Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Karácsonyi ajándékötletek SK?
2002-09-25 09:571.
Létrehozva: 2002. szeptember 25. 09:57
Szeretnék jó ötleteket összegyűjteni a karácsonyi készülődéshez, amelyeket egy hét éves kislány segítségével is meg lehet csinálni. Az újságokban mindig van egy-kettő, de szerintem mindig van valakinek olyan kipróbált, "jól elsült" ötlete, ami kamatoztatható!
És idén megint elhatároztam, hogy időben elkezdem a készülődést. . . !!!
Tavaly a család felnőtt tagjai leginkább saját készítésű "Martinit" kaptak, szépen feldíszített, a receptet is tartalmazó címkével ellátott üvegben, amire még sógyurma díszeket is csináltam (kupak, csillagok, holdacskák. . . ) ill. sógyurmából csináltunk lyukacsos mécsestakarókat, amit arany-barna és ezüstös kék temperával befestettünk és lelakkoztunk. Hozzáillő gyertyatartó is készült, nomeg képkeret, amibe a lányom képe került. Indításnak ennyit . . . .
És idén megint elhatároztam, hogy időben elkezdem a készülődést. . . !!!
Tavaly a család felnőtt tagjai leginkább saját készítésű "Martinit" kaptak, szépen feldíszített, a receptet is tartalmazó címkével ellátott üvegben, amire még sógyurma díszeket is csináltam (kupak, csillagok, holdacskák. . . ) ill. sógyurmából csináltunk lyukacsos mécsestakarókat, amit arany-barna és ezüstös kék temperával befestettünk és lelakkoztunk. Hozzáillő gyertyatartó is készült, nomeg képkeret, amibe a lányom képe került. Indításnak ennyit . . . .
Ezek a receptek csuda jó dolgok, nekem ez az újdonság, azért ne menjünk el a receptklubba. Régen a Nagyikám szokott csinálni minden féle likőröket, akkor még nem voltak ilyen különlegességek. Azt úgy csinálta, hogy a gyógyszertárban vett tisztaszeszt, ez 96 %-os, nem tudom, lehet-e még kapni, és az éppen aktuális gyümölcsöt, pl. körtét, zöld diót(hogy miért pont zöldet, azt nem tudom)beáztatta a szeszbe, pár napig. Utánna vizből és cukorból szirupot főzött és a leszürt szesszel összekeverte. 20%-os szesz elég erős, ez azt jelentette, hogy 1 liter sziruphoz 2 dl szesz kell. Ha túl erős, akkor kevesebb szeszt vagy több szirupot. Én azóta nem csináltam, hogy a Nagyikám meghalt, az meg már nagyon régen volt. Igaz, nálunk nincs is aki iszik, egy üveg Whisky egy évig tart, de csak akkor, ha csinálok belőle bailyst, egyébkét két évig.
Ja, négy hét múlva, ha leszűröd, akkor már kóstolgathatod, de annyira jót tesz neki az a plussz két hét állás, hogy érdemes kivárni míg valóban összeérik. Lassan átköltözhetnénk a süssünk-főzzünk rovatba is. Bár a sok üvegfestéses ötlettől - az új októberi Praktikában is van, amit hatásotokra megvettem! -, arra gondoltam, hogy ha annyira tetszett a sógoroméknak a Martini tavaly, akkor idén is kapnak, csak festegetett üvegben és gyümölcsös gyertyával. . . !
Én különben valami gyümölcsös likőrön töröm a fejem. A gyógyszertárban vegyek hozzá szeszt, vagy alkoholt, vagy valami mást tegyek bele? Attól félek, ha valami kommersz nyavalyát rakok bele, akkor fejfájást okoz, ha meg valami márkásat, akkor meg fölösleges "pancsolnom".
ZITIMI már nagyon várom a receptet, de 6 hét? Addig elkostólgatom :). Kiváncsi vagyok, mi kell hozzá.
Tetszik a baileys ötlete is, nem kell hozzá semmi különleges, ahogy látom, bár a tojássárga meghökkentő kicsit. Nálunk is van felesleges whiskey otthon, ami nem "minőségi" (a párom szerint, mert én egyiket se szeretem). Hétvégén kotyvasztok. . .
2dl rum (én whiskey-vel szoktam)
2csomag kapucchinopor
2csomag vaníliás cukor
3dl tejszín
1 evőkanál porcukor
2 tojássárgája
A tojássárgákat el kell keverni a porcukorral és a vaníliás cukorral,
egy kicsi rumot megmelegíteni és ebben feloldani a kapucchinoport. Majd ezt összekeverni a cukros tojássárgával és a többi rummal, majd a tejszínnel. Nem kell felverni!
Jó kotyvasztást és kortyolgatást! :)
A gyertyapor az már más tészta. A kanóc ugyan úgy működik, különböző színű gyertyaporokat vegyél, és azokat rétegesen öntsed ugyan így pohárba. Óvatosan vágd el a kanócot, ha a gyertya a kellő magasságot elérte, nehogy kihúzódjon. Csomagoláskor, szállításkor vigyázni kell vele, hogy ne nagyon rázzuk össze, mert tönkre tesszük a művet. Mivel több színt kell venned - ez a mintája -, nem éri meg, csak ha több ilyen gyertyát akarsz csinálni.
A méhviasz a legegyszerűbb, és a legváltozatosabban elkészíthető. Fogod a lapot (lelőhelyei ugyanott), és felvágod tetszés szerinti nagyságúra. Kicsi négyzetet összetekersz, is gyertyát kapsz. Széles darabból hosszú gyertya lesz, hosszú darabból kövér, átlósan vágott darabból "csavart". Ha van rá pénzed, több szín egymásra fektetve tekersz össze, és akkor színes gyertyákat kapsz. Fogod a kanócot, és szorosan az egyik oldalához szorítod, és szorosan köré tekered a méhviaszlapot, és kész. Vigyázz! ha hideg törik, ha meleg, ragad. Máskülönben egyszerű és karácsony estéjén olyan finom méz illatot áraszt.
Az üvegfestéssel tükröt is lehet festeni, én a fürdőszobát dekoráltam ki így!
Jó dolognak tartom még a decoupage-t (képek gipszből és szalvétából). De ha veszed a Praktika magazint, az mindig tele van jó ötletekkel!
Az italrecepthez annyit, hogy nekem van baileys receptem, kinek kell? :)
A gyertyákkal kapcsolatban még lenne egy-két bugyuta kérdésem: Abszolút kezdő gyertyaöntőnek melyik a legegyszerűbb azok közül amit Vazi említett? A gyertyapor? Nekem nagyon tetszenek a szárított virággal, narancskarikákkal díszítettek. Ezt el lehet készíteni? Vagy ilyenről ne is álmodjak? vagy csak álmodhatok?:))
nagyon jó, hogy felvetettétek ezt a témát. Lassan kezd aktuálissá válni.
A naptár nagyon tetszik, kezdem megvalósítani. Szüleim biztosan fognak neki örülni.
Tavaly a lányommal szintén sajátkészítéső ajándékokat gyártottunk.
Vettünk üveg bögréket, poharakat, valamint üvegfestéket. Nagyon klassz képeket, neveket stb. lehet ráfesteni. Mindenki örült neki. Kolléganőim is azt kaptak tőlem. Így mindenkinek egyedi névvel ellátott bögréje van.
Lányom festegetett képeket is, ezekhez vettem keretet. Szintén jó ajándék volt.
üdv.
Mátra
ZITIMI nagyon tetszik a saját készítésű MARTINI ötlete. :) Nem csak karácsonyra jó, de egy bulira is jól jöhet szerintem. Le tudnád írni, hogyan kell elkészíteni. Köszi.
Szívesen venném valami egyszerűen elkészíthető és ajándékozható ital leírását is, mert a sógoroméknak tetszett a Martinis ötlet, de nem akarok ismételni.
De minden-minden egyéb ötlet érdekel még. Olyan jó valahogy együtt gondolkodni veletek!
Én tavaly patch work edényfogó kesztyűt és alátétet ajándékoztam, előtte gyertyákat.
Én most karácsonyra saját magam által készített naptárat fogok ajándékozni a családtagjaimnak. A szülőknek a gyerekekről és a családi rendezvényeken készült fotókból válogatok.
Várom én is az ötleteket!