Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kólában főtt húsvéti sonka
"Kólában főzve: A meglepő ötlet Nigellától, az angolok konyhatündérétől ered, a kóla nem annyira a sonka ízvilágát befolyásolja, hanem sokkal inkább porhanyóssá puhítja a húst. Egy kisebb (kb. 1,5 kilós) sonkát főzz puhára 2 liter Coca-Colában. Úgy 2 órányi főzés után vedd ki a sonkát a főzőléből, kend meg a mustár és a méz egyenlő arányú keverékével, majd sütőben fél óra alatt süsd készre."
az nlc egyik húsvéti cikke,van aki már kipróbálta ezt areceptet?finom lesz,vagy rosz?
várom a tapasztalatokat!
A csili lehet, hogy saját verzió.
(Olyan fajta vagyok, hogy muszáj belevariálnom a receptekbe. Mindig átalakítom őket. A fiam nagy csilirajongó.)
Valószínűleg ez az, de a csili nem rémlik. De jó, hogy megtaláltad, nosztalgiázni fogok a hétvégén!
Megpróbálom újra: CSÍPŐS CSIRKE.
Az eredetileg ebbe is kellett méz, de én sem rakok bele. Nekem az úgy már túlzás.
Egy külföldi receptes oldalon találtam ilyet, kecsöpös-kolában kellett a húst főzni. Azt hittem poén. Ezekszerint nem.
Egyébként amióta Nigella mars szeletből csinált csokitortát továbbkapcsolom.
az utóbbi időkben nem volt szerencsém a füstölt sonkákkal.. olyan édeskés ízük volt hogy nem szerettem :((
csülköt szoktam inkább, az jó.. :)
egyébként meg sajnos mindig éhesen állok neki sütni-főzni, és a hagyományos, bevált ételekkel kápráztatom el magam :D
a különlegességekhez se a türelmem nem elég, se a kiváncsiságom... ha már készen van végre, nem ízlelgetni szeretném hogy milyen-e és finom-e, hanem szeretek biztos lenni benne hogy az...
a megszokott ízekre vagyok kiéhezve, sajna ez az igazság ... :(( :D
Köszi, akkor ezt majd én is kipróbálom.
Na ezért engem halmazati büntetésként kivágna a család: (1) üdítőben főzni; (2) karfiol (3) brokkoli (4) párolt alma (5) szegfűszeg. Lehet, hogy ennyiért kilógattak volna karácsony éjszakáján az emeletről, reggelig :)
Amúgy nem lehet rossz, vagy ki tudja...
A kólás verzió nem izgatott fel, de ezt a gyömbéres csodát kipróbálom.
Igen. (Most már biztos: én vagyok az ügyeletes elmebeteg :))) Karácsony előtti adventi vacsorán volt az egyik fogás: hidegen és melegen. Gyömbéres üdítőben megfőztem, és áfonyalekváros-mézes-fűszeres kéregben, szegfűszeggel megszúrkálva pirosra sütöttem.
Póréhagymás karfiolpürével, brokkolival, barnakenyérből készült pirítóssal és fehérborban párolt almával tálaltam.
Rengeteg olyan "élelmiszer" van, amiben semmi természetes anyag sincs.
Másrészt: a kólában leginkább cukor van, az pedig természetes anyag.
Egyébiránt a kólában egy tényleg káros anyag van (ami más üdítőkben, a húskészítmények többségében és egyes sajtokban is megtalálható): a foszforsav.
Ez sem mérgező, de nagy mennyiségben fogyasztva káros, mivel nagyon nagy a kálciummegkötő képessége, ami nem tesz jót az ember csontjainak.
nálam csülök lesz simán vízben megfőzöm, aztán sörrel locsolgatom amíg pirosra sül...
nem mondom hogy nem kóstolnám meg a kólássonkát, de azt inkább másnál..
Itt most nem erről van szó!
De colát valóban sosem iszom,mert utálom az ízét is. És igen,valóban megnézem,mit veszek meg és eszem,iszom meg.
Hát ez az! De a cola nem a savassága miatt rendkívül káros,hanem azért,mert SEMMI természetes anyag nincs benne és túlzottan szénsavas is. Kizárólag iparilag előállított cuccok,amelyeknek maró,rothasztó hatása van a szervezetben.
Cola+gyomorsav!
Már -már bár nem kért rá ,de meg akartam "védeni" Démétert,..pont evvel.
Órákig főzzük a colában a sonkát,könyörgöm hol van már az a "sav"?
Ez azért van,mert a gyomorsav normális esetben sosem kerül ki a gyomorból! Ezért nem "emészti meg a szervezet saját magát".
De amint előbb is írtam,ha mégis,akkor szétmarja a nyelőcső és torok nyálkahártyáját is. Ezért fáj reggelente pl. a refluxos betegeknek a torka.Mert az éjszaka folyamán a gyomorból feljövő gyomorsav kimarja a gége és a torok nyálkahártyáját is.
A kóla semmivel sem károsabb, mint a többi "üdítő ital" fedőnevű lötty.
Remélhetőleg senki nem ezeket issza víz helyett.
De aki néha arra vetemedik, hogy megigyon belőlük egy-két pohárkával, annak, hidd el, semmi baja nem lesz.
A hasonlatom arra vonatkozott: a gyomorba kerülő maró hatású anyagoktól mértékkel vagyok hajlandó pánikolni.
De - immáron ma huszadszor, kissé frusztráló - ha bárki más nálam komolyabban veszi a kóla valóban maró, egészségtelen hatását: tegye. Igaza is van, természetesen, bele sem szólok, nem is érdekel.
A topikhoz azért szóltam, mert felmerült a kérdés: milyen ízű a kólában főtt sonka. Mondom: finom. Kissé unok elnézést kérni érte. Nem győzködtem senkit, hogy próbálja ki, felőlem ne próbálja. Egyetlen olyan hozzászólásom sem volt, amelyben ne említettem volna a kóla káros voltát. Ha gondoljátok, szívesen megkorbácsolom magam.
Ez így, ebben a formában csúsztatás.
"Megállapították,hogy az emberi szervezetben is hasonló,de nem ilyen látványos pusztítást végez."
A kóla nem marja szét a belünket (mert ugye ez volna a "hasonló" pusztítás). Az, hogy szétmarja(?) a húst, pusztán annyit jelent, hogy savas, de a gyomorsav pont ugyanezt csinálja. A gyomorsav erősebb sav.
De az tény, hogy a fogzománcra káros, ahogy minden savas ital káros,ha túl sokat iszunk belőle.
Szóval káros, de nem úgy, ahogy azt a hússzétmarós kísérlet sugallja.
http://www.hirek.ro/lap.php?id=2637&categoryid=
Egyet ne felejts el! A gyomorsavat a szervezet termeli és az étel emésztésében van szerepe!! Már csak ezért is rossz a hasonlatod.
Ha a gyomorsav kikerül a gyomorból,pl. a refluxos betegeknél,akkor az is vérző,sebesre kimarja a nyelőcsövet.
Szándékosan ilyen hatású anyagot (colát) bevinni a szervezetbe..háááát.
Ha gyomorsavba rakjuk a marhahúst, az is roppant hamar lebontja, sőt, mégis élünk. Mindegy, eszemben sincs senkit győzködni, és valóban: a kóla roppant egészségtelen, semmi kétség.
(Én, apró betűkkel: évente párszor megkockáztatom, hogy rábízom magam az ügyes-okos kis szervezetemre, hogy ki tudja választani a kiválasztandókat. Nem folytom bele mérgekbe magam állandóan, persze, azért igyekszem figyelni.)
Valóban,a cola rendkívül egészségtelen és rendkívül káros a szervezetre.
Nemrégiben olvastam egy orvosi cikket,ahol egy kísérletről írtak.
A kísérlet a következő volt:egy darabka nyers marhahúst tettek colába és megfigyelték,hogy néhány nap múlva a nyers hús szétbomlott és gyakorlatilag feloldódott a colában. Megállapították,hogy az emberi szervezetben is hasonló,de nem ilyen látványos pusztítást végez.
Nos,ezért működik az idézett recept. Ha még főzöd is a sós,száraz sonkát a colában,hamarabb puhul és málik szét,válik "porhanyóssá".
Tanács:senkit ne érdekeljen a cola káros hatása.
Nem rontanám el a drága sonkát!
A családom lapátra tenne!ötlet!!
Szegény Nagyim hallaná....
Szép emlékű tinikoromban a kedvencem a ketchupos-kólás csirke volt. A receptjét még a calypso rádió szakácskönyvéban találtam. Sajnos részletekre, arányokra már nem emlékszem, csak arra, hogy hónapokig minden hétvégén ez volt a menü .
Sziasztok!
Ugyan nem sonka, de nagyon sürgös lenne és nemtudom máshol feltenni a kérdést: a mirindás szeletnél ki kell hüteni a krémet vagy nem?
Mert a kolás mázt ugye langyosan öntjük rá,de a hideg vajas krém nem fog alatta szétfolyni?
A fötémához visszatérve: a mézes-mustáros kencébe mustár helyet 1,5 dl kechupot irtak!....
Ha már kólázunk, desszertnek a kólában főtt sonka után (meg egyébként is) egy nagyon finom torta szintén kólával.
COCA COLA TORTA - recept
Egyáltalán nem kóla ízű. Viszont nagyon csokis, nagyon szaftos, nagyon brownie-s, nagyon jó. Próbáljátok ki!
hű!
akkor én ezt biztosan ki fogom próbálniköszi!
Nagyon, nagyon finom. Omlós, lágyabb ízű, enyhén fűszeres, kevésbé sós, mint a megszokott.
Nemsokára érkeznek, akik megállapítják, hogy a kóla szörnyen egészségtelen - nekik ebben igazuk lesz. Te pedig döntsd el, hogy ez mennyire érdekel.