Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

PCOS

Jussy
Létrehozva: 2003. Április 28. 09:15
Sziasztok! Szeretném tudni, hogy hallott-e valaki a PCOS-ről (policisztás óvárium szindróma)? Tudja valaki, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak ? Kérem aki tud ezzel kapcsolatban valamit az írjon. Sajnos hazai internetes oldalakon nem találtam semmilyen infót a PCOS-ről.
  1. 2016. június 6. 12:3395779.

    Sziasztok  


    Lányom Mercformin xr 1000 szed, megvettem pár hónapra előre, de most babát vár és nem kell szednie és utána már lejár a gyógyszer. Valaki átvenné tőlem? Nagyon drága volt és nem szeretném kidobni. Mondjuk azt hiszem 3600 volt doboza, 3000-ért odaadnám, hogy másnak is megérje...két és fél dobozzal van.


    van egy XR mentes is: tehát sima mercformin 1000, az is bontatlan.

  2. 2016. május 21. 15:2995778.

    Sziasztok! Valakinek van tapasztalata Eperjesi Katalinnal? Esetleg egy irányadó összeget tudtok mondani, mennyi nála egy konzultáció? Előre is köszönöm! 

  3. 2016. január 19. 12:2395777.

    Sziasztok!


    Stefanovits Nóra, végzős pszichológia szakos hallgató vagyok a Károli Gáspár Református Egyetemen klinikai és egészségpszichológiai szakirányán. Diplomamunkámban a Policisztás Ovárium Szindróma kialakulásában szerepet játszó pszichés jellegzetességeket vizsgálom Rorschach-, illetve önkitöltős tesztekkel, interjúval. Amennyiben szívesen segítenétek egy végzős szakdolgozat elkészítésében, és ezáltal hozzájárulnátok a szindróma megértéséhez, szeretnétek egy pszichológiai jellegű interjún részt venni, lélektani tesztekkel megismerkedni, vagy érdeklődnétek a betegségében szerepet játszó lelki tényezők iránt, várom jelentkezéseteket.
     Egyszeri (természetesen ingyenes) találkozásról lenne szó, ami nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, rugalmasan megbeszélt helyen és időpontban, Budapesten, házhoz is szívesen megyek. A vizsgálatban 18. életévüket betöltött nők jelentkezését várom 2016 márciusáig.


    Jelentkezni a stefanovits.nora@gmail.com e-mail címen keresztül. 


    Köszönettel, 


     


    Stefanovits Nóra, végzős pszichológus hallgató

    előzmény:
    dori1030 (95776)
    2016-01-11  15:58
  4. 2016. január 11. 15:5895776.

    Szia Vicuszka!


     


    Problémám ugyan ez,mint Neked!
    Van azóta valami fejlemény Veled?? Esetleg az inofolic-ról mondanál valamit? nem segített azóta sem?


    Én is szedem, várom a "csodát" tőle.... 


    Remélem majd elolvasod...


    Üdv.:


    Nóri

    előzmény:
    vicuszka (95775)
    2015-11-16  20:11
  5. 2015. november 16. 20:1195775.

    Sziasztok!


    Én két closty kúrán vagyok túl, sajnos eredménytelenül :(
    Most kezdem a 3 doboz inofolicot, de egyenlőre ezzel sem léptem előre. Pedig a nőgyógyászom eléggé bizakodott benne, hogy majd ez segíteni fog, és hogy szedjek napi 2-t belőle. Amúgy nekem ami a fő problémám, hogy nincs menstruációm, ezáltal ciklusom sem.
    Jövőhéten megyek vissza hozzá.


    Hallottam a Metformin gyógyszerről, megkérdezem hátha felírja. Van valakinek ezzel valamilyen tapasztalata?

  6. 2015. november 14. 14:5695774.

    Kedves Fórumozók!


     


    Fehér Zsuzsanna vagyok, a Pécsi Tudományegyetem végzős pszichológia szakos hallgatója. A szakdolgozati kutatásomhoz kérném a segítségüket, melynek általános célja, hogy feltárjam milyen gondolataik, érzéseik, problémáik vannak a PCOS-sel élő nőknek a tünetek, a következmények és a betegség kezelése tekintetében.


    A kérdőív teljesen anonim, és kb. 45 perce vesz igénybe. Ha bármi kérdése van a vizsgálathoz, kérem vegye fel a kapcsolatot velem a következő e-mail címen: feher.zsuzsanna91@gmail.com">feher.zsuzsanna91@gmail.c om


     


    Segítségüket előre is hálásan köszönöm!


     


    https://docs.google.com/forms/d/1pT7WR5aGlkHVKBAkorIqZul 1GYONMVbHBim4JVxDo98/viewform?usp=send_form

  7. 2015. november 3. 17:4095773.

    Kedves Lányok!Nem rég találtam rá erre a fórumra, megköszönöm válaszaitokat kérdésemre! Babát szeretnénk, másodjára kis korkülönbséggel. Fél éve próbálkozunk és a menstruációs ciklusaim folyamatosan késnek. Hol 6 napot, hol 2 hetet. Néztünk labort 3szor is. Első 2 alkalommal az lh/fsh arány 2 volt, harmadjára 1. Ami aggaszt, az a petefészek képe. Első terhességemnél észrevették multicisztásak a petefészkeim, s pár napja 10. ciklusnapi vizsgálaton orvosom közölte 10 kicsi gyönygysor szerűen elhelyezkedő apró tüsző van a petefészkemben. PCOS-kórkép. Szerinte itt spontán úton semmi sem fog történni, pedig az első alkalommal 9 hónap próbálkozás után spontán estem teherbe. Létezik, hogy PCO szindrómánál ciklusról ciklusra változik a hormon arány? Gyakori, hogy kizárólag az lh/fsh arány és a sok apró tüsző  igazolja a pco-t? Próbáltam információt találni mi a különbség a pco és mco között, de csak annyit találtam nagyon hasonló kórkép jellemzi őket, gyakran félre diagnoszizálják. Esetleg valamelyikőtök tud nekem erre válaszolni? Kicsit pofon ütött a tény, hogy pco-s vagyok és talán meddő. Sokat olvastam erről a betegségről, de talán még nem eleget. Kérlek adjatok tanácsot, merre induljak el!

  8. 2015. október 21. 04:3195772.

    Sziasztok! Ismét irok, picit kimaradtam, de nem is volt előrelépés a pcos kezelését tekintve. 6 eve vagyok hivatalosan Pcos, sok pici ciszta, túlsúly, szorosodes, hajhullás volt. Meforallt majd Merckformint szedtem az IR miatt. Majd Kiderült, hogy PM alulmukodesem van, arra szedtem két évig Letroxot. Majd kiderült, hogy D3 vitamint is kell szednem. Mostanra pedig elrákosodott a pajzsmirigyem. Most jutottam el arra a szintre, hogy semilyen gyógyszert nem szedek. Bizok a természet és a testem öngyógyító erejében. De még mindíg azon gondolkozom, hogy hogyan akarnak valamit meggyógyítani, amiről azt se tudjak, hogy mitől van! Most éppen az antibiotikumokat hibáztatom, miutan kiderult nincs emesztesem a vastag bélben. Ezert nem szivodtak fel a zöldségek, vitaminok. Ezert csak a szénhidrát szivodott fel. Menjetek gasztroenterologushoz is! Es még egy erdekes gondolat ami segíthet: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Adrenalin

    előzmény:
    Gigi79 (95767)
    2014-06-19  15:46
  9. 2014. október 27. 18:3695771.

    Sziasztok! A dokiktól nem kaptam az évek alatt egyértelmű választ a problémáimra,  hogy Pcos-vagy sem, a tüneteim eléggé ráutalóak, azért írom le a történetemet, hátha valaki látott már ilyet, legalábbis a Pcos megmagyarázná minden eddig velem történt csúnyaságot. 12 éves koromban megtekeredett egy elég nagy ciszta az egyik petefészkemen, sajnos kivették a cisztát a petefészkemmel együtt. Ezt követően túlestem egy-két laparoscopián kisebb ciszták miatt, 14 éves koromban megjött, majd az akkori dokim javaslatára fogamzásgátlóval elkezdtük megzabolázni az újra és újra kialakuló cisztákat. Minden szuper... Mondanom sem kell, tizenévnyi fogamzásagátló szedés után, felpattant pár plusz kiló, folyamatosan migrénnel küszködtem, pánikrohamaim voltak, folyamatosan fáztam, semmi se volt jó, de legalább cisztáim nem voltak, halleluja. Elkezdtem körbejárni a tüneteim alapján a dolgokat, irány egy magánendokrinológus, cukorterhelés során kiderült az inzulinrezisztenciám pajzsmirigy alulműködéssel spékelve, bónuszként pajzsmirigy autoimmunitást (hashimoto) igazoltak a leleteim. (l-thyroxint, merckformint szedek nyár óta) Tudomásom szerint ugye az anyagcsere zavar következménye a cisztás petefészek, ez eddig stimmel. Az endokrinológus javaslatára abbahagytam tizenév után a fogamzásgátlót, melynek hatására új dolgokat élek meg, ovulálok, gyógyszer nélkül megjött 26 napra (!!), kezd visszatérni a libidóm, amiért nagyon büszke vagyok magamra. (na jó, inkább az altáji egységemre ) A probléma múlt héten kezdődött, baromira fáj az egyetlen petefészkem. UH, 6,8 cm-es egyrekeszes ciszta, hurrá. A doki szerint várjunk míg elmúlik a mentsruációm, biztosan felszívódik, de én mégis aggódok. Addig fogok menni, míg valaki ki nem mondja hogy ez egyértelműen Pcos vagy sem. Tudom hogy jó úton haladok, de sok van még hátra, érzem. Valakinek hasonló tapasztalata volt már? Minden véleményt szívesen meghallgatok.

  10. 2014. október 26. 20:5695770.

    Hello mindenkinek! Láttam, hogy többen írtatok/kérdeztetek az Inofolic készítménnyel kapcsolatban, ezért úgy gondoltam megosztom Veletek az én tapasztalataimat. Július óta iszom, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, sőt mondhatni jól érzem magam tőle. Odafigyelek a rendszeres mozgásra és az egészséges táplálkozásra (bár azért néha-néha elcsábulok :) ).  Az első hónapban járok és folytatom a készítmény szedését, mert érzem, hogy használ és segít... (lehet csak bebeszélem magamnak, de a lényegen nem változtat :) ). Van még itt olyan aki babát vár és Inofolicot iszik? Kíváncsian várok minden észrevételt! Üdv, Lily.

  11. 2014. augusztus 21. 03:1495769.
    Szia! Az értékeid nem gázosak, de 3 pontos inzulint nem látok. Pedig ott van a kutya elásva... nem tudom mennyi a túlsúlyod, de a fogyás csak jót tehet az ügyben. Egyenlőre ne bonyolítsd túl csak ami betartható: napi 15 perc aktív mozgás és csökkentsd a fehérlisztet, cukrot, tésztát, üdítőket minimumra, szép fokozatosan. Nekem sose ment ez a "na mától semmit" vagy "mától mindent grammra pontosan". Amikor már 3 hét után rutinosan mennek az új szabályok, 1-1 új kaja, utána érdemes szigorítani kicsit, így a család is fogékonyabb, mintha átálltok "fűevésre".


    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (95768)
    2014-07-06  00:44
  12. 2014. július 6. 00:4495768.
    Sziasztok csajok! Ezer éve már írtam ide, akkor végül nem jutottam el dokihoz, sőt, (számomra)  teljesen megdöbbentő módon (brutál túlsúly+ össezvissza ciklus+ szőrmizériamellett) spontán teherbe estem, és az "eredménye" ma 4 hónapos. Viszont a tüneteim nem változtak, sőt, a szülés óta talán még rosszabb, mint volt... Úgyhogy pánikszerűen elmentem dokihoz itt Angliában, még mielőtt rendesen szakállam nő, és ő elküldött vérvételre. Az eredmények szerinte (általános orvos, nem endokrinológus, ha rosszak lennének az eredményeim, akkor küldött volna tovább...) tökéletesek, azért elküld uh-ra, de csak mert kötöttem az ebet a karóhoz. Addig is ha esetleg vetnétek egy pillantást az eredményekre, hátha ti láttok olyat,amire felhívhatnám a figyelmét... Ugyanis azt a 'remek' megoldást ajánlotta, hogy szedjek Dianet, mert ugyis szeretnék még gyereket, és az majd csinál rendszeres (kamu) ciklust... de több helyen azt olvastam, hogy ez baromság. Plusz ok, adnak diétás tanácsokat, de ha esetleg IR is bejátszik, akkor nem jó a bármilyen diéta, igaz? (a terhesség alatt a súlyom miatt csináltak terheléses cukrot, 5.0 volt az éhgyomri, az egy órás meg 5.1, nagyon elégedettek voltak vele). Na bocsi a hosszú szövegért. Az eredmények (nincs ciklusom a szülés óta): Gonadotrophin levels- 01- normal- Serum LH 7.2 IU/L, serum FsH 7.6IU/L, serum TSH- 1.41mlU/L, serum testosterone 1.0nmol/L, cholesterol- 5.1 (kicsit magas), HhbA1c-32mM/M, 5.1%. Pár hónap és megyünk haza, mindenképp el akarok menni otthon is dokihoz, de addig is valami ötlet? A tünetek kikészítenek, főleg a szór, meg a súly (és persze hosszútávon a ciklus). Köszi nagyon, és mégegyszer bocs a hosszúléért. 
  13. 2014. június 19. 15:4695767.

    Szia Eszter!


     


     


    Köszönöm, hogy válaszoltál.


    Nekem egy darabig nagyon bevált az Eucreas, kb. egy év szedés után kezdett romlani az állapotom. Kicsit furcsállom, hogy leállította a doki a gyógyszert (még ha fokozatosan is), mert én már elég súlyos állapotban voltam, mire végre egy hozzáértőhöz kerültem, és nem szeretnék újra olyan állapotba kerülni, bár lehet, hogy ez csak az én félelmem. A tüneteim viszont nem olyanok, mint amiket te leírtál, úgyhogy akkor lehet, hogy nem is attól vannak, hogy abbahagytam a gyógyszert.


     


    Mások tapasztalatai, esetleg?


     


     


    Köszönöm. 


    Gigi


     

    előzmény:
    Eeszter01 (95766)
    2014-06-19  09:53
  14. 2014. június 19. 09:5395766.

    Szia


     


     


    Nekem mitóa szültem és abbahagytam a gyógyszert addig állandóan jelentkező fejfájásom volt, mint a gyógyszer szedése előtt. Sőt a hajam is jobban kezdett hullani újra. Kedéélyingadozás, de az lehet a fáradságtól is. 


    Viszont én nem bírtam az eucreast nálam a doki visszatért a merkforminra.

    előzmény:
    Gigi79 (95765)
    2014-06-18  15:36
  15. 2014. június 18. 15:3695765.

    Sziasztok!


     


    Elég rég írtam már ide. Üdv az újaknak és a régi tagoknak is.


    Lenne néhány kérdésem. Az előzmények röviden: 2008 óta bizonyított tény, hogy PCOS-em van, rendszeresen szedek gyógyszert, ami az elején csodákat művelt velem, viszont az utóbbi időben elég rosszul reagáltam rá. Először lecseréltük (a Meforalt Eucreasra), egy darabig minden szuper volt, de megint történt valami galiba, így a doki tanácsára lecsökkentettük az adagot, később pedig abba is kellett hagynom. Jelenleg kb. 2,5 hete nem szedem, a következő mensi után kell jelentkeznem a dokinál helyzetjelentés céljából. 


    A kérdések. Volt már valaki, akinek abba kellett hagynia a gyógyszeres kezelést akár csak rövidebb időre is? Hogy érezte magát? Voltak tünetei? Ha igen, milyenek?


    Biztos kitaláltátok: nekem vannak tüneteim, de nem tudom, hogy ettől-e.


     


    Előre is köszönöm a válaszokat. 


    Gigi

  16. 2014. június 11. 16:4895764.

    Szia,először is had gratuláljak! Korábban úgy emlékszem mi is írtunk egymásnak,épp ebben a témában,Dr Sajgó és az ő IR -hez való hozzáállása miatt,írtam akkor ,h en is voltam a Kaáliban,nála,akkor ő azt mondta hogy felejtsem el a metformint,és nekem a korom miatt nem lehet már babám,esetleg lombikkal nagy nehezen,de szerinte úgy sem.41 éves voltam. Persze nem hagytam abba a metformint,az IR-eremmel tisztában vagyok,tovább ment a diéta sport,és most múltam 43 éves, akislányom aki spontán baba jövő héten lesz 1 éves.:)

    Sose felejtem el milyen rossz kedvem volt napokig a sajgó miatt.De ahogy nálam sem ,úgy tűnik másnál sem volt igaza.Sajnálom,hogy neked több "kárt " okozott.De a lényeg ,hogy most minden jó.:) 

    előzmény:
    Milla (95758)
    2014-02-18  17:30
  17. 2014. június 2. 16:1795763.

    Szia,

     

    nőgyógyász, endokrinológus, dietetikus. :)

     

     

    előzmény:
    Kyttana87 (95762)
    2014-06-02  15:12
  18. 2014. június 2. 15:1295762.

    Sziasztok!

    Már egy ideje nézelődöm a neten a pcos után. Még nem voltam orvosnál, de az az érzésem, hogy valami nem okés nálam. 10 évesen jött meg a mensim, arra nem emlékszem, hogy akkor rendszeres volt-s vagy sem. Most rendszeres...legalábbis csak pár napot csúszik ide-oda és max 3 nap. Tehát ez okésnek tűnik. Viszont a szőrösödés az arcomon nem. Nagy fekete szőrszálak, fúj már...és a lábamon is, a combomon is. 8 éve ismerkedtem meg a párommal, azóta felszedtem 35kg rippropp, ismeretségünk első 2 évében- amit én a suli utáni, melós, párkapcsolatos, esteevős-fözős-együtt kajcsis dolgoknak tulajdonítottam. Fogigátlót sosem szedtem. GYerekként, kb.14 évesen volt cisztám de felszívódtak, azóta ezt nem is nézte a nődokim...nem tudom hol induljak el. Kihez menjek, mit mondjak...

    Segítsetek létszi!

  19. 2014. május 25. 09:1295761.

    Inofolic-kal van valakinek tapasztalata?

    Mio-inozitolt és folsavat tartalmaz.

     

     

  20. 2014. március 20. 20:4695760.

    Sziasztok!

     

    Blogot írok az én kálváriámról, a PCOSről, és annak minden egyes dolgáról. Nagyon szívesen látlak, sok sok hasznos tanáccsal, tippel látlak el, és remélem segítünk egymásnak, hogy ezt a szindrómát a lehető legjobban tudjuk elviselni. 

     

    A blogom címe: egypcosnaplojabol.blog.hu

     

    Várlak szeretettel :) 

  21. 2014. február 18. 20:4195759.
    Örülök neki, hogy jól alakult az életed. Nekem a 3. lombikból január 29-én két gyönyörű iker fiam született. 
    előzmény:
    Milla (95758)
    2014-02-18  17:30
  22. 2014. február 18. 17:3095758.

    Szia kedves Eszter!

     

    Örülök, hogy egy másik fórumon újra "találkozunk". Korábban Sajgó Attila fórumon voltunk mindketten, akkor Elenka néven fórumoztam.

    Biztos emlékszel mennyire ki voltam akadva az egykori közös orvosunkra.

    Azóta sok minden történt, de a legfőbb ok hogy  írok Neked az az, hogy 2013. januárjában spontán teherbe estem, és októberben és gyönyörű kisfiút szültem, minden hormonális kezelés nélkül.

    Az ok egyszerű, 2012 májusában kiderült, hogy PCO-m van, erre sajnos több éves Kaális kezelés után derült fény, egy nem meddőségi nőgyógyász rutin vizsgálaton derítette ezt ki.

    Ezek után nagyon jó szakemberekhez irányított (dietetikus, endokrinológus) és egy teljes életmódváltás és fogyás után minden mesterséges beavatkozás nélkül sikerült teherbe esnem.

     

    Ezek után gondolhatod, hogy a haragom még nagyobb egykori kaális kezelőorvosom iránt.

    Én annak idején egy meddőségi szakemberhez jelentkeztem, akinek az lett volna a feladata, hogy a meddőség hátterét felderítse, hát ez nem igazán sikerült neki.

    4 beültetés, rengeteg pénz, sok év, nagyon sok érzelmi megrázkódtatás volt amit kaptunk, SEMMI MÁST.

    Csak szerettem volna, hogy tudd mi lett a történetem vége.

  23. 2014. február 18. 08:5295757.

    Erre csak azt mondom, váltsd le a nőgyógyászod, mert cudar hozzáállás. Az én nődokim se nagyon ért az IR-hez, de ő legalább bevallotta és megmondta hova menjek.

    Keress fel egy endokrinológust, ő útba tud igazítani. Azzal, hogy nincs peteérésed még nem kell meddőségi központba menned. Bár az orvosod nem akar hormonokkal bombázni, de mégis elküldene egy meddőségi intézetbe ahol pont ezt teszik. 

    előzmény:
    Bettike27 (95756)
    2014-02-17  19:58
  24. 2014. február 17. 19:5895756.
    Tudjátok, engem igazából az érdekelne, ha valakinek nincs IR-re (ezért gyógyszert sem írnak fel), akkor a diéta, testmozgás stb. hoz-e változást? Nem mintha mindenáron szeretnék gyógyszert szedni, de én kevésbé hiszek ezekben, mint a gyógyszerekben. Nekem a nődoki nem adott semmit, azzal küldött utamra, ő nem akar engem hormonokkal bombázni. A 3. napi vérvételt megnézte, a 21. napira el sem küldött. Mondván, ha gyereket akarok, menjek meddőségi centrumba. Hát akkor kérdem én, hogyan legyen peteérésem vagy néha napján vérzésem?
    előzmény:
    Eeszter01 (95755)
    2014-02-14  17:09

Címlap

top