Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Cukorbetegségre diéta

normalize
Létrehozva: 2017. december 8. 00:21

Segítségeteket kérni a neten nagyon sokat olvasgattam a cukorbetegség után de nem igazán tudtam eligazodni a sorok között.


Édesanyámnak kettes típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. Sajnos fogyni nem tud pedig alig eszik valamit egész nap. Sajnos túlsúlyos és mondhatni hirtelen hízott meg szerintem emiatt alakulhatott ki a cukorbetegsége. Emellett sokat jár a biciklin, gyalog. Szóval a mozgás az megvan.


Ám valamiért mégsem fogy.


Az orvos meforal gyógyszert Írt neki fel.


Azonban mostanában a vércukra amit reggel éhgyomorra mér 8.x


 8.2-8.6 körül alakul.


Tudnátok nekem írni egy pontos diétát mittudomén reggelire egy rántotta ebédre satöbbi satöbbi.


Érdemes lenne egy dietetikust felkeresni Szerintetek miben tudna ő segíteni?


A közérzete is van h rossu, fáradt.. lehet hogy ez is közrejátszik benne.


3 éve még jó volt a cukra.


Előre is Köszönöm mindennemű segítséget És hozzászólást annak is örülnék ha olyan emberek is írnának akik szintén ebben a cipőben járnak és a tapasztalataikat megosztanák.

  1. 2017. december 31. 07:2517.

    Mindenkinek BUÉK! Maradok a bevélt accu-cheknél. Jövőre vele ugyanitt!

  2. 2017. december 22. 12:1616.

    sokan az AC-re esküsznek a mérők közül, ezért (és az akció miatt) én is emellett döntöttem! jó választás volt, a vercukormeres.hu pedig tényleg rengeteg hasznos infót tartalmaz :)

    előzmény:
    pumukli (12)
    2017-12-20  12:05
  3. 2017. december 21. 11:0915.

    Én is az akció alatt szereztem be!! :) ilyen egyszerűen használható szintmérőm még nem volt. az Accu-Cheknél ár-érték arányban nincs jobb

    előzmény:
    szemesi gyorgy (13)
    2017-12-20  12:13
  4. 2017. december 20. 12:2614.

    Kedves Luci!


    vércukorsztintmérés portál!


    Az Accu-Chekk jól csekkol, ebben igazad volt.

    előzmény:
    luci (10)
    2017-12-20  11:45
  5. 2017. december 20. 12:1313.

    Nekem Accu-Chekem van azzal mérem a cukromat. Egyik sorstársnak is vettem karácsonyra, mert akciós.


    Kell a mozgás és kell az étkezés. Én a vércukorszintmeres honlapot használom. Nekem segített. Próbáld ki.

    előzmény:
    liat (7)
    2017-12-09  12:44
  6. 2017. december 20. 12:0512.

    Én is a vércukorszintmérés portált nézem. Ez megbízható. Itt vannak a kaják, én is ezt eszem!


    Jelszó Accu-Chek és egészséges kaja a mozgás mellé.

  7. 2017. december 20. 11:5111.

    Sokat számít az étkezés is. Méritek a cukorszintet?


    Nekem Accu-Chekem van ami szuper megbítható és most karácsony előtt akciós is.


    Az étrendről és a diétáról kaphatsz tanácsot, ha a vércukormérés portálra kapcsolsz.

    előzmény:
    liat (9)
    2017-12-10  17:29
  8. 2017. december 20. 11:4510.

    Jönnek az ünnepek! Én is cukorbeteg lettem, Accu-Chekkel mérem a szinteket, ami igen megbízható.


    Most akciós, a betegeknek szuper ajándék lehet. Nézzetek utána a vércukormérés portálon. Sok érdekesség van ott.


    Ilyenkor szállnak el az értékek!

  9. 2017. december 10. 17:299.

    Ez egy nagyon szuper leiras volt! Koszi! En meg mindig kuzdok a cukorral, mert fegyelmezetlen vagyok az evesben. Nem eszem sokat. Csak sok hulyeseget. Na persze mindig azzal nyugtatom magam, hogy ennyi nem szamit. Tudom am, hogy mit kellene tennem, de kenyelmesebb hirtelen bekapni valamit es nem vacakolni es pepecselni. Tulsulyom egyaltalan nincs. 


    Sportolni nem igazan tudok a kulso bajaimmal. Derek, labak, hatfajas. 


    Pedig jo lenne osszeszedni magam, mert mostanaban nem kiegyensulyozott a cukrom. :(


     


    En a HgA1c-t spicli szamnak hivom. Amikor eloszor hallotta tolem a doki, majd lefordult a szekrol, ugy nevetett.. :D

    előzmény:
    November5 (8)
    2017-12-09  19:17
  10. 2017. december 9. 19:178.

    Mindenképpen keressen fel dietetikust. Mindenben tud segíteni: vásárláskor mire figyeljen, mit nézzen az élelmiszerek csomagolásán, mit mivel helyettesíthet, hogy ossza el a diétán belül a CH mennyiségét, ad mintaétrendet 2-3 hétre stb. 


    Elsőre azt kellene tudni, hogy hány g CH engedélyezett. 160-180 g szokott lenni általában, de lehet ennél kevesebb is és több is. 


    Én 160 g CH-ot tartok. Fogytam, de igen lassan indult be  fogyás. Kitartónak kell lenni.


    Az én diétámban: reggel 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér. Hozzá pici vaj. Nem gagyi margarin, kőolajszármazék, hanem vaj. Sonka, sajt, főtt tojás. Korlátlan mennyiségben paprika, paradicsom, hagyma, uborka. inni: VÍZ!!!!!! Tea - natúrban.


    Ne szokjon rá az édesítőszerre és a méz is tiltva van!!!


    Nekem a tej, tejtermék hiányzott a legjobban. Ma már nem is iszom tejet, nem eszem kefírt, joghurtot, nem használok tejszínt, tejfölt alig. A tejtermékekben rengeteg cukor van, a sima tejben is és a zsírtartalomra is kell figyelni párhuzamosan a CH tartalommal. A sajtokról nem tudok lemondani, pedig zsírosak. 


    Tej helyett növényi "tejek", de nem mind. Rizstej magas CH tartalmú, kókusz szintén. Sima mandulatej, ha... De a kávé sem hiányzik. Azt hittem, hogy a koffein oké, mert feldob. Aztán nem. Mikor leszokóban voltam, akkor hiányzott, tompábban éreztem magam. Most már tudom: nem kell a kávé!


    Ebéd: leves mindig legyen! Telít, folyadékot pótol. Kevés tésztával, ha kell. Habarás (liszt, tejföl, tejszín helyett) besűríteni az alapanyaggal. Köretből nem fogyasztok: rizst, krumplit, tésztát  - még teljes kiőrlésűt, durumot sem eszem. Helyette: zöldség - sülve, főve, párolva, fasírtnak. Hajdina, köles. Mindkettő lehet édes és sós. Hal, hús. A gyengém. Inkább eszem tartalmasabb húst, de lemondok a köretről. Tirex vagyok, ez van! Nincs bő olajban sütés, olajban tocsogó rántott hús, fasírt vagy zsírban lesütött oldalas. Mindent sütőben, papíron sütve. Még a "rántott húst" is. De a fasírt is ott sül.


    Gyümölcsök: csalóka, a legtöbb magas Ch tartalmú. Mondhatnám, hogy egy sincs, amit korlátlanul lehetne fogyasztanom. Befőttek felejtősek, még a light feliratúak is, mind-mind cukorszirupos! Lekvárok detto.


    Zöldségek: kicsit jobb a helyzet, van amiből jól lehet lakni. A hüvelyesek becsapósak, nem fogyaszthatom korlátlanul! Pl a borsó. Karfiol, brokkoli, karalábé, zeller, fehér répa oké. Itt nagyjából ki is merül a dolog. Cékla, sárgarépa, bab, borsó mértékkel. Sütőtök szintén! Kóstolási szinten ehető. 


    Nasi: hát az alig. Heti 2 nap engedem meg magamnak - szerdán és szombaton vagy vasárnap. Pici édesség vagy valami sós. A pici annyit takar: pár szem csipsz vagy pár /2/ darab mini pogi. Mondjuk egy szem Mozart golyó, finom étcsoki. Ha azokon a napokon nem eszem, akkor nincs pótlása másik napon. Mivel keveset ehetek nasiból, ezért a minőségibbet választom.


    Alkohol nincs. Néha jól esne egy pohár bor vagy egy hideg sör. De aztán nem. Bacca meg! Arról is leszoktam. Ahogyan nincs gyümölcslé sem. Semmilyen öko-bio változatban, igen magas a cukor tartalmuk és hirtelen viszi fel a vércukrot.


    Még mielőtt borzasztóan hangzana, nem az. :) Vagyis az volt, főleg az első 2 hónap. Ideges voltam, kötekedő, feszült és hagytam volna az egészet a francba.


    De ultimátumot kaptam a dokitól: vagy fogyok és az éhgyomri vércukrom normál tartományba tolom pár hónapon belül vagy marad a gyógyszer.


    1 tabletta merckformint vettem be, amitől görcsölt a hasam, hasmenésem volt, akkor döntöttem, én ezt be nem veszem.


    1 év alatt 22 kg-ot fogytam. Nem sportolok. Kurva lusta vagyok, ráadásul a 12 órás munkaidőmben megyek, mint a mérgezett egér.


    Kaja idő: nincs tologatás. Nem eszem 5x, mert nekem nem megy a tízóra, uzsonna. Oviban sem bírtam enni, felnőttként sem. Reggeli időben 6-8h között. Ebéd időben 12-13h között. Vacsora 5 előtt, de 6 után már nincs evés - csak víz és natúr tea. 


    Persze kivételek vannak. Vendégség, betegség stb változtatott ezen. De 1-1 nap belefér. Talán még 1-1 elhajlás is. 


    Volt/van dietetikus, akitől segítséget kapok. Néha még keresem 1-1 dolog miatt. 


    Az alig eszik/ keveset eszik elég csalóka. De MIT eszik!? Én elmondtam az első konzultáción, hogy miből áll egy napi étkezésem. A dietetikus meg kiszámolta mennyi Ch-ot, zsírt, fehérjét viszek be. Ledöbbentem, hogy mennyi cukrot tolok be és mennyi felelsleges dolgot eszem. 


    A mennyiség, na igen. Enni jó! Főleg társaságban. Ha még finom is az étel, akkor kész... 


    Biztosan van az írásomban olyan, amire más azt mondja, hogy ez így nem jó vagy nem így van. Ezért kell szakember, hogy személyre szabja a diétát. Nekem ez vált be. Hangsúlyozom: NEKEM! Ettől lett jó vércukrom, fogytam és elhagyhattam a gyógyszert is. Lehet, hogy másnak megengedik a borsót, babot, rizst, krumplit, mértékkel. Van akinek belefér nasinak a túrórudi, süti, diabetikus édességek és 5x kell ennie.


    Eleinte ettem rizst, tésztát is, de nem volt jó, akárhogy kombináltam össze, az étkezés utáni VC értékeim magasabbak voltak. 


    Én gyógyszer nélkül ezzel a diétával tudok egyensúlyt tartani. Persze VC mérés még mindig kell. Néha labor is: vizelet, HgA1c - "besúgós" vércukor. 


    Diabetológus is kell, de egy jó háziorvos mindenképp: laborok időnként, szemészet évente és rendszeres kontroll - eleinte akár heti, havi szinten. 


    Jobbulást Anyukádnak! Jó doki, dietetikus és kitartás!

  11. 2017. december 9. 12:447.

    Amit irtal, az felrevezeto. Nem csak 1-es tipusu lehet inzulinos.  A 2-es is az elorehaladott allapotban. Kerdes, ki mennyire tudja kiegyensulyozottan tartani a cukrat a gyogyszerezessel, dietaval, sporttal.


     

    előzmény:
    castaneasativa46 (3)
    2017-12-08  08:30
  12. 2017. december 8. 22:266.

    2-es típusú cukorbetegségem van. Tanácsom a következö: Mindenképpen fogyni kell, napi fél órás tempós gyaloglás csodát tesz.  čhezéssel nem lehet fogyni, cukorbetegként nem is szabad. Kenyérböl, tésztából  kizárólag szénhidrátcsökkentett jöhet számításba, krumpli helyett csak édesburgonya (aminek semmi köze a krumplihoz), rizs helyett hajdina. A zabpehelykását jól bírom, ezt ki kell kisérletezni. Néha egy-egy szelet diabetikus torta is belefér a keretbe. Fözelék, zöldség szintén mehet. Az adagokat pedig csökkenteni kell, az ember kb. 1 hét alatt hozzászokik a kisebb mennyiséghez. Ha nagyon éhes az ember, egy fél szelet kenyér kis sajttal, felvágottal és 1 nagy pohár vizzel elveszi az éhséget. Kávé, tea kizárólag édesítöszerrel. Gyümölcsböl max kettö naponta, nem egyszerre. Sajnos a banán, szölö, sárgadinnye tiltólistán van, eper, málna, cseresznye kb. egy maréknyi engedélyezett. A kivi nagyon jó. Nagyon szeretem a gyümölcskompótot, az is édesítöszerrel készül. Nagyon sok szénhidrátcsökkentett termék van forgalomban, körül kell nézni a nagyobb boltokban. Sajnos, a legtöbb meglehetösen drága, de megéri, mert a magas vércukorszint roncsol, hatással van az érfalakra, vesékre és látásra.Sajtot, felvágottat szintén lehet fogyasztani, diabetikus csoki is van, söt lekvár is. De mindent csak mértékkel. Sok sikert kivánok édesanyádnak.

  13. 2017. december 8. 21:085.

     


     Az, hogy valaki alig eszik, az akkor derül ki, ha kajanaplót vezet, gondosan és pontosan hetekig!


    Ha evett egy szem cukrot, ami ugye ebben a betegségben a diéta megszegése, azt is felírni! Meg is van egy hiba.


    Enni, többször keveset, akkor is a lassan felszívódó szénhidrátokat. Olvasni, hogy más hogy csinálja és majd szépen belejön.


     


    (Olyan ez, mint a háztartási könyv. Amíg nem írok fel minden kiadást, nem tudom hová és mire költöttem. Ott minden visszakereshető.)


    Kajanaplóval a kaja allergiák is kiszűrhetők.


    Türelmet kívánok hozzá.

  14. 2017. december 8. 12:474.

    cukorbetegsegnel(en is az vagyok) szigoruan tilos a bojt ugyanis lezuhanhat az illeto cukra , komaba eshet sot meg is halhat. rendszeresen kell enni 3-4 orankent es el kell menni a diatetikushoz hogy segitsen osszeallitani az etrendet es tanacsot adjon  milyen eteleket kell teljesen elhagyni vagy valtoztatni a gyakorisagon stb. sok vizet kell innia ez fo szempont. amit leirtal cukorszint nem veszes de lejjebb kellene vinni 7 ala.

    előzmény:
    normalize (2)
    2017-12-08  00:52
  15. 2017. december 8. 08:303.

    Más a kettes tipusu cukorbetegség, és más az inzulinos. /1-es tipusu/  A cukorbetegséget az okozza, hogy túl sok finomitott szénhidrátot-cukrot fogyasztunk /az ideális 1/4 zsemlye lenne naponta/!/ ezért a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek. Először csak rezisztensek lesznek a sejtek, majd teljesen leállhat az inzulin termelése.


    Szerintem - persze én laikus vagyok, de 10 éve van 2-es tipusu betegségem - csak a finomított szénhidrátféleségek fogyasztását kellene visszafogni a gyógyszerek szedése mellett. / Kenyér, hüvelyesek, krumpli, rizs, cukor stb/. Zsir és húsfélék, zöldségek, cukorszegény gyümölcsök fogyasztása az első kőrben nincs korlátozva. Mindenesetre csodálom, hogy ezt a gyógyszert felíró orvos nem mondta, mert ez a kezelés alfája és omegája. 

    előzmény:
    normalize (2)
    2017-12-08  00:52
  16. 2017. december 8. 00:522.

    Azt alkalmazhatja hogy pl 2 napi etkezést követően harmadik nap csak folyadék? Majd ismét 2 nap ézkezés es 1 nap bőjt.  Ezt meddig alkalmazhatja és lehet e, ahogy a neten olvastam elvileg akkor nem lehet böjtölni ha inzulinos cukorbetegség ben szenved. De anya még egyelőre meforalt kap. Van itt olyan 2. nem inzulinnal kezelt cukorbeteg aki be beiktatott egy napos böjtöt?

Címlap

top