Gesztenyés piskótatészta

Vitosa
Létrehozva: 2010. szeptember 16. 16:17

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Korábban itt az NLC-n olvastam egy olyan piskótareceptet, ahol a tésztában semmi liszt nem volt, csak gesztenyepüré. Úgy emlékeztem, felírtam, de most sehol sem találom.  A google-be is kerestem, ott sem találtam.

Viszont most meg kéne sütnöm a tortát, mert hétvégén a lányomnak névnapja lesz, és miután a nagyobbik lányom lisztérzékeny, szeretnék ilyen piskótát sütni. 

 

Köszönöm előre is a segítséget!

 

16 hozzászólás
  1. 2010. október 5. 19:4216.
    Köszi, én is kipróbálom!
    előzmény:
    Vitosa (1)
    2010-09-16  16:17
  2. 2010. szeptember 16. 19:3315.

    Hú, de jól hangzik!

    Imádom a gesztenyét, biztos kipróbálom ezt is!

    Köszönöm !

    előzmény:
    wwwtisi (11)
    2010-09-16  18:43
  3. 2010. szeptember 16. 19:3114.

    Jelentem megsütöttem! Gyönyörűűűűű lett! Habos, könnyű, lágy!

     

    A tojássárgáját jól kikevertem a cukorral, vaníliáscukorral, és egy löttyintésnyi rummal (enélkül nem gesztenyetorta a gesztenyetorta ). Amikor már jó habos volt, hozzáadtam a gesztenyepürét, ezzel is jó habosra kevertem, majd hozzá a felvert tojásfehérjét. 

     

    És igen, a nagy tortaforma kell hozzá, a 21-es kicsi!

    előzmény:
    *nemesis* (10)
    2010-09-16  17:52
  4. 2010. szeptember 16. 19:0013.
    Biztos :)

    Évente 8-10x van nálunk ilyen, meg nem tudnám mondani, hány éve... még a dédnagymamám receptje volt, úgy kezdődött, h "1 kg héjas gesztenyét főzz meg, hámozd meg, törd át szitán..." - az unokáim is mindig ezt kérik egyik tortának, ha "esemény" van :)))
    előzmény:
    Lilimé (8)
    2010-09-16  17:49
  5. 2010. szeptember 16. 18:5712.

    Igen, ez a jó recept :) Fő előnye, h nem lehet elrontani, és 2xnegyedóra alatt készen van.

     

    A leírtakhoz kiegészítésül: 

    Trükk: a gesztenyemasszát simára keverem a tojássárgákkal, a cukrot a tojásfehérjével nagyon-nagyon kemény habbá verem, és nagyon óvatosan keverem a masszába, akkor szépen felnő. 

    A "tésztájába" szoktam tenni 2 csapott evőkanálnyi szitált zsemlemorzsát is, a krémbe pedig kevés rumot vagy rumaromát.

     

    A 26 centis tortaformában, 180 fokon sül a legszebbre.

     

    Ugyanúgy, mint a piskótát, kb. 10 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben, résnyire hagyott sütőajtónál, akkor nem esik össze. 

     

    A díszítéshez igen mutatós a készen kapható hámozott főtt gesztenye + kakaóba hengergetett marcipánkrumpli.

     

     

    Más: A 6 tojásos piskótarecept szerint, liszt helyett darát diót, mogyorót, mandulát lehet tenni (mindegyikhez kevés szitált zsemlemorzsát), nagyon finom tortaalapok lesznek belőlük. 

     

    előzmény:
    *nemesis* (2)
    2010-09-16  16:30
  6. 2010. szeptember 16. 18:4311.

    Lyoni gesztenyetorta:

     

    3 csomag gesztenyepüré

    6 tojás

    150 g vaj

    4-6 evőkanál rum

     

    + a mázhoz 2 evőkanál holland kakaópor, 3 evőkanál porcukor, kevés víz, 100g vaj

     

    A tojásokat szétválasztom, a gesztenyepürét felolvasztom, áttöröm.

    A sárgáját, a puha vajjal habosra keverem, hozzáadom a gesztenyét ée a rumot. Szép simára keverem, majd óvatosan hozzáadom a tojásfehérjék felert habját.

    én 26 cm-es tortaformában sütöm, így szép magas lesz. kb 40 perc alatt megsül, de többször ellenőrzöm tűpróbával

     

    ha kihül, elkészítem a csokikrémet, s azzal bevonom. Jó, ha egy éjszakát  ahűtöbern pihen.

     

    bevonó:

    A kakaóport és a porcukrot elkeverem kevés vízzel, s takarékon felfőzöm, amig hűl, a vajjal fényesre keverem, majd rögtön bevonom vele a kihűlt tortát.

     

    Én mindig ezt a gesztenyetortát sütöm. Elronthatatlan, a család nagyon szereti.

    előzmény:
    Vitosa (1)
    2010-09-16  16:17
  7. 2010. szeptember 16. 17:5210.

    Na jó, leírom utoljára, aztán mára elköszönök: NEM AZ ÉN RECEPTEM

    Egyébként aki anno beírta már többször megsütötte, kipróbálta, úgyhogy 100%, hogy működik.

    Jó sütést, sok sikert mindenkinek!

    előzmény:
    Lilimé (8)
    2010-09-16  17:49
  8. 2010. szeptember 16. 17:509.
    Mint írtam, nem az én receptem, de a 6 tojás alapján szerintem a nagy kapcsos tortaforma kell hozzá. (Nem tudom hány centis, 20 - 25 szelet vastagságtól föggően)
    előzmény:
    csillus88 (7)
    2010-09-16  17:46
  9. 2010. szeptember 16. 17:498.

    Szia!

     

    Bocsi, hogy nem akarok hinni a szememnek, de biztos, hogy 1 csomag gesztenyemasszából (250 g)  kell csinálni? Így gondolatban ez olyan kevésnek tűnik!

    Ráadásul ketté is kell vágni!

     

    előzmény:
    *nemesis* (2)
    2010-09-16  16:30
  10. 2010. szeptember 16. 17:467.

    Szia!

     

    Köszönöm a receptet el is mentettem, nagyon szeretjük a gesztenyés sütiket, így jól jött

     

    Ez mekkora formába vagy tepsibe elég massza?

     

    Ha írtok finom, bevált sütirecepteket én szívesen olvasom, és írok én is másoknak

    előzmény:
    *nemesis* (2)
    2010-09-16  16:30
  11. 2010. szeptember 16. 16:516.
    Szívesen! (bekazso receptje egyébként)
    előzmény:
    Vitosa (5)
    2010-09-16  16:46
  12. 2010. szeptember 16. 16:465.

    De! Szerintem ez volt az!

    Nagyon köszönöm!

    előzmény:
    *nemesis* (2)
    2010-09-16  16:30
  13. 2010. szeptember 16. 16:434.

    Nem az én receptem, egy topicból mentettem le még régebben. (Sajnos aki írta azóta már törölte magát.)

     

    Azt hiszem én 180 - 200 °C körül próbálkoznék.

    előzmény:
    almart (3)
    2010-09-16  16:36
  14. 2010. szeptember 16. 16:363.
    Ez jol hangzik. Hany fokon sutod?
    előzmény:
    *nemesis* (2)
    2010-09-16  16:30
  15. 2010. szeptember 16. 16:302.

    Nem ez volt az a recept véletlenül?

     

    Tészta:

    1 cs. gesztenyemassza

    6 tojás

    6 ek.porcukor (én barna cukorral is szoktam)

     

    A masszát a cukorral és a tojások sárgájával összedolgozod egyneművé, majd óvatosan hozzákevered a felvert fehérjéket. Az egészet vajazott, prézlizett tortaformába öntöd, kb. 45 perc (de mindenképpen tűpróba, nekem nem mindig elég az idő, ha a teteje már sötét, letakarom fóliával, úgy sütöm tovább).

     

    Ha megsült, kihűtöd, kettévágod.

     

    Krém: 

    1 cs. gesztenyemassza

    4 dl tejszín

     

    Tejszínt felvered, összekevered a gesztenyével. A krém nagy részét a torta közepére kened, de marad a tetejére és kívülre is.

     

    A tetejét színes vagy aranyszínű szórócukorral szoktam díszíteni, esetleg csokiforgáccsal, tejszínhabbal.

     

    előzmény:
    Vitosa (1)
    2010-09-16  16:17

Címlap

top