Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Magasabb tarkóredő érték

zeni87
Létrehozva: 2013. október 13. 11:17

Sziasztok!

 

Szeretnék olyan anyukákkal beszélni, akiknél a 12. heti ultrahangon a tarkóredő (NT) érték magasabb volt a határnál.

Általában  3 mmig normális, de van akit már 2,5nél is továbbküldenek vizsgálatokra.

nálunk 12+6 hetesen 3,3 mm lett. orrcsont látható volt.

Kombinált teszt  az istenhegyin, 1:670 lett.

megcsináltattuk a cvs-t, egy hét alatt kiküldték postán, hogy minden rendben, kisfiú.

Túlestünk a 18. heti ultrahangon, minden rendben volt, és a tarkóredő miatt a kötelező magzati szív ultrahangon is, ott sem találtak semmit.

 

Azt hittem, hogy megnyugodhatok, és fellélegzem, ha majd most is minden rendben lesz a szívével is és a genetikain is, de ez nem történt meg.

A kromoszóma vizsgálat tényleg csak a 4 leggyakoribb kromoszóma rendellenességet szűri?

 

Hetekig kutattam a fórumokat, és azért aggódom, mert találtam pár esetet, ahol az anyukáknál magas tarkóredő után minden rendben volt és sajnos szellemileg visszamaradott lett a gyerekük. Tényleg nem sokat, 3-4 ilyet találtam, nyilván nem mindenki írja szívesen le. Szerintetek mennyi köze van a tarkóredőnek a későbbi "fogyatékossághoz?"

20 hetes leszek és nem tudok megnyugodni, tudom, úgysem tudunk mit tenni ha beteg, de ezt valahogy én nem ilyen egyszerűen látom.

Azon gondolkodtam, megnyugszom e, ha most ideír 20 anyuka, és abból 19-nél minden rendben lett a tarkóredő után, de akkor meg azt fogom mondani, hogy azért mert náluk minden rendben, nem biztos hogy nálam is az lesz.

Jó lenne pár segítő szó, hogy leakadjak kicsit a témáról, mert lassan 8 hete olyan stresszben élek már, hogy félek, ezzel a babának is ártok.

Köszönöm annak, aki válaszol.

 

  1. 2022. Április 12. 21:0735.

    Megkérdezhetem, mi lett végül? Egészséges lett a baba? 


    Nekünk ugyanígy 3,3 a tarkóredő. Holnap cvs, és nagyon félek, hogy találnak valamit,  de attól is, hogy negatív minden, de végül mégis gond lesz vele a születése után. 


    Valakinek van még esetleg tapasztalata?

    előzmény:
    zeni87 (29)
    2013-10-16  17:56
  2. 2014. június 11. 12:4634.

    "én csak félek, hogy a későbbiekben valami baj lesz, és azt most nem tudják megmondani nekem előre, senki."

     

    Ez sajnos így van. Nem tudja neked megmondani senki, hogy 1-2, vagy 10 év múlva lesz-e valami baj a gyerekeddel. De ezen minden szülő halálra stresszelhetné magát, mert hiába születik egészségesen, hiába fejlődik jól a gyerek, még nagyobb korában is kiderülhet valami rendellenesség, fogyatékosság, tanulási zavar... jöhet egy tartós betegség... érheti - neadjisten - baleset a gyereket...

    De így nem lehet élni, hogy állandóan ezen kattog az agyad!

    Úgyhogy, ha magadat nem tudod megnyugtatni, akkor - nem bántásból mondom - de lehet hogy érdemes lenne szakemberhez (pszichológushoz) fordulni, mert az idegeskedés neked és a babának se jó (nem beszélve a párodról, családodról, akik körülötted vannak...)

     

    Jobbulást!  

    előzmény:
    zeni87 (5)
    2013-10-13  11:54
  3. 2014. június 11. 11:3033.

    Szia nálunk a 12.heti ultrahangon 3.3mm-t mértek, én is átestem azokon a vizsgálatokon amin te minden eredmény jó lett. Időre született a kicsim komplikáció mentes szüléssel. Ő a második házasságomból született első gyermek, a legnagyobb az első házasságomból  10 éves egészséges, a második házasságomból született második és harmadik gyermek is egészséges. Náluk mindegyiknél jó volt a tarkóredő 1.6-1.7-1.6 volt az érték a férjemnek is van egy nagylánya aki egészséges.   A gyermekünk akinél magas volt a tarkóredő, de semmi más nem mutatta a problémát gyermekkori autizmussal él, és egy nagyon enyhe kis értelmi fogyatékossággal. Nem tudjuk az okát!  Senki nem tudja!

     

    előzmény:
    zeni87 (1)
    2013-10-13  11:17
  4. 2013. november 25. 21:4232.
    2,9 és 3 voltak a nyaki redők és a kombinált teszt eredménye 1:320 lett. Első gyereknél 6 éve még nem is volt kombinált teszt és egy rossz szót nem mondtak a nyaki redőre...
    előzmény:
    rainbow27 (31)
    2013-11-22  20:13
  5. 2013. november 22. 20:1331.

    Szia!

    Nem tudom olvasod-e még! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi volt a két gyerekednek a tarkóredője? Ja, és vérvételt csináltak a 12. héten, ha igen annak mi volt az eredménye?

     

    Köszönettel 

    előzmény:
    Milu (30)
    2013-10-16  18:07
  6. 2013. október 16. 18:0730.
    Nem tudom, mi volt náluk, de ezek szerint anyuka sincs topon, úgyhogy én nem foglalkoznék velük. Mondom, hogy nekem mindkét gyerekemnek határeset volt a nyaki redője, mégsincs semmi bajuk. A fiam még pici, belőle bármi lehet, de a lányomat felvették egy kéttannyelvű iskolába, ahova a nagy túljelentkezés miatt felvételizni kellett. Szóval olyan nagy gond a képességeivel nincs :-)
    előzmény:
    zeni87 (29)
    2013-10-16  17:56
  7. 2013. október 16. 17:5629.

    hát, igen több oldalról is vérzik mára a történet, mert azóta kérdezgettem tőle, és nem tudta megmondani, hogy melyik orvos mondta azt, hogy a tarkóredőnek lehet köze a fogyatékossághoz, és állítólag perre is mentek, de nem sikerült megnyerni, merthogy minden papíron ott van, hogy nem 100%-os.

    Én nem értek ugyan hozzá, de azt olvastam az értelmi fogyatékosságról, hogy már viszonylag korán ki lehet deríteni, és azt is írták, hogy már 2-3 hónapos babánál lehet figyelni a jelekre, csak nem könnyű.

    Nem tartják a szemkontaktust, ok nélkül sírnak, nem szeretnek ölben lenni. Hozzáteszem, ezeket csak olvastam, semmi tudás és tapasztalat nincs mögöttem.

    De azt írta, 8 hónapos koráig minden rendben volt, mosolygott, minden tökéletes volt.

    Az ilyen babáknál nem az elejétől kezdve más minden? 

    Lehet, hogy tényleg közben történhetett vele valami, mert előtte minden oké volt.

     

     

    előzmény:
    Milu (28)
    2013-10-16  17:46
  8. 2013. október 16. 17:4628.
    Ez, aki írt neked egy idióta barom! Az égvilágon semmi összefüggés nincs a nyaki redő vastagsága és aközött, hogy fogyatékos lett a gyereke. Valószínűleg egy makkegészséges gyereket vetetett el. Szimplán családi vonás lehet náluk is ez a dolog, az meg, hogy baj van a gyerekével, egyszerűen csak pech. Lehetett akár oltás mellékhatása is, bármi, a hülyéje meg pont a nyaki redővel keresi a párhuzamot :-( 
    előzmény:
    zeni87 (26)
    2013-10-15  19:37
  9. 2013. október 15. 19:4427.

    elméletileg 12+6 hetesen mérték ezt az értéket, én is reméltem, hogy elmérték, de még aznap elmentünk egy másik magánorvoshoz, és ott is ugyanannyit mértek.

    és a 18. heti ultrahangon elvileg 18+5 hetesen mentem el, gyakorlatilag visszaraktak 17+6 hetesnek, átrakták a szülés időpontját is.

    tehát akkor lehet hogy kereken 12. héten voltam, és akkor viszont még rosszabb a 3,3 mm...

     

     

    előzmény:
    sárga süni (23)
    2013-10-15  10:19
  10. 2013. október 15. 19:3726.

    köszönöm szépen mindenkinek a választ!!

    az utolsó válaszolónak üzenem, hogy nem vettem bántásnak, én is gondolkodtam rajta, hogy felkeresek egy pszichológust.

    egy másik fórumon beszélgetek anyukákkal, találtam párat, akinek ugyanez volt a helyzet, talán ezért is vagyok ilyen pesszimista. arra gondoltam ha semmit nem olvastam volna akkor boldogan jöttünk volna haza a sziv és genetikai uhról, hogy most már TUTI semmi gond nem lehet itt.

     

    de sajnos olvastam és már nagyon haragszom magamra.

     

    itt egy anyuka, nemrég írt nekem:

    "Szia nekem a kisgyermekem értelmi fogyatékos, nála találtak tarkóredőnél magasabb értéket 12 heti ultrahangon, Nagyon nyugtalan sírós rossz alvó baba volt, egy ideig normálisan fejlődött majd 10 hónapos kortól már lassabban, mint kortársai, Nyolc-kilenc hónapos korig mosolygott sokat, és meg volt a szemkontaktus is, sőt 8 hónaposan már szavakat mondott, és két hónap múlva már kezdett visszamaradni és fokozatosan leépülni, szülésnél minden rendben volt, szép nagy súllyal spontán időre gyorsan született, nem volt komplikáció. Most négy éves elmúlt szemkontaktus nagyon nagyon ritka, beszél néhány szót, de nem kommunikációs szándékkal, nem szobatiszta, most még jobban kezd visszafele fejlődni. Kicsit halad előre, hármat meg visszafele. Nehéz vele, nincs veszélyérzete olyan dolgokra képes másodpercek alatt ami a józan észtől messze van, több embert igényel, egy ember belerokkanna. Én erősen gyanakodom mert egyre többet hallom, hogy bizony a magas tarkóredő ezt is jelzi csak őnekik nincs mivel szűrni, csak a három súlyos diagnózist tudják kiszűrni, de hallottam 2 éve már van egy méregdrága vizsgálat ami kiszűr minden létező betegséget és azoknak ajánlják akiknek magas volt ez az érték, de ez több százezer forint. Nekünk a diagnózisunk, enyhe mentális retardáció, enyhe viselkedésromlással."

    Még annyit mondott, hogy azóta terhes lett még egyszer, neki is 3 felett volt picivel a tarkóredő, de ők nem is gondolkodtak rajta, elvetették.

    úgyhogy nem tudom.

    sokkal jobb, hogy olvastam amiket írtatok és arra is kéne gondolnom, hogy kb 30 másik anyukával beszélgettem privátban, még olyan is volt akinek 6 mm volt a tarkóredő, és már 7 éves osztályelső a gyermeke :)

    nem kéne kiragadnom ezt a pár esetet, miért nem ragadom ki a másik 30 jól végződőt?

    igazatok van itt az ideje élveznem a terhességet, és nem gondolni arra, hogy mi történhet, de igazából mindegy is, mert semmit nem tudok tenni, ha beteg lesz, ezt majd az idő eldönti.

     

    egyedül ami az én esetemben még aggaszt, az az, hogy először a Hajdú Krisztina is azt mondta, hogy már nem kéne ott lennie a 18. héten a tarkóredőnek, és akkor mondtam meg, hogy de pedig még ott van.

    és akkor meg azt mondta, hogy nem baj, 6mmig nem számít kórosnak ebben a terhességi korban. szóval nem értem ezt az egyet.

     

     

     

    előzmény:
    nonamona (25)
    2013-10-15  10:35
  11. 2013. október 15. 10:3525.

    A legjobb jóindulat szól belőlem, kérlek ne vedd bántásnak: nem kellene felkeresnek egy pszichológust? Minden vizsgálatot végigcsináltál, azt mondták rendben vagytok. Mégsem hiszel nekik. Itt másféle segítséget kellene kérned! De sürgősen, mert egyrészt ilyen stresszben nem lehet élni, másrészt tényleg rosszat teszel a babának is!

     

    Szívből kívánok egészséges kisbabát, és nyugalmat Neked végre!!! 

    előzmény:
    zeni87 (5)
    2013-10-13  11:54
  12. 2013. október 15. 10:2224.
    bocs, a linket nem jól tettem be, hátha így működik: http://downbaba.hu/wiki/%22Genetikai%22_ultrahang
    előzmény:
    sárga süni (23)
    2013-10-15  10:19
  13. 2013. október 15. 10:1923.

    Én nem vagyok orvos, de itt azt írják, hogy a tarkóredő vastagsága függ attól, hogy mennyi idős terhes vagy:

     http://downbaba.hu/wiki/%22Genetikai%22_ultrahang

    Ha jól értem, te majdnem betöltötted a 13 hetet és úgy volt 3,3. Nem lehet, hogy csak egyszerűen nagyobb volt már a baba? További vizsgálatokra fűt-fát elküldenek, "csak a biztonság kedvéért", de az nem jelenti azt, hogy mindenkinél baj is van. Sőt. Csak nem akarják, hogy aztán bepereljék őket, mert nem néztek meg mindent.

    Nálad mindent megnéztek, amit csak lehet, és mindent rendben is találtak. Ennél jobb forgatókönyv nincs :)

    Most már ne a horrorsztorikat vadászd az interneten, hanem várjad szeretettel a kisfiadat :)

    előzmény:
    zeni87 (1)
    2013-10-13  11:17
  14. Torolt_felhasznalo_652128
    Torolt_felhasznalo_652128
    2013. október 15. 10:0322.

    Nekem az afp-vel mákom volt, nem volt értelmezhető eredménye.

     

    Viszont voltam amnion. De a terhességem ettől függetlenül javarészt nyugodt volt. Ami miatt idegeskedtem sose sikerült rendesen kivizsgálni.

    előzmény:
    Caithleen (12)
    2013-10-13  12:25
  15. Torolt_felhasznalo_652128
    Torolt_felhasznalo_652128
    2013. október 15. 09:5821.

    Megvolt a chorionboholy vizsgálat lés jártál a Hajdú doktornőnél, mindent megtettél, nyugodj meg és dőlj hátra.

     

    A tarkóredő mérése magyar találmány, egy nagyon jó jelzővizsgálat, de attól még egy nagyon picuri magzaton mérnek egy nagyon kis területet. Nekem nem tudta rendesen megmérni az orvos például. 

     

    Mindig van lehetőség a betegségre, valóban nem szűrnek mindegyikre, de így, hogy minden vizsgálatot elvégeztettél megtetted, amit lehetett. 

     

    Kitartás és ne idegeskedj! 

     

    előzmény:
    zeni87 (1)
    2013-10-13  11:17
  16. 2013. október 14. 08:1920.

    ezt a hülye afp t má nem is kéne csináltatni. ALig hallok olyanról, akink jó lett. Levették a kötelező afp-t a kórházban, ingyenesen. Aztán ugyanott a fizetősön csináltattam kombinált tesztet 4 markerrel . Az hiába lett jó, a kórházban csak hajtották, alacsony afp, alacsony afp, beutalás a genetikára. Akkor minek 20 ezerért kombi tesztet csináltatni ?

     

    A másik, nekem kevesebb magzatvizem volt. Ez pont a karácsonyi idősuak volt, az uhs doki aki először látott csak összevonta a szemöldökét, oligohidramnion. Semmit nem mondott utána, szinte nem is mondott a gyerekről semmit, ott meg is állt az egész. Akkor mentem át a genetikára, ahol csináltak egy nagyon részletes uh vizsgálatot, én akkor nyugodtam meg valamelyest. A nőgyógyászom pedig azt mondta, hogy nem kell megijedni, mert a magzatvíz megítélése, rendkívül szubjektív. Az előző doki ráíratta a leletre legnagyobb magzatvízzseb 2,8. NEten utána olvastam kiderült a 2 fölött már sok helyen a normális tartomány alsó határára teszik. Ahogy haladtunk előre az időben, mindig minden értéke jó volt a babámnak, de a magzatvíz mindig kevesebb volt. Nem csökkent tovább de kevesebb volt. Aztán az utolsó hetekben amikor már egyáltalán nem aggódtam emiatt akkor a nőgyógyászom azt mondta, ő egyáltalán nem látja kevesebbnek. Így utólag visszagondolva kár volt hülyére paráznom miatta. Gyönyörű, makkegészséges kisbabám született. Na most képzeld ha emiatt megszurkáltatom a hasam.

     

     

    előzmény:
    Zöld tea (15)
    2013-10-13  17:21
  17. 2013. október 13. 20:4719.

    Nekem mindkét gyerekemnél határeset volt a nyaki redő. Elsőnél még nem is volt kombinált teszt, senki nem mondta, hogy bármi aggódnivaló lenne, nem is volt gond, már 6 éves és enyhén szólva sem visszamaradott :-)

    A kicsinél is ugyanez volt, kombinált teszt valami 1:320 lett, öreg is vagyok, de nem vállaltam a hasbaszúrást. Ez a baba is egészséges lett, nálunk biztos családi vonás ez a nyaki redővel. 

    előzmény:
    zeni87 (1)
    2013-10-13  11:17
  18. 2013. október 13. 20:2518.

    Csak azért írták többen az amniocentézist, mert nem tudták, mi a cvs rövidítés.

     

    A corinboholy, ugyanaz, vagy talán jobb.

     

    Ha azt megcsunáltattad, részletes uh-n nem láttak semmi kórosat, volt 12. héten orrcsont, akkor nagy-nagy valószínűséggel NINCS semmi baj.

     

    Az uh mérés mindig picit bizonytalan. Nekem pl. szülés előtt 2 nappal 2200 grammnak mérte a 3 kilós kislányomat. Pár mm-t könnyen téved. De a genetikai vizsgálat, általános uh csaknem 100%.

     

    Mást már nem tehetsz, nyugodj meg. Mindenhol jártál, ahol lehet.

    előzmény:
    zeni87 (6)
    2013-10-13  11:59
  19. 2013. október 13. 18:0317.

    Még valami! Pl. egy Down-os gyerek, nem mindig hordozza ugyanazokat a tüneteket, tehát nem mind születik pl. szívfejlődési rendellenességgel, vagy egyéb problémákkal. Van amelyikük egészségügyileg teljesen rendben van, "csak" fogyatékos. Van amelyikük külsőre nem is hordozza a Down jegyeit, de pl. a genetika, az egészségi állapota, vagy a fogyatékossága mutatja. Van akinek a genetika nem mutatja ki, mégis a külseje és az egyéb problémák, jellemzők egyértelműen Down-ra utalnak. Szóval a variációk száma szinte végtelen. Van néhány általánosban minden Down-ra jellemző dolog, de nincs olyan ami teljesen biztosan minden egyes Down-ra igaz. 

     

    Feltételezem ugyanígy van ez a többi fogyatékossággal is...

     

    előzmény:
    zeni87 (6)
    2013-10-13  11:59
  20. 2013. október 13. 17:5716.

    Az én "picikém" már nagylány, 13 éves.  Így én már túlvagyok az első sokkon és minden egyeben. 

     

    Az élet már csak ilyen, gyakran nem kiszámítható. 29 éves voltam, amikor a nagylányom született, miután minden eredményem tökéletes volt és a terhességem mint egy álom, így senkiben nem merült fel, hogy probléma lenne. Csak a szüléskor volt probléma a szívhanggal és az én vérnyomásommal...

     

    Igazad van, nagyon sokmindent LEHETNE vizsgálni. De gondolj bele, amikor odamész az UH-ra, és van rád 5 perc. Az alatt sem idő, és sajnos szakértelem is kevés, hogy mindent megnézzenek. Én a lányom születése után gyp. főiskolára mentem, konferenciákra, továbbképzésekre, így én is tudom, hogy egy alaposan végigcsinált UH-on több mint 20 féle jelet kellene néznie az orvosnak, amiből ha 3-4 gyanús, akkor további vizsgálatokra kellene küldenie az anyát. A legnagyobb probéma, hogy ezeken a konferenciákon, továbbképzéseken nem találkoztam magyar orvosokkal!!!  

     

    A második lányomnál csináltattam amniocentézist, pont azért, amit te írtál: ha esetleg vele is gond lett volna, legalább tudjam, és fel tudjak készülni rá!

     

    És ahogy írtam, nincs egyetlen vizsgálat sem, amelyik 100 %-os biztonsággal megállapítaná vagy kizárná a fogyatékosságot! Még a biopszia sem (sem a méhlepényből sem a magzatvízből)! Az anyai vérből végzett vizsgálat meg csupán kockázatelemzés, hogy az anyának mekkora a kockázata a fogyatékos, beteg, gyerekre, nem a gyereket vizsgálja! 

     

    Azt kell hogy mondjam, hogy még egy egészségesen született gyereknél is fennáll a későbbi probléma lehetősége. Sajnos mi szülők csak reménykedhetünk, hogy nálunk nem lesz. A barátnőmnek (látszólag) egészségesen született a lánya, mégis 2 évesen még csak fekszik, és nem is tudják, mi a baja!

     

    Nem érdemes ezen parázni, ha az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel nincs probléma, akkor csak élvezd a terhességet! 

     

     

    előzmény:
    zeni87 (6)
    2013-10-13  11:59
  21. 2013. október 13. 17:2115.

    Nekem mindkét gyereknél alacsony Afp-t mértek. A másodiknál nagyon-nagyon alacsony volt. Volt magánorvosom, de mivel parázós vagyok, elmentünk egy másik - igen híres - orvoshoz is. Ő sem mondott semmi bíztatót, sőt még hozzátette, hogy mivel a feje is nagyobb az átlagnál, elképzelhető, hogy fogyatékos lesz. A saját orvosom egy ideig rossz áramlással is riogatott.

    Viszont jártam folyamatosan ultrahangra, a baba szépen fejlődött, teljesen nyugodt voltam. 

    Mindezek ellenére van két egészséges gyerekem. Próbálj megnyugodni, minden rendben lesz.

    előzmény:
    zeni87 (1)
    2013-10-13  11:17
  22. 2013. október 13. 16:4114.

    Feleslegesen stresszeled magad. Megvolt a kromoszómavizsgálat, ennél nem tehetsz többet. Az a durva genetikai eltérések kiszűrésére nagyon is alkalmas. Magzati szívultrahang-vizsgálaton is voltál. Természetesen akármi más baja lehet a gyereknek (pl. anyagcsere betegség). A terhesség és a szülés maga is veszélyes üzem. Semmire sincs garancia. Majd ha megszületett, épen és egészségesen, akkor megnyugszol.

     

    A CVS ugyanolyan pontos, mint az amniocentézis, előnye, hogy hamarabb megvan az eredmény. Szóval egyáltalán nem volt hiábavaló megcsináltatni, és NEM kell az amnio.

    előzmény:
    zeni87 (6)
    2013-10-13  11:59
  23. 2013. október 13. 12:3913.

    Bocsanat, ha felreertheto esetleg, nem azt akartam irni, hogy attol lett a fiam egeszseges es egyeb, mert nekem sikerult megnyugodnom: csak azert irtam, mert ugy latom igy utolag, tobb mint 12 ev tavlatabol, hogy valoban fontos a kismamasag nyugalmas megelese. Es ennek sajna ellene dolgozik sokszor a sokfele ma mar elerheto (rank tukmalt?) vizsgalati lehetoseg. Meg akkor is, ha mindnek az eredmenye jo lesz: hiszen csak izgulunk mar elotte is, spanoljuk magunkat, mig meg nem jon az eredmeny, filozunk utana is, hogy akkor meg ezt is esetleg... Kifele figyelunk, masok kezebe adjuk magunkat, ahelyett, hogy befele figyelnenk, es a nyugalmunkat ezzel a befele figyelessel, rahangolodassal probalnank megvalositani. 

     

    Kedves Zeni, ezeket nem Rolad irom, hanem nagy altalanossagban. Mert tenyleg jo es fontos lenne, ha ez az idoszak nem az orvoshozjarasrol, kisebb-nagyobb aggodasokrol szolna, hanem valami teljesen masrol..., hiszen a kisbaba elete, az anya es baba kapcsolata nem a szuletessel kezdodik, ugye...

    előzmény:
    Caithleen (12)
    2013-10-13  12:25
  24. 2013. október 13. 12:2512.

    Nalunk az AFP ertek volt a nem igazan kedvezo, volt is emiatt egy tetu rossz karacsonyom, ujevem. De maga a nogyogyaszom mondta, hogy legszivesebben nem is csinaltatna (mint ahogy sok orszagban nem is nezik), mert annyira felrevezeto tud lenni, es sokkal tobb rosszat okoz az igy keltett aggodalommal, mint amennyi hasznos erteke van maganak a meresnek. A ferjem (aki szakmabeli) is azt mondta, hogy minel kevesebb vizsgalat, minel kevesebb beavatkozas a magzati eletbe, annal jobb. Szoval sikerult akkor megnyugodnom, sikerult a kismamasag szepsegere fokuszalnom, es a fiam makkegeszsegesen szuletett, azota is az, plusz ragyogo jo eszu, ... es meg szep is... Egy "elfogulatlan" anyuka

     

    Tudom, most nehezen latsz ki a jelenlegi borus gondolatokbol, de tiszta szivbol kivanok egy nyugalmasabb es oromteli babavarast!!! 

     

    előzmény:
    zeni87 (1)
    2013-10-13  11:17

Címlap

top