Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba
 
Kedves Fórumozók!

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a politikai topikokat csak a jogszabályokban kötelezően előírt mértékben moderáljuk, ezért itt fokozott a személyeskedés, vita, anyázás veszélye. Aki ezekbe a topikokba ír, illetve ezeket olvassa, készüljön fel lelkileg, és húzzon vastag bőrt a várható virtuális pofonok ellen, mert a moderátorok itt NEM törlik a bántó hangvételű hozzászólásokat, ha azok nem sértenek személyiségi jogokat, vagy egyéb jogi előírásokat.

A moderálással kapcsolatos további részletek a Felhasználási Feltételekben (http://www.nlcafe.hu/felhasznalasi) olvashatók.

Üdv: a moderátorok
Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba

Politika, vallás, tudomány

Adagio
Létrehozva: 2018. december 30. 19:25

Mi az élet értelme?


Vajon tudunk erre válaszolni? Ha igen, milyen kapcsolat van a válasz, a politika, a vallás, és a tudomány között? Egy értelem szolgálatában állnak, vagy csak az emberi kapzsiság és hatalomvágy eszközei?


A napi politika vonzásköréből kilépve - de azt nem szabályszerűen kizárva - ehhez hasonló kérdésekről szeretnék itt beszélgetni, már ha rajtam kívül mást is érdekel a kevésbé gyakorlatias, elméleti megközelítése e meglehetősen tág témának.

292 hozzászólás
 1. 2021. július 18. 00:02292.

  NLC vagy másik politikai fórum, egyre megy. A politika az ember legrosszabb oldalát hozza felszínre.


  Amire a cím utal, az mégis valami más. Talán jobban fogod érteni, hogy mire gondolok, ha megírom az összefoglalómat. (Egyszer remélhetőleg lesz időm a gép elé ülni, telefonnal ez nem megy.)

  előzmény:
  Mozdonj (291)
  2021-07-17  06:06
 2. 2021. július 17. 06:06291.

  A cim az nem stimmel : itt az Nlc-n vagyunk . Lekvar-gyerek-baratkozas
  Ez nem vitaforum . Ami itt tortenik Veled , az csak a mai bulvar-noklapjara jellemzo .
  Gyaloggos itteni sajnalatos vergodeset nezzed , s Tole kerdezoskodhetsz arrol , hogyan folynak egy forumon a vitak ... Index , hvg , Gondola , s talan a Mandiner vitaforumokbol kitiltottak , s "ha nincs tyuk , vereb is jo" jeligere  betelepedett a pol-ketrecbe , holdraugatni EGYEDUL..

  előzmény:
  Adagio (290)
  2021-07-14  22:59
 3. 2021. július 14. 22:59290.

  Ma volt egy kis időm, újra elolvastam a párbeszédünket és az összefoglalót. Annyi időm  sajnos nincs, hogy ma megtegyem, de érdekesség kedvéért majd elkészítem az én összefoglalómat is. Szerintem tényleg érdekes lesz. Hogyan folynak egy fórumon a viták? Ez lehetne a címe. :-)

  előzmény:
  Mozdonj (288)
  2021-07-09  07:13
 4. 2021. július 9. 15:16289.

  Nagyon érdekes volt ezt így végigolvasni. Elképesztő, mennyire félremegy egy beszélgetés, mennyire más megy át, mint amit a felek mondanak. Teljesen egyetértek a befejezéssel, óriási közöttünk a gondolkodásbeli szakadék. Nem tartalmilag, hanem a módot illetően. (Ez sajnos gyakran a tartalmat is félreviszi, és mint az összefoglalóban látható, bábeli zűrzavart okoz.) Ilyen szakadékot ilyen beszélgetési formában nem lehet áthidalni.


  Köszönöm az összefoglalót, a másokkal folytatott vitákról is sok mindent megértetett velem.


  Minden jót, de legfőképpen jó egézséget! 

  előzmény:
  Mozdonj (288)
  2021-07-09  07:13
 5. 2021. július 9. 07:13288.

  Osszefoglalo errol a 3 milliard embert seggberugo "SuperZorro kerestetik " szalmabab vitarol


  Ha jol emlekszem , az a tema  lett bedobva , hogy "kellene " egy allamferfi...s a kerdes ala lett tamasztva Orbannal es az elotte mukodo karizmatikus emberrel.. 


  1Te


  A mai világban vajon születnek még államférfiak? Van helyük benne? Értelmezhető még ez a jelző? 


  2En


  Nem allamfo =allamferfi  letezeset kerdojelezem meg , hanem a demokraciat.


  Miert van ma annyi diktator es hogyan lehetseges , hogy a verrel kivivott demokracia egyre jobban meg van nyirbalva.. 


  3Te


  államférfi=tevékenységgel kivívott jelző 


  4En


  Orban csak akkor allamferfi ha a "tevekenysegei" allamferfihoz meltoak


  Politikus tevekenysegeit a kovetkezo valasztasok megnyerese gerjeszti , egy allamferfi a kovetkezo generaciok erdekeben tevekenykedik 


  5Te


  a politikai elköteleződés hitkerdes , sajna az odafigyelés, a megértés kizarva , vilagnezetek harca, hatalomra kerules stb 


  Ma egy államférfinak nem elég a saját nemzetében gondolkodnia 


  De jó is lenne…egy allamferfi/nö szuletese… a "kor" , a kor viszonyai szulik a tarsadalmi torvenyszerusegeket es ezek az allamferfiban oltenek testet …


  6En


  a fentebb sirdogalva temetett "kizart" odafigyeles es megertes nelkuli vilag a Kapitalizmus .


  Valasz nelkul hagyva


  A "gazdasagi vilagelit"-be tartozo  ,Gates , Soros es hasonlok munkassaganak vitaba bevetese


  Valasz nelkul hagyva 


  6Te


  erdektelen szalmabab jorol es rosszrol 


  7Te


  erdektelen sablon penz es hatalomrol , es egy fura meghatarozasa az "élet törvényei"-nek ,  a vegszoban jobban kibontva elokerult: a szegeny dogoljon meg


  7En


  A kizsakmanyolasrol… es az elet torvenyeirol , a kovetkezo generacio tulélésérol , a revoluciokrol/forradalmakrol , a tortenelem kerekerol ..
  Valasz nelkul 
  A kizsakmanyolast szemlelteto pelda szalmabab-csepelve tobb izben
   


  8En


  Kiket zarsz ki a VILAGBOL?
  Valasz nelkul


  9Te


  penz =eletben maradas eselye


  A emberiseg beletorodik a kizsakmanyolasba , a "gazdasagi vilagelit" vigyaz a tarsadalmi feszultsegekre es hatalmukban all ezek kontrollalasa… /huha/ 


  10Te


  Fotelfilo : en te ö mi ti ök es az ego 


  11En


  Ujra : Kifelejted a fel vilagot


  12Te


  Dogoljenek meg
  "....Bizony, ez is az élet törvénye. Az ember csak hiszi, hogy ő az élővilág kivételezettje. Valójában a dominenciáért, és a túlélésért küzd, mint a farkasok. Az erős megmarad, a gyenge elpusztul. A küzdelem persze más szinten folyik...."


  Nem felejtetted el a 3. es 4. vilagot , csak egyaltalan nem erdekelnek se Teged , se a "vilagelitet "


  "...A 3. világ sorsa - mint ahogy a mienk is - a gazdasági világelittől függ. Ezt a társaságot nem igazán érdekli, hogy Bantuföldön hogyan ölik halomra egymást az emberek. (Mellesleg a fejlett világ polgárainak zömét sem.)...." 


  Elkepeszeto vegszo .


  Reszemrol befejezve.

  előzmény:
  Adagio (287)
  2021-07-08  21:38
 6. 2021. július 8. 21:38287.

  Bizony, ez is az élet törvénye. Az ember csak hiszi, hogy ő az élővilág kivételezettje. Valójában a dominenciáért, és a túlélésért küzd, mint a farkasok. Az erős megmarad, a gyenge elpusztul. A küzdelem persze más szinten folyik.

  előzmény:
  Mozdonj (286)
  2021-07-08  20:45
 7. 2021. július 8. 20:45286.

  ????????????????

  előzmény:
  Adagio (285)
  2021-07-08  19:34
 8. 2021. július 8. 19:34285.

  Egyáltalán nem feledkeztem meg a 3. és a 4. világról. Azon világoknak is megvannak, és meglehetnének az államférfijai. A pénz és a jólét ott ugyanúgy vágya az embereknek, mint a fejlett világban. Az viszont kétségtelen, hogy a nyomor ott sokkal nagyobb, ezáltal az elégedetlenség ott forradalmat szülhet. Kitörésének oka viszont nem Trump aranykilincse lesz. A 3. világ sorsa - mint ahogy a mienk is - a gazdasági világelittől függ. Ezt a társaságot nem igazán érdekli, hogy Bantuföldön hogyan ölik halomra egymást az emberek. (Mellesleg a fejlett világ polgárainak zömét sem.)

  előzmény:
  Mozdonj (284)
  2021-07-08  06:37
 9. 2021. július 8. 06:37284.

  "...Ma az ember számára a pénz azt jelenti, amit a régmúltban a táplálék jelentett. A pénz javítja az életminőséget, de ami ennél sokkal fontosabb, növeli az életben maradás esélyét. Lehetőséget teremt a "minőségi" táplálkozásra, az egészségügyi intézmények szolgáltatásainak megfizetésére, így a prevencióra vagy a betegségek gyógyítására. .."


   


  Nagyon elbeszelgetunk egymas mellett . Nekem a VILAG az egesz vilag , a Fold ossznepe . Neked a vilag a mai fejlett vilag .
  Allamferfit keresel , egy olyan vilagnak/vilagban  , amiben hiszel es amit olyannak latsz , amilyennek hiszed.
  Az volt  az erzesem , es sajnos igaz , hogy kifelejetesz a mai vilagbol embereket : a harmadik es negyedik vilagot .


   


  Mire kellene a " fejlett vilagnak "  egy igazi  "allamferfi " ? Mit kellene megvalositania ? Mit varsz egy igazi allamferfitol ? Neked ki a messias a mai vilagban  ?  /szeretet es megertes nem jatszanak , s a postas , aki a havi nyugidijat hozza az sem jatszik /


   


  Nezz be az ONU lapjara , az OMS es egyeb nyomort  alamizsnazo vilagszervezet  statisztikaiba es gondolkozz el a "beletorodesen" .


   


  "…..Az ember nagyon sok mindenbe beletörődik. Ahhoz, hogy fegyvert ragadjon, a saját és szerettei életét vásárra vigye olyan viszonyok kellenek, melyek rosszabbak a halálnál….."


   


  Mi rosszabb a halalnal ? Rengeteg halalnal rosszabb dolog van . Peldaul   tehetetlenul nezni a szeretteit haldokolni 

  előzmény:
  Adagio (283)
  2021-07-07  22:24
 10. 2021. július 7. 22:24283.

  Az ember jellemzően azonosul az egójával, és a vélemény feladását, a meggyőzést veszteségként éli meg. Az egót nem érdeki az igazság, számára csak a megerősödés a fontos. Ha a vita egy kérdésében vagy kérdéseiben enged is, azt számításból teszi. Nem csatákat, hanem háborút akar nyerni. A politikában, vagy politikai kérdésekben ez fokozottan igaz. Számára ez az a terep, ahol legkönnyebben talál szövetségeseket, és így a megerősödést hatványozottan tudja biztosítani. Létrejön az én és a te, illetve a mi és a ti viszonya, ami önmagában hordozza a szembenállást.


  Nem láttam még olyan politikai vitát, amit valaki azzal zárt le, hogy - meggyőztél, én láttam rosszul, neked van igazad. Két szembenálló, de győztes "igazság" vonul le a pástról.

  előzmény:
  Mozdonj (280)
  2021-07-07  07:10
 11. 2021. július 7. 21:42282.

  Az ember nagyon sok mindenbe beletörődik. Ahhoz, hogy fegyvert ragadjon, a saját és szerettei életét vásárra vigye olyan viszonyok kellenek, melyek rosszabbak a halálnál. Azért, mert Trumpnak aranyból van a kilincse, és másnak még kilincs sincs az ajtaján, nem tör ki forradalom. A világgazdasági elit arra azért vigyáz, hogy a társadalmi feszültségek ne lépjenek túl egy bizonyos határt. Hatalmukban áll ezt (is) kontrollálni.


  Kisebb-nagyobb szélsőséges, fanatizált csoportok persze mindig és mindenhol vannak, de az ő "akcióik" nem nevezhetők társadalmi méretű forradalomnak. Ha ma a fejlett világban mégis forradalom törne ki, az nem alulról induló kezdeményezés lenne, hanem egy, a hatalmi elit érdekeit szolgáló, jól megtervezett dolog.

  előzmény:
  Mozdonj (279)
  2021-07-07  07:05
 12. 2021. július 7. 21:24281.

  Ma az ember számára a pénz azt jelenti, amit a régmúltban a táplálék jelentett. A pénz javítja az életminőséget, de ami ennél sokkal fontosabb, növeli az életben maradás esélyét. Lehetőséget teremt a "minőségi" táplálkozásra, az egészségügyi intézmények szolgáltatásainak megfizetésére, így a prevencióra vagy a betegségek gyógyítására. Ezt természetesen nem jelenti azt, hogy gazdag ember nem hal meg betegségben, és a kérdés általánosságban sem ilyen egyszerű. Például vagyonos ember élete is lehet nagyon rossz, de ha ebbe belemegyünk eltávolodunk a lényegtől. Azt azért még fontosnak tartom megjegyezni, hogy a pénz (vagyon), és az egyén képessége, tehetsége, adottságai között összefüggés van.


  A fejlett világban a szaporodás, mint a túlélés eszköze gyakorlatilga eltűnt. Egy-két utód bőven elég ahhoz, hogy a vérvonal megmaradjon, de nem ritkák a gyermektelen emberek sem.


   

  előzmény:
  Mozdonj (277)
  2021-07-07  06:45
 13. 2021. július 7. 07:10280.

  Ez is santit , mint gondolat . Csak most nincs mar idom


  Ugy kozelitenem meg , hogy mit gondol az , aki "szegeny" ? Ki az az "én" ebben a gondolatban ? Kiket zarsz ki ?

  előzmény:
  Adagio (275)
  2021-07-06  22:22
 14. 2021. július 7. 07:05279.

  Es nem is torodik bele a jonep abba , hogy amig bokor ala csinal az erdoszelen , addig a masik fenekét 24 karatos aranybili nézze  : a tortenelem kereket  , az "eletet" a forradalmak toljak : Jezusek addig buliztak , mig a Joisten kinyirta az égigéro hegyen pajzankodo Isteneket , a franciak lampara huztak a hatalmasakat , a bolsevikok kirugtak a cart , s Mao se volt kutya....


  Ember ! Bizz !

  előzmény:
  Mozdonj (278)
  2021-07-07  06:53
 15. 2021. július 7. 06:53278.

  Azelott az volt az elet tirvenye törvénye , mint ma is az allatvilagban  , hogy a leg-eletrevalobbé legyen a "hatalom" .


     /// off : az igazi "allamferfi"  a tulelo ösemberfönök volt: a legerosebb a csapat élére allt es dontott , merre menjenek , merre vadasszanak a tobbiek... A kovetkezo generaciorol , a tulelesrol  szolt  az "elet torvenye"////

  előzmény:
  Mozdonj (277)
  2021-07-07  06:45
 16. 2021. július 7. 06:45277.

  Nem .
  Az élet TORVENYE nem az hogy a szegeny penzrol almodik .
  Az élet az valami Nagyon regi keletu dolog , a penz es a hatalom az ujkeletu : egy csepp az "eletben"
  A penz es a hatalom az csak a tarsadalom letrejottevel allt fel a porondra .
  Azelott az volt az elet tirvenye , mint ma is az allatvilagban  , hogy a leg-eletrevalobbé legyen a "hatalom"
  Ezt a penzrolalmodast at kellene gondolnod.


  Ha van torvenye az eletnek , az valami olyan cucc , hogy harcolni a tulelesert , szaporodni


  Az irhato  , hogy a MAI élet torvenye.... Az elet torvenyenek meghatarozasahoz  at kellene nezned/gondolnod , hogy mi volt 10000 eve , 2000 eve ,  1000 eve , 500 eve ,  200 eve az ember élete  es mi ez a szar élet  ma , ahol Kinabol jovo aranyozott muanyag vizcsapert all az egérlakas berloje a szupermarketben sorba , mig az adot nem fizeto tolvaj allamferfive valt Trump maganrepulojenek a klozettja es a biztonsagi ovek 24 karatos arany vannak boritva... /2016 , kb minden ujsagban megjelent/ 

  előzmény:
  Adagio (276)
  2021-07-06  22:53
 17. 2021. július 6. 22:53276.

  A pénzről: A pénz a hatalom alapja. A szegény álma a pénz, a gazdag célja a hatalom. Ezek az élet törvényei.

  előzmény:
  Mozdonj (274)
  2021-07-06  07:59
 18. 2021. július 6. 22:22275.

  A jóról, és a rosszról: Jó, amit én gondolok, én hiszek, én látom jól a világot. Rossz, ami szemben áll velem. Eredendően rossz, figyelmet sem érdemel.

  előzmény:
  Mozdonj (274)
  2021-07-06  07:59
 19. 2021. július 6. 07:59274.

  Szerintem az altalanossa valt  k a p i t a l i z m u s ez az erzelmek es odafigyeles nelkuli vilag , amirol gondolkozol s amiben elunk ma.
  A mondializmus a kovetkezo lepes lenne valami haladas fele , Trump , Orban es a tobbi extremjobb populista/nacionalista  politikai szabaduszo termeszetesen ellene vannak .
  Az altalad emlegetett  "jo" es a "rossz" az ma a penz : ha van , akkor oke , ha nincs akkor rossz .
  A szocial logatja a nyelvet , kifaradt : a sok verrel/harccal elert emberi jogokba beleszuletett okostelefonos mai terepemberke  , kovetel ! ... mert "megerdemli" 
  A nyomor es a munkanelkuliseg teret nyer .
  Atleptuk a 7 milliard poroszkalot az uton...
  Felzabaltuk a Foldet , hordonyi melegvizben aztatjuk a vilag bajain sopankodva a fenekunket , mig a sivatagban a nincstelennek 2 liter jut naponta...
  Okostelefonnal rendeljuk a bio-pizzat , mig a Trump-fal alatti alagutbol igeretek foldjen kibukkano , otthon ehezo migrans karjabol kiragadja a "hatosag" a kisgyereket es tuszkent ketrecbe teszi...


  En azon gondolkozom neha , hogy talan azoknak a gepromboloknak volt igazuk  , akik az elso gozgepeket tortek-zuzutak , mondvan hogy a gep elveszi a betevo kenyeruket ..
  Es Marx-ra is gondolok aki azt mondta : ha a gep a nepet szolgalja akkor oke , ha a kapitalistat akkor balhe lesz.
  Realpolitika nelkul szerintem nem lehet azon gondolkozni , hogy mi-hogy lesz .
  Multkoriban hallottam azt , hogy kioregszunk : meg a sokat atkozott , mindenben ludasnak beallitott Kina is /... meg is engedtek a harmadik gyerek szuleset./
  Talan ez a termeszetes megoldas : a kioregedes ... az allatvilagban pl a rokak , amikor nincs eleg tyuk/madar/eger/rovar , egyszeruen nem csinalnak egy ideig utodot. A him a himet hagja ... s innet vissza tudnek kanyarodni az Orban "allamferfi" lova fele : az apa az apa , az anya az anya es a joisten korbacsa  mutassa az erkolcsot a szentkoronas magyarnak....


  A politikusok fognak eltunni , mar most is csak bábok ...itt johetne egy fejezet Sorosrol es Bill Gates-rol es hasonlokrol , akik valahogy a mai vad es konyortelen kapitalizmus kommunistaiva valtak...Ha meg nem lesz mondializmus , akkor tuszok leszunk , lesz ehinseg , jarvany , haboru es megtizedelve , a szerencsesebbek , ujraindulunk ...

  előzmény:
  Adagio (273)
  2021-07-05  20:37
 20. 2021. július 5. 20:37273.

  Ez egy egész jó leírás az államférfiról.


  Orbán és Gyurcsány nevét csak példaként és csak azért említettem, mert a rendszerváltást követő időszaknak ők a legkarizmatikusabb politikusai. Főként ezért illethették őket ezzel a jelzővel.


  Orbán Viktor "munkásságát" nem akarom értékelni, azt megteszik majd a szavazók. Nem szívesen foglalkozom aktuálpolitikai kérdésekkel, mert azok értelmetlen vitákhoz vezetnek. A politikai elköteleződés egyre jobban eltávolodik a racionalitástól, és hitkérdéssé válik. E hitben beszűkült világ a jó és a rossz létezésére korlátozódik, kizárja az olyan fogalmakat, mint az odafigyelés, a megértés (vagy az arra való törekvés), a másik véleményének, meggyőződésének elfogadása. Ha szétnézünk a világban, a világnézetek fokozódó konfrontálódását látjuk, aminek gerjesztése a hatalomra kerülés legfőbb eszközévé vált. Ezt az emberiség fejlődésével magyarázom, és egy természetes folyamatnak vélem. Egy ilyen világban államférfivá válni érzésem szerint nagyon nehéz. Hogy államférfiak születhessenek, ahhoz az emberi tudat fejlődésében fokozatot kell lépnünk. Ez viszont nem fog egyhamar bekövetkezni... én legalábbis így gondolom.


  Ma egy államférfinak nem elég a saját nemzetében gondolkodnia, és ez egy új aspektusként jelenik meg. Ennél fogva elképzelhető, hogy maga a jelző is megújításra szorul.


  Mostanában többször elgondolkodtam ezen a dolgon, talán mert államférfiak (akik természetesen nők is lehetnek, csak az államnő, vagy államasszony kifejezés nem igazán itta be magát a köznyelvbe) születésében reménykedem. De jó is lenne...


  Egy olyan ember, akit érzelmileg nem lehet befolyásolni, és aki nem hitkérdésként kezeli a politikát, a valóságot katasztrófaként éli meg. (A hitszerűen elkötelezett is, csak az ő katasztrófája a hatalomra kerüléssel pólust vált.) Nem hiszem, hogy ezért egy ember hibáztatható. A politikusokat, az államvezetőket egy kor, annak viszonyai, körülményei hívják életre és teszik őket olyanokká, amilyenek. Bennük társadalmi törvényszerűségek öltenek testet, melyek egy időre önállósodnak, hogy aztán egy másik törvényszerűség újabb irányt adjon, újabb vezetőket teremtsen.

  előzmény:
  Mozdonj (272)
  2021-07-05  17:08
 21. 2021. július 5. 17:08272.

  Homme d'état=allamferfi definicioja , James Freeman Clarke szerint:


  ....la différence entre le simple homme politique et l’homme d’État est que le premier cherche ŕ gagner les prochaines élections alors que le second songe ŕ l’intéręt des prochaines générations


  Az egyszeru politikus es egy allamferfi kozotti kulonbseg az , hogy az elso a kovetkezo valasztasokat szeretne megnyerni , mig a masodik a kovetkezo generaciok erdekere gondol...


  Mondhato-e ez Orbanra ? Mi olyat csinal vagy csinalt ami miatt a kovetkezo generaciok megcsokolhatnak a kezet ? 


   

  előzmény:
  Mozdonj (271)
  2021-07-05  16:59
 22. 2021. július 5. 16:59271.

  Ha az , aki szines uveggel lenyulta a bugyuta benszulott aranyat , az egy allamferfi volt , akkor az Orban es hasonszoruek allamferfiak s lesz meg beloluk .

  előzmény:
  Mozdonj (270)
  2021-07-05  16:36
 23. 2021. július 5. 16:36270.

  Igazad van . Nem ismerem ezt a szot


  Orbant olyan dolgain keresztul itelem meg , amikkel az emberi jogok nyakara terdel.


  Nem nagy ember hanem kis opportunista diktatortanonc  : a templomozassal , a kiralyi koronaval , a massag "betiltasaval" .stb .. ezek olyan cuccok ma , mint regen az indianoknak/bennszulotteknek  szines uveggolyot es tukrocsket csereberelni/adni az aranyert ...

  előzmény:
  Adagio (269)
  2021-07-05  12:30
 24. 2021. július 5. 12:30269.

  Attól tartok, hogy kicsit félreértettél. Nem államfőről beszélek (Orbán egyébként kormányfő, az államfő Áder János), hanem államférfiról. Ez nem egy politikai státuszhoz kötődő cím, hanem egy tevékenységgel kivívot jelző.

  előzmény:
  Mozdonj (268)
  2021-07-05  07:25
1 2 3 4 5

Címlap

top