Tanácsok fogletörés esetén

sonoma
Létrehozva: 2018. szeptember 6. 10:25

Sziasztok!


 


A 9 és fél éves fiamnak csúzdázás közben letört felül az első két csontfoga. Kb úgy kell elképzelni, hogy átlósan mindkettő, középről mintha egy háromszög hiányozna, nem egészen ínyig, de elég mélyen. Nyaralás közben történt a Balcsin, így több tízezer forintot lehúztak rólunk egy röntgenért meg egy alábélelésért, majd közölték, hogy vége a munkaidőnek, vigyem Pesten tovább. Eléggé elkeseredtem.


Hazajöttünk, elvittem egy olyan doktornőhöz, aki pár éve privátban rendbetette a fogaimat és úgy 90%-osan meg is voltam vele elégedve. Most az SZTK-s rendelésére hívott, és ott feltett a fiamnak két kis műanyag tokot rá, azt mondta, ha leesik, mindig menjünk vissza, és úgy 3 évig még kb várjunk, hogy megmarad-e fog élőnek, vagy gyökérkezelni kell, meg hogy kialakuljon a végleges nagysága, és az idegek elhúzódjanak a törés közeléből, akkor majd felépíti.


Addig ne harapjon, ne érje ütés a fejét, ne egyen hideget, ne egyen meleget, stb, stb.


Egy 9 és fél éves örökmozgó kisiskolás fiú, akinek a sport a lételeme és nagyon tehetséges U10-es focikapus. Majd belehal a szenvedésbe, hogy nem mehet edzésre, mellőzik a tornaórán és úgy néz ki mint egy elcseszett nyúl neylonzacskóval az első fogain.


Nem akarom elhinni, hogy 2018-ban nincs valami penge megoldás erre, hogy teljes életet élhesen. Nem mondom, hogy a pénz nem számít, mert szűkösen van, de amennyit kell, annyit összeszedek rá, ha valaki rendberakná szépen és egészségben.


Mondjatok kérlek sztorikat, hogy veletek mi történt, mi lett a megoldás, meddig tartott, ha pestiek vagytok, hová vittétek a gyerkőcöt. Kérem, olyan írjon, akinek viszonylag nagy darab tört le a fogából, mert szeretnék viszonylag gyors lefolyást ennek az egésznek, hogy ne kelljen nélkülöznie a sportember énjét.


 


Köszönöm, Noémi


 


 

3 hozzászólás
 1. 2018. szeptember 8. 18:353.

  Szia!


  Olyan szempontból számít esetleg, hogy milyen fogról van szó, hogy egyrészt a metszőfog egy vékony fog, másrészt az adja szinte az arc karakterikáját, tehát nem engedek a gyerek szája közelébe bárkit, mert azt a mosolyt fogja egy életen át viselni. Szóval értesz....De én is úgy gondolom, hogy ez a műanyag bohóssapka nem lehet évekre megoldás. Ha a tesója közelít felé, már félek, hogy egy rossz mozdulat és úgy "ütköznek", hogy leesik neki. :( A suliból a felrakás másnapján már úgy jött haza, hogy az egyik leesett neki, pedig csak sétált a folyosón. 

  előzmény:
  etilany (2)
  2018-09-07  16:13
 2. 2018. szeptember 7. 16:132.

  Nem gyerekként, de nekem van egy fogam, valamikor régen gyökérkezelve és tömve volt. Majd letört a  fogból egy darab, aztán a  tömés is darabokban. Maradt a  fél fogam. No, azt építette fel a  doki. Igaz, nem első fog, hanem örlő...ha ez számít bármit is. Egyik első fogamról meg pici darab pattant le. Azt is pótolta, gyakorlatilag nem is látszik, hogy az nem egy ép fog, hogy pótolva lett a  sarka. Sajnos azt nem tudom, hogy mi van, ha egy fog mérete nem végleges (????), de tökszépen megcsinálják a  fogakat ma már. Ja nekem mindkét fog darabonként 8 ezer volt... szóval nem kellett ingem-gatyám rámenjen. Szerintem hagyd az SZTK-t, mert ott csak alap dolgokat csinálnak meg és vidd el egy privát dokihoz. Tuti, hogy lehet segíteni azon, hogy ne nézzen ki olyan szerencsétlenül a dolog. Az nem megoldás, hogy egy 9 éves gyerek ne sportoljon, meg ne érje ütés, meg ne egyen hideget, ne egyen meleget! 

Címlap

top