Férgek a karácsonyfa földj

Torolt_felhasznalo_773465
Torolt_felhasznalo_773465
Létrehozva: 2014. december 22. 06:30

 


Bocsánat, ha kicsit gusztustalan lesz a téma, főleg ilyenkor, karácsonykor, amikor örülni kellene a karácsonyfának...


Idén, mint majdnem mindig, földlabdás, gyökeres fánk van, amit majd elajándékozunk valakinek, akinek kertes háza van. Eddig soha nem volt semmi baj a gyökeres fa földjével, nem volt fertőzött semmivel. Az idei karácsonyfa egy rémálommá vált számomra. Már három napja feldíszítettem, de nem is ez a lényeg. A föld, mintha életre kelt volna alatta. Hangyák tömkelege mászkált ki belőle, megtámadták a narancskarikáimat is, de ez semmi, tegnap éjjel megkezdődött az újabb hadjárat, valami féregszerű lény is kijött a földből, amit 12 másik undorító féreg (vagy pondró, nem tudom pontosan) követett. Most jelen pillanatban 13 db pondró (vagy féreg) van alatta, már kinyúlva, mert ijedtemben lefújtam őket.


Soha így még nem jártam. 


A feldíszítés előtt, mint mindig, most is megzuhanyoztattam, ferdén megdöntve, a fördőkádban. Biztos, hogy nem a nedvességre jöttek elő, mert a zuhany után vagy 3 nappal kezdek mászkálni ezek a lények. A férgek szerencsére nem mennek túl a tálcán, ami a fa alatt van. A műanyag vödör be van szépen csomagolva alufóliába, hogy mutasson valahogy. Alul viszont lyukas, és ott jöhetnek ki ezek a gusztustalanságok. 


Tegnap végső elkeseredésemben, mivel azt mondtam, ez így nem mehet tovább, így le nem fekszek, picit megfújtam Mortein rovarirtóval ott, ahol luk van oldalt a vödrön. Arra az ágra, ahol hemzsegtek a hangyák, oda is fújtam.


Szerintetek megöltem a fát? 


Este azt mondtam páromnak, hogy ha a pondójárás/féregjárás nem szűnik meg, akkor kivisszük a ház elé, lefűrészeljük a föld fölött, földes vödröt kidobjuk, és visszahozzuk a fát, beleállítjuk egy tartókába. 


Na de akkor miért fizettünk kétszer annyit a fáért, mintha föld nélkül vettem volna? 


Ti mit tennétek a helyemben? 


 


Köszönöm a tanácsokat. Ha lehet, ne nagyon bántsatok azzal, hogy miért vettem földes fát. Jót akartam tenni egy kedves ismerősömmel, aki kertes házban lakik, és ajándékban megkapta volna. Illetve, azt akartam, ne hullajtson. Cserébe megkaptam ezeket az állatokat. :-(

5 hozzászólás
 1. Torolt_felhasznalo_773465
  Torolt_felhasznalo_773465
  2014. december 22. 18:123.

   


  Szia!


   


  Megérkeztem munkából, írom, mire jutottam a mai nyomozásom során.


   


  Kérdésedre válaszolva, azért díszítettem fel ilyen korán a fát, mert így volt kedvem. Tényle nem tudok ennél konkrétabb választ adni neked. Egy ismerősöm már október közepén feldíszítette a karácsonyfáját. De van olyan ismerős is, aki egyáltalán nem díszít fát. Nem foglalkozom ilyen dolgokkal, nem ez a lényeg, mindenki úgy és akkor díszít, amikor akar. 


  Hogy a lényeget is írjam. Ma reggel azonnal megkérdeztem az eredetileg biológus diplomával rendelkező kollégámat, a fent említett lényekről.


  Megnyugtató választ kaptam. A földben lakó lények az ászkarákok, teljesen ártalmatlanok az emberre nézve, a talajban laknak, nem másznak szét máshova, max. a vödör alatt lévő tálcára jönnek ki, és valószínűleg tegnap este az zavarta meg őket, hogy lefújtam a fát rovarirtóval, és emiatt elkezdtek menekülni a földből a szabadba. Azt mondja a biológus, hogy szerinte majd minden földlabdás fenyő földja tartalmaz ászkarákot, eddig valószínűleg azért nem vettem észre,(mindig gyökerese fenyőnk volt, már évek óta) mert a vödröt a vásárlás után eddig mindig bevontam kreppapírral, és így egy ászka sem tudott kimászni a vödörből.


  A fát nem betegítettem meg a rovarriasztóval. Megmarad, ha kiültetik, nagy valószínűséggel nem pusztult bele az egyszeri lefújásba.


  Fölösleges reklamálni az eladónál, mert aki gyökeres, földes fenyőt vesz, az számítson rá, hogy lehet egy-két "albérlő" a vödörben. Nem az eladó hibája, hogy ilyen kis rákok vannak a földben. Minden földben, minden eladó fa alatt ott vannak.


  Ha másik árusnál veszem a fát, onnan is hozok haza ilyen kis rákot a földdel együtt.


  Erre jutottam a mai nyomozás során. Ma reggel óta nem jött elő újabb rák.


  Haza jön a párom, azonnal betesszük a vödröt egy nagy szemetes zsákba, biológus úr szerint a műanyag zsákot nem tudják szétrágni a kis ászkák,  mert nincs hozzá megfelelő szájszervük.


  Probléma megoldva, kipipálva.:-)


  Boldog karácsonyt mindenkinek!

  előzmény:
  Dnanga (2)
  2014-12-22  09:10
 2. 2014. december 22. 09:102.

  Meleg van. Télen el kellene pusztulniuk a földben. Vagy valami talajfertőtlenítőt venni. Reklamálni az eladónál.
  Miért kell ilyen korán feldíszíteni a fát?

  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_773465 (1)
  2014-12-22  06:30

Címlap

top