Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Vegyes tüzelésű kazán
Segítsetek:)
A ház, amit veszünk, két kazánnal van ellátva, egy gázkazánnal és egy vegyes tüzelésűvel, ami a radiátorokhoz fűti a vizet.
Mennyi és milyen fa kell egy fűtési szezonra 100 nm-es ház befűtéséhez?
Olvastam fabrikettről, ismeri valaki? Jobb, rosszabb, olcsóbb, drágább, mint a fa? Abból mennyi a szükséges a szezonra?
Szén. Ha csak azt vennék, mennyi kellene egy télre, és milyet javasoltok?
Bármi egyéb tanács, amiről jó tudni, és kérdezni sem jut eszembe a gyakorlatlanságom miatt...?
Kíváncsian várom a tanácsaitokat!
Ahogy leírtad úgy lehet használni a fabriketett.Én a begyújtáshoz olajkockát használok, hamarabb beindul mint az aprófa+papírtól.
Háztartási boltban lehet kapni.
A szigetelés normál, nincs külön hőszigetelve. A nyílászárókat fogom lecseréltetni, mindent hőszigeteltre.
Melyik részén laksz az országnak? Hol vetted ennyiért a fát?
Köszönöm a választ, ilyesféle tényre gondoltam. Tehát első szezonra veszek 60 mázsa fát és 20 mázsa szenet. Ha elfogy, ott lesz a gáz:)
Minden helyiséget fűtesz? Nálunk pl. a vendégszoba, folyosó, kamra, egyéb kutricák kiesnek, tulajdonképpen menni fog a a fűtés a fürdőszobában (6-8 nm), a hálóban (14 nm), a nappaliban (26nm) és a dolgozószobában (6-8 nm).
Attol is függ hogy milyen a ház szigetelése és mennyire védett helyen van az épület, nekünk nagyon jó a szigetelés, 110 nm2-t fűtöünk kb 70 mázs fa fogy el egy szezon alatt, de a mienk cserépkályha és arról megy 5 nagy radiátor.és nem szeretünk fázni.
Kemény fát kell venni , ősszel aprítva 1950 ft volt egy mázsa.
Legjobban fával éri meg fűteni, én ezt hallom minden ismerőstöl is.
Mi éjjel nappal vegyestüzelésűvel fűtünk, a gázkazánt egész szezonban be sem kapcsoltuk...
Amit jó tudni: az akác vizesen is ég, míg a többi fa csak szárazon (tehát ha van lehetőséged, vedd meg nyár végén vagy ősszel a téli tüzelődet.
Javaslom a bükköt vagy a tölgyet. A fabrikett drágább, de kényelmesebb. Nem kell hasogatni és azért szeretik pl kandallóba, mert ezt piszokmentesen be lehet vinni a házba.
Ha nincs túl hideg, akkor csak fával fűtünk, d nagy hidegben (-10 fok alatt) fával gyújtunk be és szenet teszünk rá. Nekünk (100 m2, 23 fok) 60 mázsa fa fogy és 20 mázsa szén egy átlagos szezonban.
Igen, láttam, hogy fajlagosan többe kerül, viszont egyes vélemények szerint jobb a hőértéke, mint a fának, tehát kevesebb kell belőle.
Ki ismeri ezt a fabrikettet? Mitől gyullad be? Mármint mit rakjak alá, hogy könnyen begyulladjon? Szokásos módszer, aprófával kisebb parázs, aztán mehet rá a fabrikett?
Szia!
22OO Ft 1 mázsa fa apritva.
Sokkal olcsóbban jössz ki,ha fával tüzelsz.
Éjszakára gázfütés -nappal vegyes tüzelésü a legjobb.
Szia!
Nekünk is ugyanez a felállás kazánilag. Egész télen a vegyestüzelésüt használtuk és szinte folyamatosan éjjel nappal ment, pici baba mellett. A házban olyan 22-23 fok körüli hőmérséklet van-volt. Eddig fogyott el október 2. hetétől kb. 5,5 köbméter. Erdészeten vettük, tölgyfa, és egy pici akác is volt benne.
Fabrikettről annyit tudok, hogy a barátnőm használta akandallóba, ahol szerinte tökéletes, de a szülei nem "szerették " a kazánban.
Szenet nem használunk.
Remélem segítettem...
Szia!
Sajnos érdemben nem tudok sokat segíteni, hogy miből, mennyi kell egy fűtési szezonra.Az viszont majdnem egészen biztos, hogy csak szén kevés, mármint úgy értem, hogy szerintem fa+szén megoldás a jó.Csak a "tapasztalataimat" tudom megosztani veled.
Míg anyukám élt, nagy kertes házban éltünk, volt gáz, és vegyestüzelés is.Sajnos a gázt gyakrabban használtuk, és drágább is volt.Ennek egy oka volt csak, hogy nem volt jó a kazán keringetője(azt hiszem, így hívják).Tüzelhettünk agyba-főbe, nem volt meleg a ház.Viszont most, ahol apukám él most, szintén nagy kertes ház, ahol ugyanugy gáz, és v.tüz.kazán is van, alig használja a gázt.Begyújt, sőt ki sem hagyja aludni, estére tesz rá szenet azt hiszem, de főleg fával tüzel, és nagyon jó meleg van.Úgy gondolom érdemes megnézetni egy szakemberrel, vagy aki ért hozzá.