Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Thorma Kerpen kályha

Timcsi36
Létrehozva: 2020. május 23. 07:44

Sziasztok!


Jelenleg van egy teatűzhelyem, de szeretném kicserélni. Sajnos felső füstcsőkivezetésű kályha/kandalló nem jöhet szóba, mert kicsi a hely. Kinéztem ezt a Thorma Kerpen kályhát, amiről egyik helyen azt írják, hogy 5kW-os, a másik oldalon pedig, hogy 7,5 kW.


Akinek van ilyen érdeklődnék a véleményekre. A neten elég jókat olvastam róla, de több infót is szeretnék. Főleg az érdekelne, hogy mennyire tartja a meleget, mivel ez öntöttvas kályha, illetve, hogy mekkora az ajtaja, tűztere? Sajnos ezekről sosincs infó a leírásban.


Köszönöm.


 

  1. 2020. május 27. 14:473.

    Itt egy példány, ami már 15 éves, és több helyen javítani kellett. Lábakon áll /eredetileg ezek hiányoznak/, a felső ajtó alsó része a hőterheléstől megrepedt, T-vassal javítottam. /Persze nem értem, hogy miért, mert elvileg barnaszénnel is használható, én pedig csak tűzifával fűtöttem/ Az öt tagú füstcső /120-as/ legelső része vastagított, 3 mm-es, hogy bírja a nagy hőterhelést. 


    A meleget egyébként egyik vaskályha sem tartja, mert kicsi a tömegük /60 kg körüli/ szemben a cserépkályha 5-700 kg-os tömegével. A meleget a téglafalazat adja tovább, ha több napon keresztül tart a fűtés. 

  2. 2020. május 23. 09:362.

    A vaskályháknak nagy hátránya, hogy - a cserépkályhákkal ellentétben - csak  tűzszekrényük van.Előny viszont, hogy bennük minden elég, és a füstcsövek tisztítása nem jelent problémát. /Egy hasonló típusú nekem is van/


    A teljesítmény jelölés egy becslés, aminél a fűtőfelület méretét veszik alapul. A hőleadást  nagy részben a füstcső végzi /különösen eleinte/ a samott csak később melegszik, de így is hatásfokuk csak mintegy 70 százalékos.


    Minél nagyobb - elvileg - a kályha tömege, annál jobban tartja a meleget, de természetesen annál több tűzelőanyag kell a felfűtéséhez.


    Nem előnyös, ha a szerkezeti részek nem öntöttvasból, hanem vastagabb lemezből vannak, mert ezek hamar átégnek. 


    A szoba légterének nagyságához kell igazítani a teljesítményt - 5 - 7 kW-os kályha 20-30 m2-t jól kifűt.


    Remélem, tudtam segíteni.


     

Címlap

top