Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Burkolat: matt-selyem fény

Forumozo Holgy
Létrehozva: 2019. december 15. 07:31

Sziasztok,


a segítségeteket kérném a választáshoz. Kis, fszt-i lakás, egyben konyha-nappali-előszoba (+ fürdő is azonos burkolatú lenne), déli fekvés (délig napos, utána nincs közvetlen nap), két (egyelőre pici:) gyerek. Tér növelése (kis alapterület, nem sötét, de nem teliben napos fényviszonyok) érdekében nagy méretű, világos lapot választottam, a szobákon kívül mindenhova egységesen ugyanazt. Alapvetően a matt tetszett meg, DE eladó felvetette ún lavatto felületet. A matt teljesen matt, mintha natúr kő lenne (picit szárazabb felülettel, mint egy kezeletlen, de csiszolt fa, nem az a teljesen sima matt felület, mint egy matt csempe), a lavatto pedig mintha egy selyem fényű csempe lenne. (Megnéztem, gres lap). Van esetleg valakinek hasonló matt felülettel, esetleg mindkettővel tapasztalata? Leginkább ami kérdés: h pl nappali-konyha padlón zavaró lehet-e ez a felület pl nyáron mezitláb, ill takarításnál nem kell-e rendszeresen kapirgálni a felmosás mellett (pl konyhában). Elméletileg mivel nem egyszínű teljesen (inkább természetes kő szerű mintázat), nem annyira látszik rajta meg rajta a kosz, 1-1 pici folt. Olvasgattam, de annyi pro-kontra van, h teljesen összezavarodtam, így a tapasztalataitokat kérném, illetve arról semmit nem találtam, h ez a típusú matt felület előszoba-nappali-konyhában milyen lehet (fürdő padlóra biztos jó, mivel legkevésbé csúszós), de szintén kérdés még a fürdő fal (ha víz éri, ill.száraz helyen - mert oda is ez kerülne). Amik felmerültek:


matt: padlón kevésbé csúszik, kevésbé "elegáns", "eszi" a felmosót, de talán kevésbé látszik rajta a szennyeződést


lappato: padlón picit csúszósabb (ezért fürdőben biztos a másik lenne), falon állítólag tágítja a teret (fürdőszobánál kérdés), visszaveri a fényt, elegánsabb,könnyebben takarítható, de picit jobban is látszik rajta a szennyeződés, drágább (de hosszú távú beruházás lévén, ez most hátrébb sorolt szempont)


köszönöm a segítségeteket!


 

  1. 2019. december 20. 12:085.

    Nagyon köszönöm! Ma fogom ha minden igaz megrendelni. Remélem, szeretni fogom:) Köszönöm a segítséged!

    előzmény:
    Új élet (4)
    2019-12-17  11:41
  2. 2019. december 17. 11:414.

    Hajszál, szöszmösz nem látszik rajta, egyáltalán nem kényes napi szinten. Mivel nem sima a felülete, még a porszemek se ropognak a talpad alatt, ahogy a sima felületen egy bizonyos mennyiség után. 


    Ami még eszembe jutott: nálunk azért kellett (sűrűn) sikálni, mert világos volt (sárgás-bézses). Szerintem a behordott piszok, sár egy sötétebb, vagy szürkésebb színűn nem látszik, csak te fogod tudni, hogy sikálásra érett. Mellesleg, nálunk rajtam kívül senki se vette soha észre, hogy a padló viseletes és sikálni kellene.

    előzmény:
    Forumozo Holgy (3)
    2019-12-17  11:26
  3. 2019. december 17. 11:263.

    Szia, nagyon szépen köszönöm! Örülök, h igazi tapasztalatról tudtál beszámolni? Hát picit megijesztettél... De a biztonság mindenekelőtt és persze nem mellékes, h esztétikus is legyen. Ha a havi 1 sikálással valóban karban lehet tartani, akkor azt még be tudom vállalni. Konyhában inkább alap dolgokat szoktam főzni, úgyh talán az rendben lesz, az előszoba és terasz bejárat kérdéses így. Az a baj, h szorít az idő és ezt néztem ki, jobban örülnék a csiszolt matt felületnek..De ez tetszett. Még annyit esetleg, h napi szinten is nagyon kényes, meglátszik rajta minden (hajszál, szöszmösz), v abban a struktúra és a minta segít?


    Köszönöm még egyszer!

    előzmény:
    Új élet (2)
    2019-12-16  11:14
  4. 2019. december 16. 11:142.

    Szia!


    Ebben a témában igen tapasztalt vagyok, nálunk az általad leírt matt járólap volt az előző házban, ugyanaz előszobában, konyhában, közlekedőben. Mint mindennek, ennek is van előnye és hátránya is. Amit leírok 10 év tapasztalat után mondom:


    Akkoriban nálunk is pici gyerekek voltak (három), pozitív tapasztalat, hogy nem csúszott, sőt elég jól tapadt. Soha nem volt baleset. Szerintem látványra is szép.


    Hátránya: ahogy már írtad is, eszi a felmosót, lassan szárad és felszáradás után a kisebb szöszöket fel kell szedegetni (vagy fel kell porszívózni). Az előszobában a legrosszabb (ahová a koszos cipővel érkezel), mert a kosz megáll a felületen, hiába porszívózod és mosod fel. Egy idő után kifejezetten piszkos látszata lesz, akármit csinálsz. Konyhában is lehetnek ilyen problémák (meg persze mindenhol, de az előszoba a legpiszkosabb helyiség ugyebár). Én ezt a problémát úgy oldottam meg, hogy havonta egyszer sikárkeféfel szabályosan felsikáltam. (Mivel nem volt nagy felület, nem volt gond.) Utána gyönyörű, tisztára, mint új korában.


    Egyébként összességében én nagyon szerettem, a havi egy felsikálást testmozgásnak fogtam fel, így nem volt gond.


    Nyilván el kell döntened, hogy miben alkuszol meg: a biztonságban (kevésbé csúszik), vagy a munkával, amivel ezzel jár. Persze, nem kell mindenkinél patyolat tisztaságnak lenni, ez is igaz.


     

Címlap

top