
    2017-10-22  16:51
  4. 2018. május 30. 19:5951.

    ELSZÁNTSÁG, SZORGALOM, KITARTÁS.../Gondolatok a gyakorlásról/


    Ez a három fogalom talán a legfontosabb az életünkben.
    Elszántság,másként fogalmazva, annak anyukája a motiváció nélkül nem teszünk semmit.
    Minden cselekedetünket valami motiválja.
    Akkor vagyunk bajban, ha valamit meg kellene tennünk, de kevés a motiváció és képtelen abból kinőni az elszántság.
    Ekkor hanyagoljuk a teendőt és elmaradunk annak véghez vitelében.
    Ismerős?
    Ki ne küzdene ezzel…



    A szorgalom...
    Mint második fogalom azért meghatározó, mert e-nélkül nem fogjuk elérni a kitűzött célt.
    Ez a tanulás során alapvetően tetten érhető.
    Aki szorgalmas, megfelelő gyakorisággal foglalkozik a tananyaggal, gyakorol, az előbb, vagy utóbb el is éri a kitűzött célt. Volt rá példa hogy a kevésbé tehetséges tanuló utolérte, sőt el is hagyta a nagyobb tehetséggel rendelkezőt növendéket!
    Hogy miért? Mert szorgalmas volt , a másik meg nem.


    A kitartás...


    Talán a legérdekesebb fogalom. Azt jelenti, hogy nem adjuk föl.
    Addig teszünk erőfeszítéseket a feladat megoldására, amíg az nem sikerül.
    Ez a siker egyik feltétele, de azt is sem szabad elhallgatni, hogy nem mindegy mihez ragaszkodunk, miben vagyunk kitartóak.


    Csak annyit kell tenned, hogy időről időre, rendszeresen felidézed azt a vágyat, azt a célt, amit el kívánsz érni. Átérzed, átgondolod, hogy mekkora előnyt, élményt, egyéb eredményt fog jelenteni a számodra, ha eléred a célt és máris könnyebb foglalkozni a megvalósítással


    .És hozzátennék még egy alapvető problémát, az időbeosztást!


    Sajnos sokan vannak úgy, hogy kicsúszik kezeik közül az idő, nem tudják jól beosztani a napi tennivalókat, jelen esetünkben a gyakorlást! A hegedűvel való foglalatosság háttérben marad, mert most éppen ez a programom van, másnap meg az, harmadnap vendégek jönnek-mennek, éppen versenyem van, edzenem kell stb, stb , stb...se szeri-se száma a sok kifogásnak.
    Mindig van valami kifogás hogy miért nem gyakoroltunk a héten:))


    Pedig ha ésszerűen megterveznénk az adott hetünket, és ebbe a hegedűgyakorlás is benne lenne, akkor ilyen nem fordulhatna elő. Teszem azt ha nekem hétfőn-szerdán pénteken 18-19.30ig gyakorolnom kell, akkor nem megyek el helyette a barátaimmal fagyizni,-palacsintázni, stb, stb csak azért mert éppen felhívtak !
    Mert én el vagyok foglalva nem érek rá erre! A fagyizás megvár, de a gyakorlás ha elmarad azt már nem tudja pótolni semmivel!
    Nem engedek a csábításnak, ellen állok , és teszem a dolgom, mert nekem ma még dolgom van 19.30ig !
    És ez bármiféle napi problémával behelyettesíthető.
    Ezek nem túl bonyolult dolgok , csak egy kis odafigyelést igényelnének :)) Ha mindenki okosan beosztaná a hetét, akkor
    sokkal látványosabb lenne a fejlődés , sokkal rövidebb idő alatt jutna előre minden növendék! :))


    https://www.facebook.com/profile.php?id=100010168157083


  5. 2017. december 10. 14:4550.

    En nem ertek egyet abban, hogy keso mar a hegedut felnott korban megtanulni. En 47 es fel eves koromban kezdtem, raadasul TANAR NELKUL (!!!!) YouTube videokkal, es ime ket es fel ev utan (szinten tanar nelkul) 5-odikes szinten jatszom. Nemreg volt egy szintfelmeresem, mert szeretnek komolyabban belemelyedni a hegedulesbe, es most mar szeretnek tanart fogadni. Mindent egyedul tanultam meg, napi 6-8 orai kemeny lelkes gyakorlassal. Raadasul, amikor az ujjaim kikeszuktek a huroktol, betapasztott ujjhegyekkel folytattam 3 honapig. Most mar "csak" napi 3-4 orakat gyakorlok, es mar kisebb "fellepeseim" is vannak. SEMMI NEM LEHETETLEN ha van hozza lelkesedes, kitartas es valami tehetseg!!! Szoval, kedves felnott hegedu tanoncok, ne adjatok fel, mert MEGERI!!!! Most mar nem is tudnek elni a hegedu nelkul, annyira imadom. Nem is tudom, hogyan eltem eddig nelkule! :-) Sok szerencset nektek, es kitartas! :-)

  6. 2017. december 10. 14:4249.

    En nem ertek egyet abban, hogy keso mar a hegedut felnott korban megtanulni. En 47 es fel eves koromban kezdtem, raadasul TANAR NELKUL (!!!!) YouTube videokkal, es ime ket es fel ev utan (szinten tanar nelkul) 5-odikes szinten jatszom. Nemreg volt egy szintfelmeresem, mert szeretnek komolyabban belemelyedni a hegedulesbe, esmost mar szeretnek tanart fogadni. Mindent egyedul tanultam meg, napi 6-8 orai kemeny lelkes gyakorlassal. Raadasul, amikor az ujjaim kikeszuktek a huroktol, betapasztott ujjhegyekkel folytattam 3 honapig. Most mar "csak" napi 3-4 orakat gyakorlok, es mar kisebb "fellepeseim" is vannak. SEMMI NEM LEHETETLEN ha van hozza lelkesedes, kitartas es valami tehetseg!!! Szoval, kedves felnott hegedu tanoncok, ne adjatok fel, mert MEGERI!!!! Most mar nem is tudnek elni a hegedu nelkul, annyira imadom. Nem is tudom, hogyan eltem eddig nelkule! :-) Sok szerencset nektek, es kitartas! :-)

    előzmény:
    castaneasativa46 (45)
    2017-10-20  05:24
  7. 2017. november 4. 20:4648.

    Nem értem, miért ne kezdhetne bárki bármikor bármit tanulni, amit kedve van? Kinek mi köze hozzá? Nem lesz világhírű zenész? Kit érdekel? Ha egyszer a zenélés okoz örömet neki, akkor csinálja!


    Nekem ismerőseim között többen is voltak, akik idős fejjel kezdtek különböző tanfolyamokon mindenfélét megtanulni. Indiai táncot és fuvolát kb. 65 éves fejjel, vagy festeni 55-60 évesen... És nem bánták meg.


    A zenetanulásban egy nehézség van: ki kell fizetni a tandíjat, ami legalább duplaannyi, mint ha diákként zenesulis az ember. Ha meg magántanárhoz jársz, akkor még több. De attól nem fogod magadat jobban érezni, ha meg sem próbálod... :)

  8. 2017. november 4. 15:3847.

    Sziasztok!


    Elég régi fórum,de ma fedeztem fel.Gyerekkoromban a szüleim nem engedtek csellón tanulni mert nem hallgatják a vinnyogást...maradt a fuvola.Azt tanultam 1,5évig aztán mivel mindenképp ovisok közé akartak szolfézsra járatni abba hagytam.Most 28 vagyok és nagyon szeretnčk megtanulni,de legyünk őszinték sajnos igencsak megvan kötve a kezünk...😞Egyébként ez a hozzászólás nagyon ott van,teljesen igazad van🙂köszi,hogy nekem is adtál egy kis lökést 😊

    előzmény:
    smasszer (36)
    2015-03-23  19:52
  9. 2017. október 22. 16:5146.

    Szia!


    Ha hiszed, ha nem en is pont erre a kerdesre kerestem eddig a valaszt, hogy nekivagjak-e a hegedu tanulasnak.


    Most toltottem nyaron a 30-at, de megis szeretnek a zenelesbe energiat fektetni, hobby szinten termeszetesen.


    Az egyik neptancos ismerosom gyermekei (Hozzateszem, a hazaspar 50 evesen kezdett neptancolni, veluk tobbnyire egyidos hazasparokkal.) mar 5-10 evesen kezdtek a zenelest, eloszor csak citeran majd hegedun, ma mar (velem egyidosek) Tanchazakban zenelnek unokatestverukkel es nehany kedves barattal osszeallva. Konkretan csapatban dolgoznak es hivjak oket neves rendezvenyekre koncertezni. Amikor tudok, megyek, hallgatom oket.


    Az ismerosom, akiknek mint emlitettem gyermekei hegedulnek, azt tanacsolta, ne kezdjem el a hegedut, ebben a korban.


    Viszont hobby szinten nagyon vonz es csalogat a zeneles e teren.


    Hozzatennem, en neptancolok (Amator szinten.), 3 eve kezdtem el, 0 tudas nelkul, ritmusom sem volt szinte zenere, de mivel erdekelt es toretlenul jartam probara illetve neztem a csoportot fellepeseken, igy eselyt kaptam es kb 4 honap mulva mar a szinpadon tancoltam.


    Szoval en batoritok mindenkit. Hiszen mindig azt hallgattam tesoimtol is, hogy SOHA NEM KESO elkezdeni barmit is, csak akarat kell hozza.

  10. 2017. október 20. 05:2445.

    Sajnos, ellent kell mondjak a hegedű, /és általában a zenei/ oktatásról leírtakkal.


    Balettozni is meg lehet - elméletileg - minden életkorban tanulni. De azt senki nem gondolja komolyan, hogy azt a külső szemlélő megfelelőnek találja, amit a nagyi - vagy papi - produkál a tanfolyam elvégzése után. Hasonló a helyzet a zenével is, különösen a hegedűvel. 


    Aki már tanult a hangszeren, vagy részt vett gyermeke okításán, tudja, hogy a hegedű tanulása az első két-három évben kimondottan fülgyötrő, külső résztvevő számára nagy kitartást kívánó tevékenység. /Még a hallgatása is!/ Egyéb hangszer esetében ez nem annyira bántó /a zongorabillentyűket félre lehet ugyan ütni, de csak MÁS, - és nem hamis - hangokat hallunk. /


    Senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy érettebb korban - a harmadik, negyedik X után - más számára élvezetes zenét tud olyan valaki produkálni, aki nem gyermekkorban jegyezte el magát a hangszeres zenével. /A fordítottja inkább jellemző: az ifjú titánok az életkor előrehaladtával abbahagyják, vagy kevésbé intenzíven végzik a zenélést/


    Én 72 éves vagyok, a zenélést viszonylag későn /10 évesen/ kezdtem. Évekig játszottam klasszikus zenéket, Haydn, Mozart, Scarlatti szonátákat, más darabokat. Most már az izületeim állapota miatt abbahagytam a gyakorlást, és környezetem ezt örömmel vette tudomásul.  

    előzmény:
    hegeduoktatas (44)
    2017-10-20  00:40
  11. 2017. október 20. 00:4044.

    GONDOLATOK A HEGEDŰ TANULÁSRÓL:)


    Nem kell szülői nyomás, a legtöbb gyermek ösztönösen érdeklődik a hangszerek iránt, vonzza őket a zenélés,esetünkben a HEGEDŰ.
    Mégis, csak igen kis számban kezdenek el aztán zenét tanulni, még kevesebben őrzik meg a szerzett tudásukat felnőtt korukra és lesznek képesek választott hangszerüket saját örömükre felnőttként megszólaltatni. De vannak olyanok is akik felnőttként éreznek késztetést arra hogy elkezdjék "zenei pályafutásukat:))"
    Mégis mi lehet az a belső erő ami 30-40 vagy akár még idősebb embereket arra késztet hogy elkezdjenek HEGEDÜLNI.
    Nos, általában mindig a gyermekkori vágyunkat akarjuk valóra váltani, és ez a legfőbb momentum.
    A hegedűtanulás nem egyszerű feladat , sok gyakorlás, szorgalom, és kitartás vezet el a kívánt célig.. És persze a Tehetség!
    De önmagában a tehetség nem elég , ha nem párosul hozzá a szorgalom ,és a kitartás ! És ez nem korfüggő!
    MINDENKI KÉPES ARRA HOGY VALAMILYEN SZINTEN MEGTANULJON HEGEDÜLNI!!!
    Hogy az a szint milyen lesz ez CSAK TŐLED FÜGG LEGINKÁBB !!!
    SOK SIKERT HOZZÁ:))

  12. 2017. július 17. 20:0243.

    Sziasztok vonósok !


    AKCIÓS ÁRAKKAL BEIRATKOZÁS MOST !!!!
    Egyéni módszeremmel,könnyedén,jó hangulatú hegedű órákkal várom a tanulni vágyókat Budapesten!!!
    Nálam nincs botkezű, botfülű ember,csak hegedülni szerető,és tanulni vágyó emberkék vannak, akik szeretnek nálam tanulni,
    és örömmel vesznek részt az órákon!!!
    Nincs korhatár,lehetsz 5 vagy 60 éves ,egy a fő!
    Akarj , és szeress hegedülni tanulni,mert az csodálatos!
    MINDEN HEGEDÜLNI VÁGYÓT SZERETETTEL VÁROK!!!


    https://www.facebook.com/profile.php?id=100010168157083

  13. 2017. július 17. 19:2942.

    GONDOLATOK A HEGEDŰ TANULÁSRÓL:)


    Nem kell szülői nyomás, a legtöbb gyermek ösztönösen érdeklődik a hangszerek iránt, vonzza őket a zenélés,esetünkben a HEGEDŰ.
    Mégis, csak igen kis számban kezdenek el aztán zenét tanulni, még kevesebben őrzik meg a szerzett tudásukat felnőtt korukra és lesznek képesek választott hangszerüket saját örömükre felnőttként megszólaltatni. De vannak olyanok is akik felnőttként éreznek késztetést arra hogy elkezdjék "zenei pályafutásukat:))"
    Mégis mi lehet az a belső erő ami 30-40 vagy akár még idősebb embereket arra késztet hogy elkezdjenek HEGEDÜLNI.
    Nos, általában mindig a gyermekkori vágyunkat akarjuk valóra váltani, és ez a legfőbb momentum.
    A hegedűtanulás nem egyszerű feladat , sok gyakorlás, szorgalom, és kitartás vezet el a kívánt célig.. És persze a Tehetség!
    De önmagában a tehetség nem elég , ha nem párosul hozzá a szorgalom ,és a kitartás ! És ez nem korfüggő!
    MINDENKI KÉPES ARRA HOGY VALAMILYEN SZINTEN MEGTANULJON HEGEDÜLNI!!!
    Hogy az a szint milyen lesz ez CSAK TŐLED FÜGG LEGINKÁBB !!!
    SOK SIKERT HOZZÁ:))

  14. 2017. június 20. 13:4041.

    Sziasztok vonósok !


    AKCIÓS ÁRAKKAL BEIRATKOZÁS MOST !!!!


    Egyéni módszeremmel könnyedén, jó hangulatú hegedű órákkal várom a tanulni vágyókat Budapesten!!!


    Nálam nincs botkezű, botfülű ember,csak hegedülni szerető,és tanulni vágyó emberkék vannak, akik szeretnek nálam tanulni, és örömmel vesznek részt az órákon!!! Nincs kor határ,lehetsz 5 vagy 60 éves ,egy a fő! Akarj , és szeress hegedülni tanulni,mert az csodálatos! MINDEN HEGEDÜLNI VÁGYÓT SZERETETTEL VÁROK !!!


    érd:hegeduoktatas.akcio@gmail.com


    Látogass el a facebook oldalamra ahol sok jó írásomat megtalálod a hegedüléssel kapcsolatban.


    https://www.facebook.com/profile.php?id=100010168157083

  15. 2017. február 28. 12:0540.

    Kicsit régi a poszt, de hátha látja a kérdező.


    Minden hangszeren meg lehet tanulni és ez teljesen független az életkortól és a jelenlegi zenei képességektől is. BÁRKI elkezdheti. Csak a szint, ameddig eljut azillető nagyon különböző lehet, de ezt sem lehet megjósolni előre. Mert a hallás, a zenei képességek fejleszthetők! És a hegedű éppolyan, mint bármelyik másik hangszer. Tanulható. Nehéz? Persze. De ilyen alapon bármi nehéz, ha így állunk hozzá.


    Jó tanár kell! NEM youtube videók! Lehet persze azt is nézni, de tanár nélkül nem sok valódi haladást lehet elérni.


    Írom ezt úgy, hogy 32 éve hegedülök, játszottam mindenfelé, és tanítottam rengeteg különböző korú, érdeklődésű, képességű embert. Hegedűlány, ha még nem kezdtél bele, mindenképp javasolom, hogy mégis tedd meg! 

    előzmény:
    Vitosa (2)
    2014-03-04  14:06
  16. 2017. január 6. 10:5339.

    Szia!


    Nem szükséges felnőttként zeneiskolába iratkoznod, most már nagyon sok anyag elérhető a neten is, youtube-on, ha tudsz angolul, akkor pedig még több :)


    Ha nem tudsz, akkor pedig jó alkalom, hogy egyúttal angolul is megtanulj :) 


    Pl.


    https://www.youtube.com/watch?v=88G0O5unNuQ


    https://www.youtube.com/user/violinlab


     

    előzmény:
    nora51 (35)
    2014-03-07  01:35
  17. Torolt_felhasznalo_327954
    Torolt_felhasznalo_327954
    2015. Április 22. 07:1138.

    TELJESEN  IGAZAD  VAN!!!!!!!!!!!!


     


     


    azonkivul  a  magyar  asszonygya,  hogy  aszondja:


      "jo pap  hottig  tanul!"   

    előzmény:
    guatrau.aka.ms (37)
    2015-04-22  01:41
  18. 2015. Április 22. 01:4137.

    Ennyi!!! Akkora baromságokat olvasok itt, hogy már fáj....... Én gyerekként kettesekkel bukdácsoltam át ének-zenéből általánosban, és nem azért, mert nem volt hozzá érzékem, vagy tehetségem, egyszerűen, csak akkor nem érdekelt. A zene felé, huszonévesen kezdtem vonzódni, akkor is csak hobbiból. 27 évesen kezdtem komolyan foglalkozni vele, és ma már külföldre írok zenéket, pár megjelenésen is túl vagyok már. 33 éves vagyok, most kezd beérni a munkám gyümölcse... Sosem késő!!!!!!!! Ezt, csak a vesztesek mondják!

    előzmény:
    smasszer (36)
    2015-03-23  19:52
  19. 2015. március 23. 19:5236.

    Üdv!


    Először is: látom, hogy a bejegyzés már egy éves (remélem nem vette el a kedved ez a sok pozitív hozzászólása zenetanulástól) 


    Másodszor: csak azért regisztráltam erre az oldalra, hogy hozzászólhassak ehhez a fórumhoz :D


    megragadnám az alkalmat, hogy elujságoljam a sok "márgyerekkorbanelkellkezdeni" nyanyának és a "30fölött lődd fejbe magad mer' úgysem foglalkozik veled senki" mumusnak, hogy 27 éves börtönőr vagyok aki bokszol 7 éves korától. Ezt azért tartom fontosnak tisztázni mert nem vagyok éppenséggel az a viráglelkű. A boksztól pedig már számtalanszor repedtek az ujjaim és a kézfejem... a kezem minden csak nem gyermekien ruganyos. Mégis elég rugalmas a hegedűhöz...Ugyanis 3 éve folyamatosan járok hegedülni (zeneileg full szűzként kezdtem), és nem vagyok szar ;). Tehát aki azt mondja hogy nem vagy rá képes vagy hogy úgysem sikerül... emeld felé az öklöd, komótosan nyújtsd ki a középső ujjad és rezzenéstelen arrlccal küld el a bús picsába :) ha mindenki ilyen lenne mint az itt lehurrogók, még a mai napig barlangban élnénk. Nemhogy repüljünk meg maghasadással állítsunk elő energiát. 

    előzmény:
    Hegedűlány (1)
    2014-03-04  14:01
  20. 2014. március 7. 01:3535.

    Kedves Hegedűlány!

    Gondoltál-e arra, hogy mibe kerül egy tanév a zeneiskolában?

    21 éven felülieket 92 ezer forintos tandíj/tanév tanítanak elenleg pl. a Szent István Zeneiskolában,  Bp-n, Zuglóban.(Ez egy állami zeneiskola, igen jó hírű.) Feltéve, ha felvesznek, ugyanis minden zeneiskolában felvételi vizsga van. Ott megtudhatod, alkalmas vagy-e!Énekeltetnek, ritmust kell visszatapsolni, stb., dallamot kell hibátlanul, tisztán visszaénekelni.

    Hangszered van? Mert ha nincs, min fogsz megtanulni? Megmondom: ha felvesznek egy zeneiskolába, hangszerkölcsönzési díj ellenében kapsz kölcsönhegedűt. Ez kb.5000 Ft tanévenként, nem is drága.

    Akkor vagy eredményes, ha naponta 20-30 percet gyakorolsz, mikor már feladatokat kapsz othonra.

    Ha magántanárt találsz, akkor legyen saját hangszered, mert magántanár nem biztos hogy kölcsönadja neked a hegedűjét...De tanári segítség nélkül ne menj hegedűt vásárolni! Legalább 100 ezer forintod legyen erre!

     

    Ha magántanárhoz mész, akkor az drágább, mint ha állami zeneiskolába jársz.

     

    Ha állami zeneiskolába mennél inkább, keresd ki a lakóhelyeden, (vagy ahhoz legközelebb eső városban ) lévő zeneiskolát  a neten. Minden zeneiskolának van sajátportálja. Onnan megtudhatod, mikor lesznek most tavasszal a felvételi vizsgák!

     

    Ha ötös voltál énekből, (nem kegyelem-ötös, hanem valódi ötös),akkor elképzelhető, hogy vannak képességeid!

     

    A tanár majd megtanít a kottaolvasás rejtelmeire is, mert anélkül nincs hangszertanulás. Felnőtteknek már nem teszik kötelezővé a szolfézst.

     

     Na, várjuk a beszámolódat! 

    Szeretettel üdvözöl:

    nora51

    nyug.zenetanár (nem hegedűs)

    előzmény:
    Hegedűlány (1)
    2014-03-04  14:01
  21. Torolt_felhasznalo_454305
    Torolt_felhasznalo_454305
    2014. március 6. 15:4034.
    dehülevagy
    előzmény:
    Catilina (32)
    2014-03-06  15:33
  22. 2014. március 6. 15:3833.
    Komolyra fordítva: szerintem nem késő, de valószínűleg nem leszel egy Paganini. Ha hobbiból szeretnéd megtanulni, akkor mindenképp megéri viszont.
    előzmény:
    Hegedűlány (1)
    2014-03-04  14:01
  23. 2014. március 6. 15:3332.

    Mindenképpen késő, húszéves kor után az ember már olyan szinten hanyatlik, hogy harmincöt-negyvenéves korára már mindenféle munkára is alkalmatlanná válik. (Csak menj be egy trendi, mondjuk telefonboltba, és számold meg, hány huszonötnél idősebb dolgozó van, és meglátod!)

     

    Szerintem ha elmúltál huszonöt, akkor feküdj le, jól húzd a fejedre a takarót, és készülj fel rá, hogy nemsokára már emberszámba sem vesznek, nemhogy még megtanulhatsz valamit!

    előzmény:
    Hegedűlány (1)
    2014-03-04  14:01
  24. 2014. március 6. 14:5631.

    Egy csomó mindent leírtak már előttem, mi minden kell a zene tanuláshoz.

     

    de szerintem a hegedű az elég speciális eset. Nem véletlenül kezdik  kisgyerekkorban. Az ujj izületek akkor még nagyon puhák, (vagy milyenek, pontosan nem tudom a szakszavát)

    könnyen megszokják ezt a fajta mozgást. 

     

    Felnőtt korban kötöttek az izületek, és egyre kötöttebbek lesznek. Én nem hiszek benne. (30 évig zenéltem)

     

     

    előzmény:
    Hegedűlány (1)
    2014-03-04  14:01

Címlap

top