Fogorvostol félni

dr.judy
Létrehozva: 2005. március 8. 11:10
sziasztok!
ki hogy küzdi le a félelmét?
231 hozzászólás
 1. 2019. november 27. 13:46231.

  én is nagyon féltem, de sikerült találnom olyan helyet, ahol fájdalommentes foghúzásban részesülhettem,azóta pedig nem félek

 2. 2019. július 22. 17:58230.

  Ha nagyon fáj...attól jobban félek...

 3. 2019. július 22. 12:40229.

  Én nagyon féltem tőle,és amennyire lehetett elkerültem a fogorvost. De nem is olyan régen nagyon el kezdett fájni a fogam. Így kénytelen voltam elmenni. Nem tudtam mire számítsak, mert már nagyon régen nem voltam, fogorvosnál. Így szokatlan volt, hogy amikor az orvos vizsgált, nem az asszisztensnek mondta, hogy mi milyen állapotban van, hanem a számítógépének. Nagyon meglepődtem.


  Nekem ami igazán segített, az a jó orvos-beteg kommunikáció. Mikor kiderült, hogy gyökérkezelés kell, nagyon megíjedtem, mert nem tudtam mire számítsak.Majd az orvosom bemutatott egy animációt a rám váró kezelésekről, és közben elmagyarázta, mikor mit fog csinálni. Így legalább volt lehetőségem felkészülni és már nem féltem.


  Sokszor szerintem az a gond, hogy nem tudjuk pontosan mi fog velünk történni. Épp ezért nagyon fontos, hogy kérdezzünk. Kíváncsiságból ezért meg is kérdeztem, hogy mi volt az a program, és azt mondta, hogy a PlanMaster volt.


  planmaster.hu/


  Szerencsére könnyen ment minden a kezelés alatt, és a fájdalom is megszűnt.

 4. 2005. május 13. 20:44227.
  Hidd el, az akinek félelmei vannak semmit sem szeretne jobban, mint megszabadulni tőle. De ez nem megy egykönnyen. Én már óriási eredménynek tartom, hogy el mertem menni. Lehet, ha be tudom tartani, hogy fél évente eljárjak hozzászokom valamennyire, és a félelm is alábbhagy. MEglátjuk. . .
  előzmény:
  Gombi (226)
   
 5. 2005. május 13. 16:12226.
  Sziasztok!
  Asszem én kivétel vagyok sokatok között, ugyanis egy pirinyót sem félek a fogorvostól. Volt már mindenféle élményem, gyökérkezelés, húzás, tömés, szájsebészeten tövig letört csont kivadászása, stomatológián a ropogó állkapocs helyretétele. Egyik sem fájt. Most is járok kezelésre, mert könnyen romlanak a rágófogaim (hála istennek a metszők nem). A dokim olyan, mint egy tünemény, az asszisztensével együtt. Ja, és soha nem fizetek a kezelésért. Területileg nem hozzá tartozom, de mivel elég sok szál köt ahhoz a településhez, ahol ő dolgozik, állandóan ingyen kezel, időnként azért mindkettőjüket megtömöm kicsit némi pénzzel. Ők kérnek bocsánatot előre, ha esetleg fájna valami (de sosem fáj), kérés nélkül kapom a szurit, ha keményebb dolog jön, és gyorsan, de precízen dolgozik. Már nagyon régóta nem használ amalgámot, és már akkor sem kellett fizetni az esztétikai tömésért, amikor bejött. A családban van még egy hős, ő a tízéves húgom, neki szintén elég vacak fogai vannak, úgyhogy ha valaki a doktor bácsihoz indul, akkor ő már ott áll harci díszben, hogy ő is jön. Most legutóbb maga a fogorvos mesélte el, hogy a hugi fogát bizony alaposan ki kellett fúrni, úgyhogy apukámmal ment el hozzá. Gyerek székbe be, apuka homlokán öklömnyi izzadságcseppek, gyomra egy csomóban, a gyerk meg csak ücsörög a székben, száj nyit, csuk, öblít, köp, nyit, csuk, harap, nyit, doki fúr-farag, és a gyerek egyetlen nyikkanás nélkül végigülte az egészet, a végén felállt, annyit mondott, hogy köszönöm szépen, csókolom. Apám a kezelés végére totálisan kész volt, a tesóm meg közölte, hogy mehetünk haza. Úgyhogy róla tessék példát venn, a doktor néni/bácsi nem bánt! :)))
 6. Torolt_felhasznalo_972881
  Torolt_felhasznalo_972881
  2005. május 13. 14:16225.
  Gratulálok! Akárhogy is nézzük, ügyesen túlélted. igazad van, ezek "csak" kellemetlenségek, hál'istennek a komoly bajok nem így néznek ki. További minden jót.
  előzmény:
  cskakas (224)
   
 7. 2005. május 12. 20:25224.
  Hát itthon lennék. . . . Mondhatni a lehető legszerencsésebben úsztam meg a dolgot, ugyanis a fogkőlevételen kívül nem csináltak semmit. A fogam amit éreztem nem lukas. Azt mondta a doki, hogy érzékenységet több minden okozhat. Talált egy fogat amin van egy kezdődő luk, de azt mondta, hogy annyira kicsi, hogy ő ezt nem fogja megfúrni még ha könyörgök neki akkor sem :-) (Ettől nem kellett félnie)
  Összeségében jók a fogaim, de mélyharapásom van. Azt megmondta, hogy mi ez, de hogy mit fog okozni nekem később azt nem mondta. Tudja valaki? Mert azt modnta, hogy ebből később problémám lesz. . .
  Anyukámnak is ilyen van.

  Azontúl, hogy amikor megmondta, hogy nem fog csinálni semmit akkor egy óriási megkönnyebbülést éreztem, én sajnos nem tudom azt modnani, hogy hú de jó volt. Ezalatt a 4 nap alatt igen csak szétizgultam a magam, és a renelőben is elég furcsa érzés volt várakozni. Nekem nagyon rossz érzés volt amikor kapargatta a fogam. Nem fájt, de rossz érzés volt. Én így vagyok a vérvétellel, infúzióval is. Nem fáj, mert az nem nevezhető fájdalomnak, inkább azt nehéz elviselni, hogy ott áll ki belőlem a tű. Amikor infúziót kaptam legutóbb le is takartattam, mert ha meglátom a kezemben rosszul leszek tőle.

  Azért óriási pozitívumként gondolok arra, hogy el mertem menni, és onnan pedig nem rohantam haza. . .

  Megígértem az orvosnak, hogy fél év múlva visszamegyek. Nem tudom, hogy milyen érzés lesz fél év múlva újra elhatározni. De legalább már tudom, hogy kb hol lehet majd a gond, és ez talán segíthet valamiben.

  Hát ez történt és kb azt érzem amit leírtam. . .

  Előtte azzal nyugtatgattam magam, hogy nagyon sok beteg ember van akivel, nem, hogy egy lapon, de még egy könyvben sem lehetne megemlíteni azt amit nekem kell majd átélnem a fogorvosnál és azt a szenvedést amit másoknak kell kiállni a különböző súlyos betegségek esetén. De a székben ülve azért sikerült bepánikolnom. . . . . Nem tudom. Biztos én vagyok a hülye
 8. 2005. május 12. 12:32223.
  Szió!

  Aranyos vagy, hogy eszedbe jutott. Csak munka után tudok menni, így 17:30-ra kaptam időpontot. . . Még tart az idegesség. Bár eddi (az elkövetkező órákat nem tudom milyen lesz) a kedd volt a legrosszabb.

  Két kérdés:

  itt is olyan nagy tűvel szúrnak, mint mondjuk infúiónál, vagy vérvételnél? Mert tegnap este (mikor ha nem előtte lát az ember a tv-ben ilyesmit) a tv-ben nagy tűt mutattak, viszont egyik kollegám azt mondta, hogy ez csak kicsi. Rendelőtől függ?
  Mindegy nagyra számítok, aztán onnan már csak jobb lehet (remélem)

  A másik pedig az, hogy ha olyan foga van valakinek amit gyökérkezeltetni kell, akkor az már fáj előtte nagyon? Vagy egy olyan lukas fog ami még nem fáj állandóan és nagyon is kerülhet gyökérkezelésre?
  előzmény:
  ayten (222)
   
 9. 2005. május 12. 11:51222.


  Jol vagy?Túlélted?

  előzmény:
  cskakas (212)
   
 10. Torolt_felhasznalo_447554
  Torolt_felhasznalo_447554
  2005. május 11. 13:31221.
  Köszi a tanácsokat!:) Igazság szerint én már az ilyen "általános" dolgoktól (fúrás, tömés, gyökérkezelés) nem félek annyira, sajna volt benne részem eleget, 1 bölcsifogam van, ami ferdén áll, azt kellene kiműteni (jujjj, de ronda szó), bár aszonta a doki még ráérek gondolkodni, úgyhogy most azt teszem:) Gondolkodom, olvasom a fórumot és egyre inkább esz a frász:))))
 11. Torolt_felhasznalo_972881
  Torolt_felhasznalo_972881
  2005. május 11. 13:11220.
  Őszintén:minden ismeretlentől félünk, sőt a kevésbé ismeretlenektől is. . . A lényeg, hogy azért mész fogorvoshoz, mert TE elhatároztad, hogy elég a fájdalomból, vagy csak szebb fogakat szeretnél, tehát arra gondolj, a végén szebb és egészségesebb fogsorral dicsekedhetsz. És legközelebb már te adhatsz okos tanácsokat :-))
  Egyébként meg (bár közhely, de épp ezért igaz), mindennek ára van. Sőt, tudok mégegy ilyen örökérvényűt. a szépségért (és szinte minden másért) meg kell szenvedni. Húúú, ezt az utolsó szót azért ne vedd komolyan, meg az összes többit se tartsd a bibliádnak! Mindenesetre jelentkezz ha túl vagy rajta, és egyáltalán:vágj bele minél előbb, így kevesebb ideig esz a frász.
 12. Torolt_felhasznalo_447554
  Torolt_felhasznalo_447554
  2005. május 11. 10:49219.
  5. : De én a szüléstől is nagyon félek!:))) (Pedig még nem aktuális) Az a baj, hogy eleve nagyon rosszul tűröm a fájdalmat:(
 13. 2005. május 11. 10:04218.
  ezt én is konyomtatom mindjárt.
  Már próbálom magam nyugtatni, hogy 48 óra múlva vége lesz. Hogy csak jót akar. De nem mindig sikerül. A tegnapi napomat egy jó nagy gyomorideggel lehetne jellemezni.
  De azért elképzelem magam amint nem érdekel a dolog. Nyugodt vagyok. MEg ilyenek. . . . . .
 14. Torolt_felhasznalo_342354
  Torolt_felhasznalo_342354
  2005. május 10. 23:50217.
  Bakker ezt kinyomtatom és lehet ezt viszem majd olvasnivalónak, hogy beszugeráljam magamba.
 15. Torolt_felhasznalo_972881
  Torolt_felhasznalo_972881
  2005. május 10. 22:36216.
  Szia.
  Mivel ma fejeztem be a fogdokizást, frissek a tapasztalataim.
  1. :ne törődj a váróban elhangzó rémtörténetekkel, ezek olyan "kötelező körök", mindenki a saját megnyugtatására meséli el őket, attól érzik jobban magukat, hogy másnak sem jobb. . Vigyél vmi olvasnivalót, ami igazán leköt!
  2. :hidd el, az orvos sem akar rosszat, ha túlzottan görcsölsz, az neki is kellemetlen, pl. nem fér hozzád rendesen. Tehát légy segitőkész vele, addig sem magadra gondolsz.
  3. :érzéstelenitővel tényleg nem érzel semmit. Amig hatni kezd, csak ezzel a fura (de érdekes) érzéssel törődj, figyelemeltereésként.
  4. :ha már neki kezd a munkának, csukd be a szemed, elég hallani is a történéseket. . .
  5. :(személyes tapasztalat)én másfél éve szültem, piszok rossz élmény volt. A fogorvos székében arra gondoltam, ha a szülést túléltem, nehogy már ennyi kellemetlenségtől rosszul érezzem magam! :-))
  6. :az elhatározás, hogy mennyire leszel nyugodt, CSAK rajtad múlik!
  előzmény:
  cskakas (207)
   
 16. 2005. május 10. 20:48215.
  Jó olvasni ilyeneket. Sajnos szinte egész nap gyomorgörcsöm volt az idegességtől. Csütörtökig még van idő. addig megpróbálom magam egy jó kis szamurájnak elképzelni :-)
 17. 2005. május 10. 19:00214.
  Sziasztok!Én annyira féltem afogorvostól, szintén gyerekkori élmények miatt, hogy volt, aki azt javasolta menjek pszichológushoz. Végül az segitett, hogy abban az időben sokat jártam érdeklődésből a fiaim karate edzéseit megnézni, és ott olyan fantasztikus dolgokat csináltak és birtak ki fegyelmezetten, hogy láttam, hogyan képesek legyőzni magukat, hogy valahogy összeszedtem magam, pláne az edző, aki egy fantasztikus fazon, lelki oktatást is nyujtott, már nem nekem, hanem a tanitványoknak, de lelkileg valahogy ez is segitett. most biztosan azt hiszitek, hogy nem vagyok normális, de egy titkos szamurájnak képzeltem magam, aki mindent meg tud tenni, amit akar. Először csak köröztem a rendelő környékén, aztán megnéztem a rendelési időt, a harmadik alkalommal már bent ültem a székben, véletlenségből egy tündéri, türelmes doktornőnél, aki nyilván látta, hogy egy félbolond hisztérikával van dolga. Én aztán tényleg megértek minden fogorvostól reszketőt, de ha egy erős akaratú személxy helyébe képzeled magad talán segit. Az egész cirkusz nem érte meg, különösebb emlékezetes fájdalom nélkül tulestem a kezelések széles skáláján. Mindenkinek drukkolok!
 18. 2005. május 10. 17:23213.
  A hangok engem igazából nem zavartak. (Igaz az első kezelés előtt bedobtam egy nyugtatót, de csakis az elsőnél!!!) Utána csak bámultam ki az ablakon, vagy csak csukva volt a szemem és gondolkodtam.
  Hidd el, kijosz az első kezelés után, és vigyorogva mész majd a másodikra.
  előzmény:
  cskakas (212)
   
 19. 2005. május 10. 14:56212.
  Én megértem, hogy mindenki azt mondogatja nekem, hogy nem lesz annyira rossz, de akiben van ilyen szorongás, annak szerintem ez nem használ. z kb olyan, mintha egy depressziós embernek azt mondogatnám folyamatosan, hogy "pedig szép az élet, hidd el, szép az élet".
  Szerintem valami olyasmi kellene amivel meg tudom nyugtatni magam. De ez is furcsa, mert egyszer rá tudom magam beszélni, hogy nem lesz rossz, másszor meg ha csak eszebe jut már összeszorul a gyomrom az idegességtől. mindezek egy nap kb 50* váltják egymást. . . .
 20. 2005. május 10. 14:47211.
  és nem zavart a hang?
 21. 2005. május 10. 14:38210.
  Sziasztok!
  Én is nagyon féltem a fogorvostól, egészen addig a napig míg rávettem magam, és lementem a körzetihez. (előtte egész nap még csak meg sem szólaltam, annyira ideges voltam) Nem is akármilyen problémám volt, csapos fogat csinált, gyökérkezeléssel, idegkiölés és hasonló horror dolgok. De lányok!!! Nem éreztem semmit!!! Komolyan nem!! Megkaptam az érzéstelenítőt, és semmit nem éreztem. Azóta rendszeresen járok fogorvoshoz, ha ezt kibírtam, kibírok mindent!
  Mikor kijöttem a rendelőből, átkoztam a félelmemet, hogy miért nem jöttem előbb!!!
  előzmény:
  cskakas (207)
   
 22. 2005. május 10. 14:34209.
  Nem egy embertől félek, hanem az egésztől. Eddig vidéken laktam, így most ez lesz az első pesti fogorvoslátogatás. Munkatársam ajánlotta, még nem tudom, hogy milyen. Én inkább az eljárástól félek
  előzmény:
  vizmu (208)
   
 23. 2005. május 10. 14:17208.
  nem lehet, hogy dokit kellene váltani? én holnap megyek. . .
  előzmény:
  cskakas (207)
   
 24. 2005. május 10. 13:46207.
  Tud valaki valami jó módszert arra, hogy hogyan küzdjem le csütörtökig az a mérhetetlen gyomorgörcsöt amit a fogorvostól való félelem okoz?!
1 2 3 4 5

Címlap

top