Fagyasztott kenyér

Andralin
Létrehozva: 2009. Április 5. 21:53

Sziasztok!

 

Régebben már fagyasztottam le kenyeret, és akkor semmi gond nem volt a kiolvasztással. A mélyhűtőböl kivéve mikróban kiolvasztva, olyan jó illata volt, mintha most sült volna frissen, még a 8 hónapja lefagyasztott kenyérnek is. Ilyenkor még 2-3 napig simán jó volt. 

 

Viszont az utóbbi időben mindig ráfázok! 

A kiolvasztás után, miután kihűlt, a külső 2-3 cm-es rétege teljesen megkeményedik, szinte csak fűrészelve lehet vágni/faragni belőle! Elrágni is csak a közepét lehet, szóval nagyrészét ki lehet dobni. Másnapra pedig olyan kemény lesz az egész, mint egy darab kő! 

 

Sajnos nem emlékszem, hogy mit csináltam másként eleinte!  Most utoljára pl. a 340 W-os kiolvasztóprogramon 9 percig melegítettem a negyed kilós darabot.

 

Ti hogy olvasztotok ki kenyeret? Tudtok nekem tippeket adni? 

35 hozzászólás
  1. 2021. Április 30. 14:1935.

    Én nem használok a kenyér felengedéséhez se sütőt, se mikrót, se alufóliát, mennyi áramot fogyasztanék el vele feleslegesen... Este kiveszem és reggelre kiolvad. Szeleteltet, egészet is fagyasztok, a kovászosat, a teljes kiörlésűt, az x%-ban teljes kiörlésűt, a szendvicskenyeret, a 25 dkg-sat, stb. Viszont vmelyik újságban olvastam x hónappal ezelőtt, hogy vmelyik fajtát nem jó lefagyasztani, nem egészséges. De nem tudom, hogy melyiket. :( Kerestem a neten, hátha fent van, de nem találom. A 0,5 kg szendvicskenyér, x% teljeskiörlésű, 0,25 kg-s kenyerek szeletelve, tányéron akár fél óra alatt is felengednek. 

  2. Torolt_felhasznalo_201765
    Torolt_felhasznalo_201765
    2009. Április 6. 09:1234.
    Nagyon ritkán fordul elő, hogy fagyasztok le némi kész kenyeret, és azt felhasználom . De ekkor sütőben "olvaszom" ki. Még jeges állapotában becsomagolom alufóliába, majd a sütőbe dugom pár percre.  Az állaga így teljesen olyan, mintha frissen sült volna.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. 2009. Április 6. 09:0133.
    Mindig szeletekben rakom el a mélyhűtőbe.
    előzmény:
    töfike6 (32)
    2009-04-06  09:00
  4. 2009. Április 6. 09:0032.

    Én nem szoktam mikrózni.

    Kiveszem, pár óra alatt,olyan mint a friss.

    Mivel sose tudom kiszámítani mennyi kenyér fogy, mindig igy van friss kenyerünk.

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  5. 2009. Április 6. 08:5431.

    "A kiolvasztás után, miután kihűlt, a külső 2-3 cm-es rétege teljesen megkeményedik, szinte csak fűrészelve lehet vágni/faragni belőle! Elrágni is csak a közepét lehet, szóval nagyrészét ki lehet dobni. Másnapra pedig olyan kemény lesz az egész, mint egy darab kő! "

     

    Ártasd tejbe!

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  6. 2009. Április 6. 08:3830.

    Szia!

     

    Nálam örök szabály:

    Kenyeret, kiflit, zsemlét, sütit, pizzát soha nem melegítek mikroban, csakis sütőben.

    Ha nagyon kemény a héja akkor kicsit paskold meg vízes kézzel.

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  7. Torolt_felhasznalo_299177
    Torolt_felhasznalo_299177
    2009. Április 6. 08:1529.

    Szia!

    Én is rendszeresen tartok a fagyasztóban szeletelt kenyeret, (csak adalékmenteset) és minden rendben van vele.

    Tasakban, fóliában teszem be, és nem mikroban olvasztom, hanem hagyom magától kiengedni. Este kiveszem, reggel ehető.

    Ha nagyon sürgős, akkor csak azt az 1-2 szeletet mikrózom, ami akkor szükséges.

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  8. Torolt_felhasznalo_800809
    Torolt_felhasznalo_800809
    2009. Április 6. 07:5428.

    Szia,

    en a hazi beteggondozasban egy idös betegemtöl tanultam...kivette a lefagyasztott zsemlet,a tüzhely lapja föle tett egy racsot (a mikro grillezös racsat hasznaltam otthon).Bekapcsolta a fözölapot nem tul magas hömersekletre,a zsemlet picit bevizezte es hagyta a tözölap felett jo ropogosra atsülni.Gondolom kenyerrel ez annyira nem müködik,mert a kenyer vastag (plane negyed-fekilo).

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  9. hht
    hht
    2009. Április 6. 07:5327.
    En mindig szeletelve fagyasztom le a kenyeret. Adagonkent teszem bele a zacskoba. Mindig elözö este kiveszem es hagyom felolvadni. Se nem mikrozom, se nem melegitem. Nagyon finom es elvezhetö lesz. Meg egy kis tipp, hogy ne "leheletvekony" szeletekre vagd a kenyeret.
    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  10. 2009. Április 6. 07:3726.
    Mi kevés kenyeret eszünk, egy fél kiló elég egy hétre, ha minden nap ettünk. Ráadásul csak a jó minőségű teljeskiörlésű, magosat, amit csak kevés helyen lehet kapni. Másnaposan nem enném meg, én csak frissen szeretem. Várárolni nem járunk minden nap, csak 1-2 hetente. Szóval más megoldást nem látok, mint, hogy a fagyasztóban tároljuk.
    előzmény:
    pbd (22)
    2009-04-06  02:11
  11. 2009. Április 6. 07:3525.

    Köszi az új tippeket!

     

    A zacskós/mikrós mellett ki fogom próbálni a sima kiengedést, éjszakára kinthagyva.

     

    Én is azért fagyasztom a kenyeret, mert ahol lakok, nem lehet igazi otthoni jellegű kenyeret kapni. Így otthonról mindig hozok 1-2 kilót és negyed kilós darabokban lefagyasztom. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2009. Április 6. 06:4724.
    Mi rozs kenyeret szeretjük, s azt pl nem mindenhol lehet kapni. A boltok elég messze vannak tölünk ahol ilyen europai féle kenyeret tudunk venni. Igy egyszer mikor arra járunk akkor veszünk pár zacskoval, itthon berakom kisebb adagokba s be a mélyhütöbe. Ha kell, akkor este kiveszem, s reggelre finom kenyér lesz. Nem lesz száraz, nedves, nyamnyam..Másik meg amit irtak is, egyszer mennek vásárolni az emberek, s sokat vesznek,  - nem kell naponta kimenni,-  s be a mélyhütöbe. Ha meg le is van értékelve valami akkor meg pláne. S itt nagyobb távolságok is vannak, nem mindenki lakik olyan helyen hogy elfogyott a tej vagy kenyér akkor csak leszaladok.. Mehetünk pár kilométerre.Mondjuk a kis sarki vegyes kinai-koreai boltok is árulnak kenyeret de azok az itteni szivacsot, azt meg nem igen eszi aki rendes otthoni jo kenyérhez szokott...
    előzmény:
    pbd (22)
    2009-04-06  02:11
  13. 2009. Április 6. 03:2223.

    szia,

    kanadában nem járnak minden nap a boltba, max 1 szer egy héten, és bazi nagy hűtőjük meg ha szerencsések fagyasztójuk van....megvesznek egy jó nagy zsák kenyeret, zsömlét akármit és azonnal lefagyasztják ha nem használják fel aznap, mert másnap már ugye nem olyan fincsi. Ha még frissen lefagyasztod, és amikor kell kiveszed, kiengeded szobahőmérsékleten nem mondom hogy olyan mint frissen, mert nem lehet egy frissen sütött dologgal összehasonlitani, de nem rossz!!!

     

    Amúgy nem árt ha vészhelyzetre van egy kis kenyér a fagyasztóban, jártam már úgy hogy minden elfogyott és kellett volna még.

    előzmény:
    pbd (22)
    2009-04-06  02:11
  14. pbd
    pbd
    2009. Április 6. 02:1122.

    Szia!

    Nekem saját élményem nincsen, csak családbeli.

    Kanadában élnek, ott általános a kenyérfagyasztás, rutinosak.

    Sehol nem olvasztják, csak kiveszik, és megvárják, még szobahőmérsékleten kiolvad. Gondolom jó így, mert egyébként frisset vennének.

    Tényleg, miért fagyasztjátok? Nem tudtok rendszeresen eljárni érte a boltba, vagy más miatt kell?

    Egy ismerősöm van, aki azért fagyaszt, mert ahol él, ott nincsen itthoni, és kivisz egy jó adagot magával, de más miért?

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  15. 2009. Április 5. 23:2921.
    so sorry.  en az uzletben ahogy be van nylon zacsiba rakva ugy teszem el.
    előzmény:
    irenehavas (20)
    2009-04-05  23:26
  16. 2009. Április 5. 23:2620.
    szia. en tobb mint 20 eve fagyasztom, a kenyeret:  francia  olasz es az usabol hozom a magyar kerek  hazi kenyeret. minden fagyasztva van nalam. de: mi az, hogy microba teszed?  en csak kiveszem a fagyobul es egy eccakara a konyhaba hagyom.  szuper jo lesz.  ne microzd. sok szerencset.
    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  17. 2009. Április 5. 22:5219.

    Szia!

    Én szeletelve szoktam a kenyeret fagyasztani,és szobahőmérsékleten engedem ki.Péksütiket ugyanígy.Semmi baja nincs,mondjuk másnapra nem marad belőle mert mindig annyit veszek csak ki,ami akkor el is fogy.

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  18. 2009. Április 5. 22:5018.

    Ez a zacskós kiolvasztás érdekesen hangzik, mindenképp kipróbálom, köszönöm a tippet!  

     

    Köszi a szeletes tanácsokat is, de van még pár negyed kilós darab lefagyasztva, azokat már nem tudom felszereltelni. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-05  22:14
  19. Torolt_felhasznalo_762628
    Torolt_felhasznalo_762628
    2009. Április 5. 22:3317.
    Bocsanatert esdezem, a " jack,"= Jack
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_762628 (16)
    2009-04-05  22:32
  20. Torolt_felhasznalo_762628
    Torolt_felhasznalo_762628
    2009. Április 5. 22:3216.

    Igy van (Jack), akartam irni ^Jack^

     

    Szia jack, megyek gombazni......

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-05  22:29
  21. Torolt_felhasznalo_762628
    Torolt_felhasznalo_762628
    2009. Április 5. 22:2715.
    Olvastam a (Jack)-nek vagy 6 millio hsz-et, tudom ki az....
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-05  22:24
  22. 2009. Április 5. 22:2614.

     

     Rozsos magos kenyeret szoktunk hozni vidékről. 

    Hogy máskor is ehessek, felszeletelem, fagyasztom. Kiveszek 1-2 szeletet, beteszem a kenyérpiritóba, másfél perc múlva már kenhetem is!

    előzmény:
    Andralin (1)
    2009-04-05  21:53
  23. Torolt_felhasznalo_762628
    Torolt_felhasznalo_762628
    2009. Április 5. 22:2513.
    Vacuum sealed bag-ben nem szarad ki.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-05  22:14
  24. Torolt_felhasznalo_762628
    Torolt_felhasznalo_762628
    2009. Április 5. 22:2312.

    Talan racsra teve jo, mert akkor jobban korbe jarjak a hullamok. Az uvegen beszorul a para.

     

    Off.

    Kihuztad a gyufat ugye, ejnye-bejnye.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
    2009-04-05  22:18
1 2

Címlap

top