Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba
 
Kedves Fórumozók!

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a politikai topikokat csak a jogszabályokban kötelezően előírt mértékben moderáljuk, ezért itt fokozott a személyeskedés, vita, anyázás veszélye. Aki ezekbe a topikokba ír, illetve ezeket olvassa, készüljön fel lelkileg, és húzzon vastag bőrt a várható virtuális pofonok ellen, mert a moderátorok itt NEM törlik a bántó hangvételű hozzászólásokat, ha azok nem sértenek személyiségi jogokat, vagy egyéb jogi előírásokat.

A moderálással kapcsolatos további részletek a Felhasználási Feltételekben (http://www.nlcafe.hu/felhasznalasi) olvashatók.

Üdv: a moderátorok
Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba

Politika, vallás, tudomány

Adagio
Létrehozva: 2018. december 30. 19:25

Mi az élet értelme?


Vajon tudunk erre válaszolni? Ha igen, milyen kapcsolat van a válasz, a politika, a vallás, és a tudomány között? Egy értelem szolgálatában állnak, vagy csak az emberi kapzsiság és hatalomvágy eszközei?


A napi politika vonzásköréből kilépve - de azt nem szabályszerűen kizárva - ehhez hasonló kérdésekről szeretnék itt beszélgetni, már ha rajtam kívül mást is érdekel a kevésbé gyakorlatias, elméleti megközelítése e meglehetősen tág témának.

7 hozzászólás
 1. 2019. február 22. 11:547.

  "Mi az élet értelme?"


   


  42.

 2. 2019. február 20. 23:086.

  Ha valaki tárgyilagosságra és elemző gondolkodásra vágyik, olvassa Yuval Noah Hararit! Egy idézet az utolsó könyvéből:


  Az igazság és a hatalom tehát csak egy ideig tud együtt utazni. Előbb vagy utóbb elválnak az útjaik. Ha hatalmat akarunk, egy ponton túl muszáj lesz fikciókat terjesztenünk. Ha meg akarjuk ismerni az igazságot, egy ponton túl le kell mondanunk a hatalomról. Be kell ismernünk egyes dolgokat - például a hatalmunk forrásáról -, ám ezek a felismerések feldühítik szövetségeseinket, elkedvetlenítik követőinket, vagy aláássák a társadalmi harmóniát. Semmi misztikus nincs az igazság és a hatalom közti szakadékban. Ahhoz, hogy tanúi legyünk, csak keresnünk kell egy amerikai fehér angolszász protestánst, és felhozni a rassztémát, megszállásról beszélni egy kormányhű izraelinek, vagy férfiuralomról egy átlagembernek.


  A gondolkodóknak a történelem folyamán újra meg újra szembe kellett nézniük a dilemmával: az igazságot szolgálják, vagy a hatalmat? Az emberek egyesítésére törekedjenek, és gondoskodjanak arról, hogy mindenki ugyanabban a történetben higgyen, vagy megismertessék az emberekkel az igazságot, még az egység felbomlásának árán is? A legtöbb hatalommal bíró gondolkodói csoport - legyen szó keresztény papokról, konfuciánus mandarinokról vagy kommunista ideológusokról - fontosabbnak ítélte az egységet az igazságnál. Éppen ezért bírtak hatalommal.


   


  Az ember mint faj, a hatalmat részesíti előnyben az igazsággal szemben. Sokkal több időt és energiát fordítunk arra, hogy irányítani próbáljuk a világot, mint arra, hogy megkíséreljük megérteni - és ha meg is próbáljuk megérteni, azt rendszerint abban a reményben tesszük, hogy úgy könnyebb lesz irányítani. Aki tehát olyan társadalomról álmodik, amelyben az igazság uralkodik, és a mítoszokra nem figyelnek, az ne nagyon számítson a Homo sapiensre. Próbálkozzon meg inkább a csimpánzokkal.


   

 3. 2019. január 23. 20:465.

  Ezúttal néhány gondolat Eckhart Tollétól:


  A bolygó szennyezettsége csak külső tükröződése a belső, pszichés szennyezettségnek. Szükségszerű következménye annak, hogy sok millió tudattalan egyén nem vállal felelősséget belső teréért.


  Egyik könyvében Carl Jung leírja, hogy egy bennszülött amerikai törzsfőnökkel beszélgetve megtudta, hogy az indiánok a legtöbb fehér ember arcát feszültnek, tekintetét merevnek, viselkedését kegyetlennek látják. A törzsfőnök így fogalmazott: „A fehérek mindig keresnek valamit. Mit keresnek? A fehérek mindig akarnak valamit. Mindig nyugtalanok és feszültek. Nem tudjuk, mit akarnak. Szerintünk őrültek.”


  Az állandó nyugtalanság mélyáramlata persze már jóval a nyugati, ipari civilizáció megjelenése előtt megszületett, de a nyugati kultúrában - amely mostanra már csaknem az egész bolygón, a Kelet legnagyobb részén is elterjedt - eddig még soha nem látottan akut formában mutatkozik meg. Már Jézus idején is létezett ez a nyugtalanság, illetve 600 évvel azelőtt, Buddha idején, sőt még korábban is. Miért vagytok mindig nyugtalanok? - kérdezte Jézus a tanítványaitól. „Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel is, ha aggodalmaskodik?” Buddha pedig azt tanította, hogy a szenvedés okát az állandó akarásban és sóvárgásban találjuk meg.


   


  A mosttal szembeni ellenállás az a kollektív elmeműködési zavar, ami a Lét tudatának elvesztésével szervesen összekapcsolódva az elembertelenedett ipari civilizációnk alapját képezi. Mellesleg Freud is észrevette a nyugtalanságnak ezt a mélyáramlatát, és A civilizáció és annak elégedetlenségeicímű könyvében írt is róla. A jelenség valódi okát azonban már nem ismerte föl, ahogy azt sem, hogy ettől az alapszorongástól meg lehet szabadulni. Ez a kollektív díszfunkció egy nagyon boldogtalan és rendkívül erőszakos civilizációt hozott létre, amely nemcsak önmaga, hanem a Föld valamennyi élőlényének a létet is fenyegeti.


  Hogyan lehetséges, hogy egyedül a XX. században több mint százmillió embertársát ölte meg az ember? Minden képzeletet fölülmúl a fájdalom mennyisége, amelyet az emberek egymásnak okoznak. És akkor még egy szó sem esett arról a gondolati, érzelmi és fizikai erőszakról, kínzásról, fájdalomról és kegyetlenségről, amit továbbra is egymás és más érző lények vállára raknak.


   


  Vajon azért tesznek így, mert kapcsolatban vannak természetes állapotukkal, a belső életörömmel? Persze, hogy nem. Csak a nagyon negatív állapotban lévők, csak a magukat nagyon rosszul érző emberek teremthetnek ilyen - az érzelmi állapotukat tükröző - valóságot. Jelenleg a természet és az őket eltartó bolygó elpusztításával foglalatoskodnak. Hihetetlen, de igaz. Az emberiség egy vészesen őrült és nagybeteg faj! Ez nem kritika. Ez tény. Ahogy az is tény, hogy az épelméjűség ott van az őrület mögött. A gyógyulás és a helyrehozás most, ebben a pillanatban elérhető!


   

 4. 2019. január 13. 00:264.

  Az emberiség fejlődése exponenciális, az egyre meredekebbé váló emelkedőből immár falmászás lett. Vajon az ember meddig képes kontrollálni ezt a fejlődést?


  A világban zajló folyamatok egyre aggasztóbbak. A teista vallások évezredekig határozták meg az egyének és a társadalmak életét, a kevésbé fejlett régiókban még mindig központi ideológiákat képeznek. E vallások a fejlődés, a tudomány eredményeire egyre kevésbé tudnak válaszokat adni, ezért lassan háttérbe szorulnak. A fejlett nyugati világban ez lényegében meg is történt, és isten helyét átvette az ember, megszülettek a humanista vallások. Ezek körül a liberalizmus bizonyult legéletképesebbnek, de erősen valószínűsíthető, hogy koránt sem fogja annyi ideig betölteni ideológiai szerepét, mint például a katolicizmus. Formálódóban van egy új vallás, ami az emberi fejlődés egy következő - és valószínűleg utolsó - állomását jelenti. Az isten, és az ember helyét az adat veszi át, megteremtve ezzel a dataizmust.


  Harari a könyveiben mellbevágóan reális képet fest a jövőről. Őt olvasva első reakciónk a tiltakozás, de aztán lassan belátjuk, hogy ez sem félelmetesebb vízió, mint az ipari forradalom idején a munkások jövőképe volt.


  Már ma is látszik, hogy a politikusok egyre kevésbé képesek megbirkózni a jelen kihívásaival. Az adatok olyan iszonyú mennyisége zúdul rájuk, hogy feldolgozásuk szinte lehetetlen. Mesterséges algoritmusok segítsége nélkül a "szinte" szót el is kellene hagyni. A világ egyre inkább az adatok világa lesz, az ember - mint adatfeldolgozó egység - képességei határához közeledik. Hihetetlen, de kísérletekkel igazolták, hogy az Internet jobban "ismer" minket, mint az ismerőseink, a barátaink... de még a párunkat is ide kell sorolni. Megdöbbentő, de szintén kísérletileg igazolt, hogy számítógépes algoritmusok már most megalapozottabb, a lényünket, személyiségünket jobban tükröző, reálisabb döntéseket tudnak hozni a nevünkben, mint mi magunk. A Google és a Facebook - az Internetes tevékenységünket figyelve - hetekkel korábban képes "diagnosztizálni" az influenza járványt, mint az orvosok. Az életünk egyre transzparensebbé válik, az emberek egyre inkább elvesztik identitásukat. Feldolgozható, feldolgozandó adatokká válunk, és ez a folyamat megállíthatatlan.


  Az algoritmusokat ma még emberek írják, de az "egészet" már most sem képes átlátni egy ember. A Google algoritmusait hatalmas csapat fejleszti, egyéni rálátás csak részfolyamatokra van. A mesterséges intelligencia már nem sci-fi! Csak idő kérdése annak térhódítása. Általa sokkal nagyobb ütemben fog "datalizálódni" a már most is adattengerben fuldokló ember.


  Mindennek fényében a liberális és illiberális ideológia összecsapása jelentéktelennek tűnik. Olyasmi ez, mint erős földrengés idején a másik gyümölcsfáját rázni. Ma a hatalom azé, aki jobban tud alkalmazkodni e kihívásokhoz, aki felismeri, hogy mi zajlik körülöttünk.


  Ideje van a világ újragondolásnak, ideje van az emberi szerep átértékelésének...


  (Hátha idetéved valaki, aki szívesen beszélget ilyesmiről...) 

 5. 2019. január 3. 21:333.

  Nem hiszem, hogy a betevőnek köze van ehhez... és hát Tolle sem jelent megoldást. Százával vannak neves gondolkodók, akik e kérdésekkel sokkal behatóbban foglalkoztak. 

  előzmény:
  Mozdonj (2)
  2019-01-03  07:26
 6. 2019. január 3. 07:262.

  // off Figyelem a hozzaszolasokat s levonom megfigyeleseimbol a kovetkeztetest : itt csak szegenyek forumoznak s a "mokuskerekben"=a mindennapi betevoert valo harc kellos kozepen , nincs idejuk intellektualis agy-maszturbaciora /


  Tolle biztos osszeollozott ezzel kapcsolatban is egy milliokat fiadzo sikerkonyvet : talan nala kereshetsz/kaphatsz/kerestel/kaptal  valaszt .
  Ez az "elet ertelme" cucc  nagyon ki van hasznalva a szemfules eletvitel/sikeresseg kócsokkal az Egyesult Allamokban... s a valasz valami olyan lesz , hogy szeretet/szerelem....mert az juthat gazdagnak is , s szegenynek is


   

Címlap

top