Tíz étel,amit ne egyél étt

elsi1
Létrehozva: 2011. március 11. 21:31
22 hozzászólás
  1. 2011. március 12. 14:3322.

    Na, azért az, hogy te kockát raksz a halászlében, amit otthon főzöl, egy dolog, és más dolog, ha étteremben teszik ugyanezt, az oltári gáz.....

    Egyébként szerintem kicsit paranoid cikk, ennyire azért nem rossz a helyzet, de azért az igaz, hogy alacsonyabb kategóriájú étteremben a gulyásleves simán lehet az előző napi felhígított pörkölt. A rántott húsok is sokszor olyan szárazok, mint a fűrészpor. De, ez tényleg az alacsonyabb kategória. Ami szerintem nagy hiba a cikkben, hogy nagyon lehúzza az összes magyaros ételt, ami lelkiismeretesen készítve, jó alapanyagokból isteni.

    előzmény:
    judy22 (16)
    2011-03-12  08:17
  2. 2011. március 12. 13:3121.

    Sajnos, sok igazság van a cikkben. Az üzemi csirke valóban vacak, de hol talál az ember valódi tanyasit?

    A pepihús, meg a legolcsóbb trappista is létező dolog, szakács barátomtól tudom. De ennél cifrábbak is vannak.

    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  3. Torolt_felhasznalo_726618
    Torolt_felhasznalo_726618
    2011. március 12. 13:0720.

    Koszi, biztos vagyok benne, hogy van, akinek sikerul es jol tudja csinalni otthon is. Nekem nem jok a tapasztalataim, sem sajat, sem ismerosok halaszleje alapjan. A passzirozos halaszlevet en jobban szeretem.  Osszefut a szajamban a nyal, ha ragondolok egy jo halaszlere.

     

    En nagyon szeretem a halat, de nagyon kicsi mocsar izt is megerzek, igy en csak olyanokat veszek, ami garantaltan nem tenyesztett hal. (Kiveve a lazacot, mert sem fustolve, sem sutve, fozve, sehogy nem szeretem.) 

    Mondjuk olyan tul sok halat nem eszunk, azt egye az, aki a kozeleben el, ez az elvem.   

     

    Nem tudom, kicsoda a cikkiro, de az biztos, hogy ezzel a cikkel nem fog Pulitzer dijat nyerni.  

     

    előzmény:
    judy22 (17)
    2011-03-12  08:23
  4. Torolt_felhasznalo_443625
    Torolt_felhasznalo_443625
    2011. március 12. 10:5119.

    Kedves judy22,

     

    most besárgultam az irigységtöl, enyhén szólva!!!

     

    Az én szüleim is rendszeresen föztek-míg otthon laktam-halászlevet, szerettem is.

     

    De olyan jót, mint Baja és környékén (nyaraláskor) soha és sehol nem ettem.

     

    Most ha ott lennék, az tuti, hogy beülnék a sarki kocsmába egy tányérra.

     

    Hajrá, Baja!!!

    előzmény:
    judy22 (16)
    2011-03-12  08:17
  5. 2011. március 12. 09:0918.

    Ilyenkor érdekelne, hogy  a kedves cikkíró miajófenét eszik és erre mennyi pénze van vajon...meg az, hogy mit képzel, másnak mennyi van?

     

    "ezerötszáz forintnál sehol nem drágábban, mai áron számolva. Scifi.

    Üldözőboly: somlói galuska, tárkonyos raguleves, caprese, Cézár-saláta, kolozsvári töltött káposzta, bélszín Budapest."

    Aszongya 4 fős család gulyáslevese 6ezer forint! Hű, de jó, remek. Üldözőboly: a somlóin kívül ezekben mi a magyar? A fenébe is műveletlen vagyok, de nem tudom, mi az a caprese, a tárkonyos ragulevest nem szeretem a tárkony miatt, a rakott káposztát igen, de ez a kettő ugye erdélyi étel. A bélszín budapest módra meg teljesen hétköznapi étel, mi az nekünk...mármint az ára.

    Bevallom én a halászlét nem szeretem, de azt tudom, hogy a legjobbhoz paszírozzák az apróhalat, amit nem kell leszemetezni.

     

    előzmény:
    judy22 (16)
    2011-03-12  08:17
  6. 2011. március 12. 08:2317.

    Kedves Charity nem feltétlenül.A fontos a halászlé készítésében a hal minősége.Nem mindegy hogy tápon nevelt bolti,vagy iszap izű tóból származó hallal készíted a halászlét.

     

    Halászlé paszírozás nélkül:

    A halat megpucolod,kibelezed és előző este lesózód.Érdemes pontyot,harcsát,amúrt is tenni bele ha van.

    A hagymát felteszed vizbe főzni,kb 30 percre.Addig lemosod a halról a sót és nyálkát. A lébe teszel sót,piros paprikát,kevés bort,esetleg kockát is.A halnak elég fél óra,szóval a vége felé tedd csak be.

     

    Halászlé paszírozással apukám után:

    A többféle halat sózód és állni hagyod,majd lemosod róla a sót,egyebet.Felteszed vízbe és puhára főzöd.Összepaszírozod és az így kapott levett bele teszed az előzőleg feltett hagymás vízbe ami forr.

    Apukám azért így csinálta,mert  ahalhúst nem ettük meg és nem veszett így kárba.

     

    Tésztát mindenképpen eszünk hozzá,ikra és  a haltej is nagyon finom a halászlébe.

    Az arányokat kell még eltalálni nagyon.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_726618 (15)
    2011-03-12  06:35
  7. 2011. március 12. 08:1716.

    Ez a cikk felháborító!

     

    Én mint Baja környéki,igenis bármelyik étteremben merek halászlét kérni a környékünkön.

    Nem külföldre járok enni,ha szeretnék.

     

    Ráadásul a rosszabb minőségű halak paszírozása is nagy hülyeség.Mit ért a kedven cikkíró rossz minőségű halnak?

    A harcsát vagy amúrt?

    Apukám igenis paszírozott és nem egyféle halból készítette a halászlét ,ami felvette bármilyen fenséges halból készült halászlével a versenyt.

     

    Én itthon igenis rakok bele többféle halat ha van,nem csak pontyot és teszek bele kockát is,ha úgy hozza a nap.És nem volt még sosem panasz semmilyen halászlénkre sem!

     

     

    Kedves cikkíró maradjon otthon és ne egyen sehol étteremben,azt tanácsolnám! 

    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  8. Torolt_felhasznalo_726618
    Torolt_felhasznalo_726618
    2011. március 12. 06:3515.

    hu, nem nagyon tetszik ez a cikk. 

     

     

    Az nem annyira erdekel, honnan ered a brassoi es van-e egyaltalan ilyen. Fozzuk, esszuk, tehat van.  

    A hortobagyit en szeretem, akarmilyen celbol es mikor lett kitalalva.

    A gulyas, a halaszle, a marhaporkolt, a borju becsi, kijevi stb. finom, jo etelek.

    En bigottnak erzem a cikkiro hozzaallasat. A konyha valtozik, fejlodik, etelek fel-es eltunnek. 

    Az, hogy a halaszlet alaplevel keszitik, az szerintem nem baj, csak javara valt a modositas. Az, ha kockabol, az egy mas hozzaallas, en nem szeretem a leveskockakat, nem is hasznalom. 

     

     

    Amiben van igazsaga -sajnos- az az, hogy a felsorolt, finom eteleket valoban nagyon keves helyen tudjak, vagy akarjak jol elkesziteni. Ezt a pepihus temat en nem annyira hiszem el, legalabbis egy bizonyos szint felett kizartnak tartom, hogy alkalmaznak. Az viszont sajnos teny, hogy a koltseghatekonysagnak sokszor aldozatul esik a minoseg, es az is, hogy a szakacsok tudomanya sokszor eleg csekely. Ha kulinaris elmenyre vagyom, akkor igyekszem jo nevu, megbizhato etterembe menni, ahol nem is szokott problema lenni. Magyarorszagon jartamban keltemben azonban sokszor volt, hogy bementem utmenti ettermekbe, kiskocsmakba, bufekbe es egyeb, nem neves, hanem atlagos ettermekbe. Komoly csalodasaim voltak. Persze egy ido utan tudja az ember, hol, mit erdemes rendelni. Nekem volt halaszles, sult halas, pacalos helyem, sot volt olyan is, ahol a kijevit csinaltak fantasztikusan (a vajas variacioban). 

     

    Hortobagyit en etteremben meg nem ettem finomat, es brassoit sem. De itthon szoktam kesziteni (lehet, hogy nem az autentikus recept alapjan, de ez nem is erdekel), es mi szeretjuk.  A hortobagyihoz a martast en igazi zold paprikabol (vagy mas szinubol), kicsit csiposre csinalom, es egeszen kulonlegesen finom. Es felhasznalom a porkolt maradekot (termeszetesen nem azt, ami a tanyeron maradt), igy van, hogy csirkebol, van, hogy borjubol esszuk. Es nem erzem ugy, hogy ez bun lenne. En igyekszem a maradekot felhasznalni. A magyaros etelekhez en sosem hasznalok olajat, csak zsirt. 

     

    A gulyas, a marhaporkolt az valoban tragedia a legtobb etteremben, es a legtobbszor otthon sem jo. A halaszle sem.  Nekem nem szokott sikerulni, mar nem is probalkozom. Gondolom, ezeknek fontos, hogy nagy tetelben es szabad tuzon keszuljenek. 

     

     

    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  9. 2011. március 12. 04:0414.

    Reg olvastam ekkora hulyeseget-)

    Nem tudja valaki veletlenul, hogy mit fizetnek egy ilyen cikkert?

    A kedvencem a hortobagyi husos palacsinta....es rendszerint isteni finom szokott lenni, szoval az sem erdekel, ha kutyafulebol keszitik.

    A Brassoi egyszeruen csak Isteni a legtobb helyen...

    A halaszlet imadom...

    A gulyaslevesrol az egesz vilagnak Magyarorszag jut eszebe, szerintem meg az eszkimok is hallottak rola....

     

    A cikkironak meg csak annyit kivanok ezert a sok osszehordott hatasvadasz suletlensegert cserebe, hogy ha mar penzert kepes volt ennyi okorseget osszehordani, hat valjon valora minden szava, es budos eletben tobbet ne essen neki valoban jol egyetlen etel sem egyetlen etteremben sem-)))) Aztan egye fene, utana johet ide huhogni az internetre, majd megvigasztaljuk ket jo szelet rantott hus kozott-)

    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  10. 2011. március 12. 00:3013.
    Ezen gondolkodom, mióta elolvastam a cikket, hogy akkor én valójában mit is szoktam főzni? Lehet, hogy kitaláltam egy új ételt?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (12)
    2011-03-12  00:28
  11. Torolt_felhasznalo_849281
    Torolt_felhasznalo_849281
    2011. március 12. 00:2812.
    Ááááááááááááááá, az nem lehet!!! Olyan étel nincs is. :)))
    előzmény:
    kivi39 (11)
    2011-03-12  00:24
  12. 2011. március 12. 00:2411.
    Zsiráfot valóban nem tartok otthon, de brassóit gyakran készítek, a család legnagyobb örömére.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (10)
    2011-03-12  00:13
  13. Torolt_felhasznalo_849281
    Torolt_felhasznalo_849281
    2011. március 12. 00:1310.
    Ja, meg a paraszt bácsi az állatkertben, mikor meglátta a zsiráfot: Ilyen állat márpedig nincs! :))
    előzmény:
    kivi39 (9)
    2011-03-12  00:03
  14. 2011. március 12. 00:039.

    A legnagyobb problémám ezzel a mondattal van:

     

    6. Brassói aprópecsenye

    Apró. Kell még valamit mondani? Hulladékveszély (lásd még: hortobágyi húsos palacsinta, bolognai, fasírtok etc.).  A baj nagyobb: ilyen étel nincs is.

     

    Erről eszembe jutott, amikor pár éve valami felkapott okostóni TV szakács azzal próbált érvelni a főzelék ellen, hogy létezik egy - a szakácsok által nagyra tartott - könyv, amiben az összes ételkészítési mód szerepel. És ebben a könyvben nincs benne a rántással, habarással készült főzelék!! Ergo: nem a könyv készítői voltak felkészületlenek, de nem ám: a magyarok nem tudnak főzeléket készíteni!

     

    Na, kb. ilyen a fenti kijelentés is. Ugyan valóban nem lehet tudni, hogy ki és mikor találta ki a brassóit (bár Papp Endre, a Mátyás pince egykori igazgatója váltig állítja, hogy 1950-ben ő találta ki), ettől még azt mondani, hogy márpedig ilyen étel nincs..., hát ez egyenértékű azzal a viccel, amikor a parasztbácsi az állatkertbe látogat és a zsiráf láttán azt mondja, hogy márpedig ilyen állat nincs.

    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  15. 2011. március 11. 23:368.
    Van benne némi igazság, ettől függetlenül cikkíró enyhén szólva is paranoiás, jobban jár, ha otthon marad és magának főz.
    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  16. 2011. március 11. 22:577.
    Ez elég nagy hülyeség...
    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  17. 2011. március 11. 22:306.
    Amikor végig olvastam a cikket, az fogalmazódott meg bennem, hogy a cikk irója szerint tulképpen semmit nem szabad enni egy étteremben. Max az étlapot!
    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  18. 2011. március 11. 22:195.

    Árpilis 14 19 óra Papp László Aréna

    jegyek 3.900 és 13.900 között kaphatóak az ibuszban és a főbb jegyértékesítő irodákban

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (2)
    2011-03-11  21:52
  19. 2011. március 11. 22:064.
    Ez olyan oltári baromság, hogy hitelrontásért kellene perelni a cikk íróját.
    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  20. Torolt_felhasznalo_849281
    Torolt_felhasznalo_849281
    2011. március 11. 21:563.

    Van benne igazság, de nekem már túl "elitista" a hozzáállása.

    Ennyi erővel SEMMILYEN ÉTTEREMBE ne üljünk be, mert simán beleköphetnek a kajánkba...

     

    A vendéglátás olyan, mint a házasság. Ha megrendül a bizalom, akkor az egész már nem működik tovább.

    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31
  21. Torolt_felhasznalo_595470
    Torolt_felhasznalo_595470
    2011. március 11. 21:522.
    Elsi, inkább beszélgessünk a kedvenc korisodról...
    előzmény:
    elsi1 (1)
    2011-03-11  21:31

Címlap

top