Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kínai legó

Hági75
Létrehozva: 2010. december 1. 14:48

Sziasztok!

 

Tegnap láttam a 100 forintos boltban kínai legót. Pont ugyanúgy néz ki mint az igazi, csak jóval olcsóbb. Szeretném kérdezni, akinek már van ilyan, hogy ez milyen minőségű. A boltban azt mondták annyi a különbság, hogy nincs minden kis kockán a lego felirat, amúgy pont ugyanolyan. Össze lehet építeni az igazival is.

Előre is köszönöm aki válaszol.

  1. 2019. november 19. 20:3024.

     


    Ezt találtam a témában (2018-as tudományos publikáció): „In eight cases, Cd or Pb exceeded their migration limits as stipulated by the current EU Toy Safety Directive (17 and 23 μg g–1, respectively),with Cd released from yellow and red Lego bricks exceeding its limit by 1 order of magnitude.



     


    Of the toys analysed in the present study, the highest levels of total and migratable Cd were encountered in some, but not all, red and yellow studded Lego bricks. Specifically, those in sets that appear to have been purchased in the 1970s yielded migratable Cd concentrations that sometimes exceeded the EU migration limit by an order of magnitude, while those purchased in the 1990s, and that were visually indistinguishable from the older bricks, contained no detectable Cd. The introduction of high quantities of Cd in Lego bricks is likely to have coincided with the introduction of acrylonitrile butadiene styrene (ABS) as a replacement for cellulose acetate as the material of construction in the 1960s (21) since Cd sulphoselenides were favorable colorants for styrenic-based polymers at the time (22); when, precisely, Cd-based chemicals in Lego were subsequently replaced by safer pigments, however, is unclear. Given their popularity, durability, collectability and compatibility with newer products, older, ABS-based Lego sets, and in particular those containing brightly-colored pieces, should be treated with caution.”


     


    forrás: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.7b04685


     


    Magyarul a Plymouth University -UK- munkatársa (Andrew Turner) tavaly azt állapította meg, hogy főleg az 1990 előtti sárga és vörös kockákban a jelenlegi EU-s határértékekhez viszonyítva magasabb a Cd koncentrációja, míg a 90-után forgalmazottakban már nem találtak mérhető kadmiumot. Tehát a kutatás szerint a régebbi ABS anyagú, élénk színű építőkockákat érdemes óvatosabban kezelni. (Ez már csak az én megjegyzésem, bármilyen, hasonló anyagú és ellenőrizhetetlen forrásból származó, kisgyerekeknek szánt játéknál -főleg ahol a szájukba veszik-, érdemes lehet erre odafigyelni.)


     


    ...70834 Movie Fémszakáll nehézfém háromkerekű motorja...


     


    Megtaláltam a LEGO mikromotor minőségbiztosításáról szóló magyar nyelvű prezentációt (itt is szó esik nehézfém tartalomról, a játékbiztonság címszó alatt, ha jól emlékszem a motor burkolata vörös színű volt, sajnos egyébként nem sokáig működött az én tapasztalatom szerint).


    ui.: Személyes véleményem, hogy mielőtt a játékoktól „bepánikolnánk”, gondoljuk végig, mennyi -kevéssé ellenőrizhető forrású- műanyag használati eszköz, tárgy vesz körül minket, ami Kínából származik és a gyerekeink is érintkeznek vele naponta rendszeresen.


     


    p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

  2. 2019. november 13. 18:2023.

    ha valakit érdekel, mert az előbb elgépelhettem: http://nemlego.hu


     


     

    előzmény:
    Andi3000 (22)
    2019-11-13  18:18
  3. 2019. november 13. 18:1822.

    A nagyfiamnak vettem egy LEPIN Milleneum Falcont negyed áron, és az ő szavaival: közel olyan volt, mint az erdeti lego. Ennyit bőven megért. Számtalan lego utánzó gyártó van Kínában, köztük sok kiváló mint a lepin, vagy a sembo, és néhány gyatra. És ma már van magyar forgalmazó is, levámolva, számlával, legálisan, garanciával. Biztos nem véletlenül. Egyébként lego 6 év alatti gyerekeknek jogilag nem ajánlott, már ami a szájba vételt illeti. Egyébként meg azért olcsó, mert ennyibe kerül legyártani. A lego meg pofátlan árat fizettet meg az európai vásárlókkal, mert "történelmileg így alakult ki". Amerikában kb. fele ennyi. Persze szabad a piac, szabad a verseny, és szabad a vásárlói döntés is. Nekem bejött a kinai lego.

    előzmény:
    Letti90 (2)
    2010-12-01  14:57
  4. 2016. március 17. 20:1621.

    Nézzétek. Én a készletet azért rendeltem a gyártótól, hogy valós véleményem lehessen. LEGO gyűjtő vagyok, tudom mit kell megnézni egy készletben. Én pozitív építéssel találkoztam, ennyi...


     


    [url=http://postimg.org/image/jh1v640nf/][img]http://s25.p ostimg.org/jh1v640nf/image.jpg[/img][/url]


    A csomagolás selejtes


     


    [url=http://postimg.org/image/422u2zn7v/][img]http://s25.p ostimg.org/422u2zn7v/image.jpg[/img][/url]


     


    A termékek


    [url=http://postimg.org/image/u2lqi46yz/][img]http://s25.p ostimg.org/u2lqi46yz/image.jpg[/img][/url]


    A hibás öntés


    [url=http://postimg.org/image/iwrfh5wsr/][img]http://s25.p ostimg.org/iwrfh5wsr/image.jpg[/img][/url]


    A replika összeállítási rajza


     


    [url=http://postimg.org/image/l6fjrx5qj/][img]http://s25.p ostimg.org/l6fjrx5qj/image.jpg[/img][/url]


     


    [url=http://postimg.org/image/6bqydqw5n/][img]http://s25.p ostimg.org/6bqydqw5n/image.jpg[/img][/url]


    Az eredeti összeállítási rajzaim


     


     


     


     

    előzmény:
    sinister28 (20)
    2016-03-17  18:55
  5. 2016. március 17. 18:5520.

    Nekünk is volt (ajándékba kaptuk) kínai 'lego' tűzoltó készletünk, és azt mondom, a nyomába nem ér az igazinak. Az alkatrészek az első összerakás után széthullottak, és azóta össze se lehet rakni. 


    Pénzt nem adnék egyetlen másolatért sem, mert az igazi a legjobb.


    Mert.. "Csak a legjobb elég jó"

    előzmény:
    Rcsabi20 (19)
    2016-03-17  15:30
  6. 2016. március 17. 15:3019.

    Nos a kérdés jogos, meg merjük-e venni a másolatot, vagy a LEGO utánozhatatlan... Véleményt csak úgy tudtam alkotni, hogy letesztelem a klónt. Hát uccu neki! A LEGO 10230 as készlet másolatára esett a választásom. Ez egy mini moduler ház sor. Az EBay 188 Ł áron árulja, ami elég borsos! A másolat szintén online lett berendelve, AliExpress től 15 Ł-ért. A gyártó a Decool volt. Az ár különbség döbbenetes, kíváncsian vártam a póstást. 


     
    A csomag 3 héten belül megérkezett Kínából, egy egyszerű buborék borítékban. Ez meglepett, mert egy másik hasonló készletet is berendeltem a gyártótól, így keveredhetnek a dolgok. Ennek oka pont az volt, hogy lássuk hogyan oldja meg a póstázást a gyártó. A borítékot kibontva leesett az állam a meglepetéstől. A mini házak külön visszazárható zacsikba elszeparálva, a nagy méretű alap és az építési útmutató hozzá gumizva, és a két készlet egy nagy zacskóval elválasztva... Az elemek még apró heggesztett zacskókkal véve voltak/végre valami jó dolog/ így azok nem sérülhettek. Azonban hála a közel 1500 elemnek az építési útmutatók gyűrődtek. Hát a csomagolás pocsék, lássuk a többit!
     
    A tervező láthatóan kézbe vette a lemásolt elemeket. Teljes méret és szín helyes minden! Az öntés már nem ennyire jó... A LEGO logók mindenhol szépen eltűntek, de a fröccsentő gépbe kevés műanyagot töltöttek -spórolás miatt- így az öntő csonknál beszívódások éktelenkedtek. A műanyag elég kemény, és a kihülést is kivárták, így más sérülés nincsen, igaz ez is pont elég... Az elemek jól passzolnak, minden szép.
     
    Az útmutató. Na ha eddíg nem merült fel valakiben a lopás ténye, akkor itt tudatosul benne. Minden építési pont megegyezik, azonos építési metódok, megegyező rajz, és azonos alkatrész szám...  Döbbenetes hasonlóság!! 
     
    A megépített épületek teljesen megegyeznek!
     
    Végső vélemény: ha nem fordul fel valakinek az ilyen szintű lopástól a gyomra, bátran rendelje be a készletet! A minőség bár kicsit silányabb, a végeredményt azonban ez nem érinti. A csomagolás felett kell szemet hunyni, de azt hiszem a készlet kárpótol ezért a hibáért!
    előzmény:
    Hági75 (1)
    2010-12-01  14:48
  7. 2011. március 1. 09:3418.
    Sziasztok. Én sok kínai legót vásároltam már a fiamnak, Kazi Blocks a neve és hiánytalan, pótalkatrészekkel van, nem esik szét. Jő minőségűnek tűnik. Most felvettem a kapcsolatot a fogyasztóvédelemmel, mivel elbizonytalanodtam az anyagát illetően. Tesz-veszen vásároltam őket, magyarul is rá van írva, hogy egészségre káros anyagot nem tartalmaz, de biztos ami biztos, nézzenek utána.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  8. 2010. december 2. 10:3517.
    Én is osztom a véleményedet. Hiába olcsók ezek a kínai kacatok. Rettentően egészségtelenek és károsak egy fiatal szervezetnek. Festésnél lehet mérgező anyagokat tartalmaz. A gyerek meg játszik vele, nem is kell hogy bekapja már a bőrén keresztül is felszívódnak ezek az anyagok. Mennyi ilyenről hallunk , hogy Kínában miről derül ki , hogy mérgezett és hány csecsemő meghalt a termék miatt. Én inkább kevesebb lego-t vennék, de nem kockáztatnám meg. Amúgy a fa játékok is nagyon jók. Én imádtam a kisöcsémmel vonatozni, meg fakockából várat építeni és sokkal természetesebb anyag mint a műanyag. Bár gondolom ezt is kezelik minden jóval...
    előzmény:
    semiramis (9)
    2010-12-01  15:20
  9. 2010. december 1. 21:4216.

    Ezt nem tudom, miért írtad. Vagy miért nekem.

     

    Én amúgy a "lego" emberke kezéről írtam. :o)

    előzmény:
    semiramis (10)
    2010-12-01  15:22
  10. Torolt_felhasznalo_244661
    Torolt_felhasznalo_244661
    2010. december 1. 18:5515.
    Az biztos, hogy a lego nem olcsó, de olyan minőséget adnak cserébe, hogy még az ükonkáink is játszhatnak vele. Egyébként én is azt tapasztaltam ezzel az ál legoval, hogy teljesen kiakadtak a srácok, hogy visszapattantak a darabok, amikor rányomták őket.
    előzmény:
    Hági75 (1)
    2010-12-01  14:48
  11. 2010. december 1. 17:2614.
    Az én gyerekeim is kaptak már gagyi legót, és én is azt tapasztaltam, hogy rendre szétesett, nem illeszkedett olyan szorosan, passzentosan. Én szépen apránként a kukába küldtem.. észre sem vették, míg a rendes legókat nagyon számon tartják.
    előzmény:
    monco (13)
    2010-12-01  16:38
  12. 2010. december 1. 16:3813.
    szia, nekünk volt... Igaz össze tudtuk építeni, de a kockák nem tartották egymást úgy mint a lego-ban.. Szegény gyerek olyan mérges volt hogy alig nyúlt hozzá mikor játszott és alapból szétesett.. Szerencsénk volt megvolt minden darab hozzá, össze is lehet valóban építen i az igazival, de szerintem se ruházz be mert csak csalódottság és sírás lesz a vége...
    előzmény:
    Hági75 (1)
    2010-12-01  14:48
  13. 2010. december 1. 16:2612.

    A LEGO- nál a minőséget fizeted meg.

    50 évessel is játszhatsz.

    előzmény:
    peti1973 (3)
    2010-12-01  15:00
  14. 2010. december 1. 15:4811.

    Szia!

    Ez a JDLT márka?

    előzmény:
    jaya (6)
    2010-12-01  15:03
  15. 2010. december 1. 15:2210.
    sajnos mindegy - a kezebe veszi. es a szoba levegöjebe IS parolog ebböl a klassz müanyagbol... :-(
    előzmény:
    jaya (7)
    2010-12-01  15:05
  16. 2010. december 1. 15:209.

    a kinai jatekok tele vannak mergezö müanyaggal. amit aztan a gyerek elöszeretettel a szajaba vesz.

    SEMMI SZIN ALATT ne vegyel a gyerekednek!

    előzmény:
    Hági75 (1)
    2010-12-01  14:48
  17. 2010. december 1. 15:118.

    Köszönöm mindenkinek, aki írt. 

    Ezért is kérdeztem meg, mert nem akartam elhinni, hogy negyed áron ugyanolyan minőségú lehet.

    A fiamnak akartam, ő már nem veszi a szájába, de ha nincs meg az összes elem meg szétpotyog, akkor inkább megveszem az igazit.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_351906 (0)
     
  18. 2010. december 1. 15:057.
    Nekünk is szétesett az emberke. :o)
    Pont a múltkor bukkantam rá a kezére a kanapé alatt porszívózás közben.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_285980 (5)
    2010-12-01  15:03
  19. 2010. december 1. 15:036.

    Elég gagyi. Mi már kaptunk olyat ajándékba.
    Eleve a dobozból hiányzott egy csomó alkatrész, ezért össze sem lehetett rakni.

     

    De a rendes LEGO-val tényleg kompatibilis. 

    előzmény:
    Hági75 (1)
    2010-12-01  14:48
  20. 2010. december 1. 15:035.

    Nem feltétlenül.

    Igaz az én gyerekeimnek csak duplo nagyságu legoi vannak, de egyszer a dédi hozott egy "legot" a 100 Ft-os boltból, igaz,hogy kompatibilis volt, de közel sem olyan a minősége.Az emberke már szétesett, és az autó is eltört.

    előzmény:
    peti1973 (3)
    2010-12-01  15:00
  21. 2010. december 1. 15:014.

    szóról-szóra ugyanezt akartam irni:)

    magamnak még csak-csak (ha muszáj), én mégsem rágcsálnám meg, de kisgyereknek semmiképp nem vennék.

    előzmény:
    Letti90 (2)
    2010-12-01  14:57
  22. 2010. december 1. 15:003.
    a legonál, mint sok minden másnál a márkanevet fizeted meg... egy ismerősöm kisfiának volt kínai legoja, sztem nem volt rosszabb, mint az eredeti.
    előzmény:
    Letti90 (2)
    2010-12-01  14:57
  23. 2010. december 1. 14:572.

    Nem akarlak elkeseríteni, de biztos, hogy van annak oka, hogy sokkal olcsóbb

    Ki tudja, milyen festéket, alapanyagot használtak hozzá...ha esetleg te magad vagy legobolond, akkor szerintem egy próbát megér, de ha kisgyereknek veszed, akkor szerintem veszélyes is lehet (pl. ha beveszi a szájába stb.)

    előzmény:
    Hági75 (1)
    2010-12-01  14:48

Címlap

top