Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Down-kór - nyaki redő???

Zius
Létrehozva: 2003. október 8. 15:48
Sziasztok!
Ha tudja valaki milyen érték számít normálisnak (amikor nem kell aggódni)
a nyaki redő vizsgálatánál a 12. heti UH-vizsgálaton, az írja meg legyen szíves!
Köszi, Zius
  1. 2022. Április 30. 16:18126.

    sziasztok. Segitseget szeretnék kérni.. 13+1 napos uh- voltam (elszamoltak a 12.rol lekestem)  es a tarko 3,5 mm


     Létezne hogy azert mutatot ennyit hogy 13hetnel több vagyok? De különbem minden rendbwm van kivan fejlodve minden sziv jó arca is orrcsontja is.  valamit uh fölül muttatak nem tudjak lehet csak árnyék remelem, vagy ez mi lehet? el küldtek kromoszoma vizsgalatra.. azt hottem magzatviz. abba meg ugyahogy nők 95% nak csinaljak de amire engem az melylepényből vennenek szurnanak meg


     Segitseget szeretnék kérni valami véleményt aki esetleg ateswt ilyenen


     Köszönöm szépen előre is 

  2. 2020. június 25. 15:11125.

    12.-hetes genetikai ultrahangon 3.0 mm redővastagságig marad normál értéken belül! Nekünk 3.03 volt az érték és csökevényes orcsont down sindrómával született! De szervileg nem volt semmi baja így teljessen egészséges boldog vidám jól fejlődö Babánk van. 24. triszomiás diagnozissal!

  3. 2020. június 25. 11:52124.

    Sziasztok!


    Lehet nem sok embernek fog tetszeni amit írok!


    Mindenki eldönti szeretne Babát, ha az első vizsgálaton kiderül hogy van egy kis gond a Babával a legtöbben rögtön a megszakítás mellett döntenek! Szomorú, pedig ha jól belegondolunk mindenkinél jelentkeznek az élete folyamán külömböző egészségügyi problémák, mégsem dönt felőlünk senki úgy hogy inkább a halálba küld minthogy harcoljon értünk velünk és támogasson mindenben!


    De a társadalmunk legnagyobb része így gondolkodik! Most felteszem a kérdést az aki ennek fényében lemond inkább arról a gyermekéről az milyen anya lehetne egy akár egészséges gyermek részére is! Ha gond adódik vele az élete folyamán akkor is hátat fordít Neki! Nekem 12.-hetes genetikán mondták először azt hogy a Kislányom down sindrómás! Meg sem fordult a fejembe hogy megválnék Tőle most egy éves múlt! Ő a harmadik gyermekem de soha nem válnék meg semmi pénzért vagy dologért Tőle! Tudtam hogy egy kis Csoda és szeretetgombócot fogok kapni az élettől! Én a gyermekemet akartam és az bármilyen is mindíg az enyém lesz!


    Bocsánat ha valakit ez felzaklatott nem ezt akartam elérni, csak hogy mindenki elgondolkodjon, mit is szeretne gyermeket vagy egy problémamentes életet! Mert az utóbbi voks tudatában ne vállaljon senkiért sem felelősséget, így biztos hogy problémamentes lesz az élete csak azzal kell majd foglalkoznia hogy mit is kezdjen magával!

  4. Torolt_felhasznalo_864287
    Torolt_felhasznalo_864287
    2008. május 10. 21:36123.
    mindenki mást mond ezügyben:védőnőm szerint 2,5 mm a felső normál határ, a dokim szerint 3-3,5 mm.Átlagban 3mm-ig tartják optimálisnak.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2008. március 19. 14:39122.
    Bocs, elgépeltem, 24 vagyok. :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2008. március 19. 14:37121.

    Sziasztok!

     

    Ha nem is kapok választ, akkor is jó lesz legaláb kiírni magamból, ami történt. 14 éves vagyok, ez az első babám.

     

    Múlt hét pénteken voltam Uh-on, akkor voltam 10+ pár nap. Az orvosom 4 mm-es tartóredőt állapíott meg. Pánik, genetikai ultrahang. Ott megerősítették az értéket. Jövő hét keddre kaptam chorionboholy-mintavételre időpontot.

    Mire számítsak?

    Ha nem genetikai rendellenesség, akkor még mire utalhat a vastag redő?

     

    Köszi

    Zwecki

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2007. szeptember 24. 21:34120.
    Igen, valóban nem minden betegség szűrhető így, de mivel ilyenkor a kromoszómák számát és alakját vizsgálják, elég sok rendellenesség kimutatható. A Down-szindróma pl. egyértelműen, mivel látható a plusz kromoszóma a kariogrammon.
    Remélem más is jön majd megnyugtató történettel!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_299571 (119)
    2007-09-24  15:30
  8. Torolt_felhasznalo_299571
    Torolt_felhasznalo_299571
    2007. szeptember 24. 15:30119.

    Szió!

    Gratulálok a bébihez, és köszi a választ! Nagyon jó pozitiv megerősitést kapni, mert azért hallottam már jó pár rémtörténetet. Főleg akkor kezdtem aggódni, amikor megtudtam, hogy a kromoszómavizsgálatok nem minden kromoszóma rendellenességre szűrnek, ami viszont logikus, hiszen van jó néhány belőlük..., illetve hogy ha kiderül, hogy nincs genetikai elváltozás, attól még lehet a babának egy csomó más betegsége...

    Persze ez mindig lutri, szerencse kérdése is az egész.

     

    előzmény:
    macómami (118)
    2007-09-24  15:17
  9. 2007. szeptember 24. 15:17118.
    Szia Simike!
    Második kislányomnál 2.7-es nyaki redőt mértek a 12. héten. Ezt normálisnak tekintette a dokim, pedig van, ahol már a 2.5 értéket is soknak tartják. A biokémiai markervizsgálat eredménye nekem is pocsék lett: alacsony AFP, magas B-HCG. Az esélyünk Downra így 1:112 lett. A genetikai ultrahangon VSD-t (kamrai szeptumdefektus) találtak, ami az esélyeinket még tovább növelte. (a Down-os babák körében igen gyakori ez a szívbetegség) Ezt a rendellenességet az OKI-ban spec. szívultrahangon kétszer is megerősítették. Elmondtahatlan, leírhatatlan, hogy mit éltünk át! Amniocentézist javasoltak, amit el is végeztettünk. Ez gyakorlatilag 100%-os biztonsággal megmondja, hogy Downos-e a baba, vagy sem. Rettenetes két hét után kezünkben volt a lelet: a baba genetikailag egészséges kislány! Hab a tortán: születése utáni kontroll uh-n már a VSD sem látszott, méhen belül bezáródott. Pedig már szívműtéttel "fenyegetőztek"!
    Most 13 hetes, teljesen egészséges a kis tündérkénk!
    Ezek a tesztek sajnos túl sok anyukának okoznak felesleges aggodalmat. Ha biztosra akartok menni, végeztessétek el a magzatvízvizsgálatot (amniocentézis), hogy megnyugodjatok. És hidd el: minden baljós vizsgálati eredmény ellenére lehet egészséges! (de biztosan jönnek mások is, akik ezt megerősítik!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_299571 (117)
    2007-09-24  14:51
  10. Torolt_felhasznalo_299571
    Torolt_felhasznalo_299571
    2007. szeptember 24. 14:51117.

    Sziasztok!

    Én most találtam meg ezt a fórumot, és szeretnék egy kis bátoritást kapni olyan anyukáktól, akik hasonló cipőben jártak, és most van egy egészséges babájuk.

    13 hetes terhes vagyok a második bébimmel. 12 hetesen 3,2 mm-es nyaki redőt mértek, ezért elmentem kombinált tesztre, ahol sajnos megerősitették a 3,2 mm-t UH-on illetve a biokémiai vizsgálat eredménye is pozitiv lett 1:118-as eséllyel a Down-kórra.

    Minden lehetséges vizsgálatra elmegyek, ha kell, de valahol mégis ott van a kétség bennem, hogy akármi is lesz a tesztek eredménye, ami persze a tudomány jelenlegi állása szerint sohasem lesz 100%-os, mégis van oka annak, hogy van egy elváltozás a kisbabámnál. Ezért szeretnék egy kis bátoritást a továbbiakhoz és azt a kis reményt, hogy a kóros nyaki redőtől függetlenül még lehet egészséges a kisbabám.

    Köszi előre is!

    Simike

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. Torolt_felhasznalo_960842
    Torolt_felhasznalo_960842
    2006. március 31. 10:41116.

    Sziasztok!

    Csak megosztanám a tapasztalataimat: 12. héten 2,7 volt a nyaki redő, megcsináltattam a korionbiopsziát, negatív lett, mindenki fellélegzett.... megszületett a kisfiam, minden oké, mindenki örült, makkegészséges.... aztán kezdődött egy enyhe fokú aorta szűkülettel, ami egy csomó kisbabának van, fél évente kell ellenőrzésre járni, annyira enyhe fokú... aztán egy picit lemaradt a mozgásfejlődésben, de még a normál határokat súrolta, most egy  éves, mászik, de nem tudja felhúzni magát mert gyenge a hátizma, de vezetve szépen jár és akar is, tündéri kissrác, boldog baba, de most járkálunk neurológustól neurológusig mert valószínű, hogy egy igen ritka veleszületett genetikai rendellenessége van, ami szellemi visszamaradással jár, hogy milyen fokú lehet, az változó...

    Nem tartom magam egy hülye embernek, mindent megtettem, hogy egészséges legyen a gyerekünk, de rohandtul nem emlékszem, hogy bárki mondt avolna vagy írásban láttam volna, hogy a korionbiopszia CSAK ÉS KIZÁRÓLAG  a Down-kórra szűr, más genetikai rendellenességekre NEM!!! nekem senki nem mondta, hogy több száz egyéb baja is lehet a babának, mikor most rákérdeztem a Genetikai Intézetben azt mondták, hogy nem szokták ezzel riogatni a kismamákat.... hát engem inkábbb riogattak volna, mert noha imádom a kisfiamat, de ha ezt annak idején tudom, inkább megszakíttattam volna a terhességet, az dobja rám az első követ, aki nem ezt tette volna (persze csak így az utóbbiak tudatában...) szóval ha következő terhességnél ilyen előfordul, szó nélkül mindenféle beavatkozást elhárítva a terhességmegszakítás mellett döntök...

    Bocs, ha valakire ez a történet negatív hatással volt, de ez a csupasz igazság, nem csak jól végződő sztorik vannak, bár én még jobban jártam, mint aki az elejétől tudja, hogy beteg a gyerkőc, volt 11 hónap, amíg azt hihettem, hogy van egy gyönyörű, okos, egészséges kisfiam, ebből mára megmaradt a gyönyörű, de hogy okos lesz-e azt majd csak az erre vonatkozó vérvizsgálat dönti el, mert jobb ha tudjátok, Mo-n (és a világon jelenleg sehol) nincs olyan teszt amely minden rendellenességet ki tudna mutatni, mert mindig csak célirányosan tudnak keresni, azaz ha felmerül egy betegség gyanúja, akkor az arra vonatkozó kromoszómák tulajdonságait vizsgálják!!!!

    Nem akartam senkit elriasztani netalán megijeszteni, de szerintem jobb ha tisztában van az ember a dolgokkal, bár nekem is lett volna lehetőségem tudni amit most tudok!

    Puszi mindenkinek!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2006. március 10. 10:25115.

    Szia!

    A méhlepény vizsgálat előtti napon be kellett feküdnöm a Schöpf-Merei Kórházba, kb. este fél 7-kor. Ekkor már semmi nem történt. Másnap kb. fél 9-kor velem együtt 4 másik kismamát felhívtak az I. emeletre a vizsgálatra. Itt kb. 5 perc volt egy vizsgálat. Fel kellett feküdni a székbe, jobb oldalon volt egy kis monitor, ott lehetett nézni, mit is csinál a doki. A monitor elég régi volt, úgyhogy én sok mindent nem is láttam rajta.

    Beadtak a hasamba, egészen a has alá egy szurit, ez volt az érzéstelenítő. Aztán beszúrtak egy nagy tűt, ezzel vettek mintát. Nem szabadott odanézni, de igazából nem fájt. Kicsit éreztem, ahogy beszúrta, meg kihúzta a tűt, de tök tompán. A mintavétel kb. fél perc volt. És már készen is voltam. Lábon lementem a szobámba, és egy óra kötelező fekvés után lehetett felkelni. Innentől egész nap pihi. Én kb. 1,5 óra múlva még kaptam ellenanyag szurit, mert negatívos a vércsoportom.

    Délután fél 4 körül behívott a doki mindenkit egyszerre, és elmondta, hogy mire kell két hétig vigyázni.

    Villányi doki csinálta a vizsgálatot, és amilyen katonás, olyan kedves is volt, sőt, felajánlotta mindenkinek, hogy megcsinálja a genetikai UH-ot is, sőt, adott is rá időpontot. Hát ennyi volt.

    előzmény:
    renata78 (114)
    2006-03-07  22:49
  13. 2006. március 7. 22:49114.

    Kedves andernalin!

    Nagyon örülök, h minden rendben a kislányoddal :-))!
    Elmesélnéd, h hogy történt a méhlepény vizsgálatod, meg ezekkel kapcsolatos dolgokról?

    Köszike!

    előzmény:
    andernalin (113)
    2006-03-07  11:20
  14. 2006. március 7. 11:20113.

    Sziasztok!

     

    Üzenem mindenkinek, hogy a baba egészséges, és kislány. Köszönöm mindenkinek mégegyszer.

     

    Andernalin

    előzmény:
    andernalin (112)
    2006-02-10  12:14
  15. 2006. február 10. 12:14112.

    Kedves Renata78 és Karnataka!

    Már nekem ez is biztatás, köszönöm szépen a jó szavakat. Persze próbálok megnyugodni, de néha kétségek közt őrlődöm.

    A Schöpf-Mérei-ben voltam, ott mértek eddig mindent, ott is csinálják a genetikát. Nekem is kell majd mennem baba szív UH-ra a 18. hét körül, 3,5 hét múlva AFP-re.

    Egyébként minden OK, mindene megvan a babának, semmi eltérés, eddig véreredményeim is rendben, csináltak hormont, vizeletet, teljesen rendben vannak.

    És persze én is úgy leszek, hogy ha jó lesz minden, nagyon fogok örülni, de fellélegezni csak akkor fogok, ha megszületik a pici.

    Mégegyszer köszönöm

    előzmény:
    renata78 (111)
    2006-02-09  21:53
  16. 2006. február 9. 21:53111.

    Szia!

    Én is úgy érzem, h ilyenkor (22 hetesen) még nem nyugodhatok meg. Hiába, h 12 hetesen 3mm illetve 4mm-esre mérték meg a babánk nyaki redőjét, s azóta minden rendben találtak kicsinkkel, de csak akkor leszek teljesen nyugodt, ha megszülöm a  kicsinket s megtudom azt, h teljesen egészséges! De addigra jobb, ha ne aggódjatok,ne idegeskedjetek, m árt a kisbabának! Neki is joga van jól éreznie magát még a magzati korban is. Fel a fejjel mindenkinek! Bár tudom, h könnyen beszélek...

    Röviden elmesélem, h mit történt velem.

    Nálam úgy volt, h 12+4 hetesen 3-4mm-es volt a babánk nyaki redője, aztán elküldtek a Baross utcai genetikai UH-ra, 13+6 hetesen 2.4mm-es volt a nyaki redő vastagsága. És minden rendben találtak, kicsinknek mindene megvan. Aztán 16 hetesen megtörént az AFP vérvizsgálat, melyben tökéletes lett az eredmény: 1.57 MOM. 18. hetében először Gyöngyösön voltunk rutin UH-on, ott is minden rendben volt. Pár nappal később ismét a genetikai UH-on, szintén minden oké (akkor tudtam meg, h kisfiunk lesz :-)!). Aztán megint pár nappal később a Baross utcai kórházban voltunk, m a szív UH-ot is kellett végezni, ahol Hajdú Júlia főorvosnő volt ott, aki szintén minden rendben találtak...Magam is nagyon reménykedem és bízom abban, h tényleg igazakat és jókat mondtak a babánkról!

    Aztóta szépen nő a hasam, sokat mozog a kisbabánk (már 16 hetesen éreztem először a bébink mozgását, de akkor még bizonytalan voltam). Eddig 6-7 kg-ot híztam.

    Március 1-én, majdnem 25 hetesen megyünk a 4D UH-ra, már alig várom!

     

    Üdv nektek és minden jót kívánok nektek és a kisbabátoknak is!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2006. február 8. 15:21110.

    Szia!

    Sajnos vígasztalni nem tudlak, mert mi is éppen kétségek között élünk.

    Nálunk először 3,2 mm-t mértek, aztán néhány nap múlva a genetikán 2,3-at. A második érték miatt nem ajánlották fel  nem ajánlották fel azonnal magzatvízételt, hanem visszahívtak még egy UH-ra a 18. hétre. Azt mondták majd az AFP értékek és az új UH eredmény birokában majd kitalálunk valamit.

    Próbáltuk megtudni a genetikus orvostól, hogy miből adódhat ez a különbség a nyakiredő méretében, de kitért a válasz elől. Pedig kétszer is  rákérdeztünk.

    Az interneten is kutattunk. De elég ellentmondásos infokat kaptunk:

    1) volt, ahol azt írták a nyaki redő nő a babával

    2) volt, ahol az írták ez fokozatosan felszívódik

    3) volt, ahol azt írták a 13 hét + 6 napig nő, aztán felszívódik

    Ezek után passssssssssssssz............

    A futószalagról jut eszembe: a Baross utcai genetikán voltál?

    Nagyon drukolok Értetek!

    Karnataka

    előzmény:
    andernalin (109)
    2006-02-08  14:34
  18. 2006. február 8. 14:34109.

    Sajna nálam pont fordítva van. Először még aránylag normális (3 mm). Az még határeset. Utána már 3,7 mm.

    Pedig a 3 mm-t nagyon alaposan, pontosan, nagy képernyőn mérték.

    A 3,7 mm-t pedig hasi UH-gal, elég kis képen, viszont a doki nagyon rutinosnak tűnt, vagy csak futószalagon dolgozott, ki tudja.

    Méhlepény mintavételem lesz.  Ugye szinte elenyésző az esély, hogy valami baj lesz?

    Köszönöm a biztatást.

    előzmény:
    banarama (108)
    2006-02-08  14:15
  19. 2006. február 8. 14:15108.

    Szia! 

    Nekem is mértek vastag nyakiredőt, rá egy hétre mentem akkor már normál értéken volt, kiderült a burkot hozzá mérték . Nyugi, magzatviz vizsgálat igazolni fogja, hogy minden ok .

     

    Szoritok!!!Barbi 

    előzmény:
    andernalin (107)
    2006-02-08  13:57
  20. 2006. február 8. 13:57107.

    Sziasztok!

    Nekem 12 hetesen és szerintem 1-2 naposan mértek 3 mm nyaki redőt. Rá 4 napra megint megmérték, akkor már 3,7-et mértek. Hogy lehet ez? Elmérték? Mert ez felszívódik, nagyobb nem lesz, ugye?

    20-án megyek chorion-biopsziára, úgyhogy most izgulok. Egyébként minden leletem rendben van.

    Kérek egy kis bátorítást, aki olvassa, és átélt már ilyet!!

    (Bár az előző hozzászólásokat már olvastam).

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2005. december 19. 09:15106.

    Szia Szamika!

    Aha, értem. Örülök, h végül minden rendben volt a kisbabáddal :-)! Az AFP eredmény is tökéletes lett.

    Ugye, h kb hét héttel később lesz kész az eredmény?Amúgy 29-én megyek, marhára izgulni fogok. (attól is félek, h megint rosszul számolják, v valami ilyesmi)

    Cukorterheléses vizsgálat: elképzelhető, h nálam is ekkor lesz, csak nem tudtam, h mikor szokott lenni. Köszi!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_205177 (105)
    2005-12-17  18:12
  22. Torolt_felhasznalo_205177
    Torolt_felhasznalo_205177
    2005. december 17. 18:12105.

    Szia Renáta!

    A Schöpfiben csinálták a méhlepény vizsgálatot,14 hetes kismama voltam.Azért nem a magzatvízes volt,mert azt csak késöbb tudták volna csinálni és nekünk sürgös volt tudni az eredményt,mert a nyakiredő 7mm volt,ami nagy valószínűséggel problémát mutatott.Aztán nagy mázlink volt.Negatív volt az eredmény és az AFP tökéletes lett:1,4.

    Nekem a cukorterhelés a 26. héten volt.Nem tudom nálatok hogy megy.

    előzmény:
    renata78 (104)
    2005-12-16  18:18
  23. 2005. december 16. 18:18104.

    Szia Szamika!

    Jaj, szegény! Az a méhlepényvizsgálat :-(! Hol és mikor végezték rajtad? Mármint hány hetes kismama voltál akkor? Miért nem magzatvízvétel volt?

    Ugye, h nálad az a méhlepényvizsgálati és az AFP-es eredményed okés volt?

    Én majd 29-én megyek az AFP-re.Ja, akartam kérdezni azt is, h aznap lesz a cukorterheléses vizsgálat?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_205177 (103)
    2005-12-16  11:32
  24. Torolt_felhasznalo_205177
    Torolt_felhasznalo_205177
    2005. december 16. 11:32103.
    Nekem méhlepény vizsg volt.Nekem személy szerint fájt...rossz élmény volt,ráadásul egy olyan doki csinálta a Schöpfiben,akinek a stílusa ,mint egy katonatiszt...képzelheted abban a lelkiállapotban!
    előzmény:
    renata78 (101)
    2005-12-15  21:33

Címlap

top