Fotó

Mire jöttek a rendőrök, mindent szétválogattak

Nemrég <a href="https://nlc.hu/otthon/20131014/lomtalanitas-titas-csinald-magad-butor/">keseregtünk azon</a>, hogy az új hulladéktörvény miatt már lopásnak számít, ha valaki lomtalanításkor elhoz mondjuk egy sámlit. Így ugyanis sok olyan tárgy mehet mostantól a szemétbe, amit újra lehetett volna hasznosítani. Viszont tény, hogy áldatlan állapotok uralkodtak a lomtalanítás napjaiban a fővárosi utcákon. Megnéztük, mi a helyzet a tiltás után.
Meglepően zavartalanul zajlott le a lomtalanítás Budapesten a Ferencvárosban, ahhoz képest, hogy a lomizás már bűncselekmény és hogy találtak egy világháborús bombát az Angyal utcában. Bár a Petőfi hidat lezárták és a viziforgalmat leállították miatta, az utcában lakók nem sokat vettek észre belőle.

Október 28-ára szólt a közterület-felügyelet felhívása, aznap kellett volna kirakni a holmikat, hogy másnap eltakarítsák őket.

Ehhez képest egy nappal korábban már nemhogy kipakoltak a lakók,

de szorgos kezek szétválogatták a tévéket,

és a fémeket.

Elfoglalták helyüket a halmok melletti székeken ücsörgők. Ki magányosan,

ki haveri körben trécselve,

ki egy kidobott Barbie babát simogatva.

Bár látszólag minden maradt a régiben, most valahogy fegyelmezettebben, olajozottabban és csendesebben ment, mint máskor.

Jól megfért egymás mellett a káposztasavanyító kerámiaedény és a hintaplüss.

“Szabad fotózni, hogy miket találtak?” – kérdeztük. “Persze, csak az arcom ne legyen benne!”

Gyerekbűnözők

Csendélet

A lomtalanítás hivatalos napja ellenőrzéssel indult. “Nagyon jó, hogy hozták ezt a törvényt” – mondta nekünk a lomizó asszony, miközben ellenőrizték az adatait a rendőrök, és egy mercis csapatra panaszkodott, akik állítólag korábban kitiltották őket egész utcákból. Ők jól jártak, magyarázta, mert csak kérnek papírt a tulajoktól, hogy nekik adták a holmikat, és nincsen gond. Úgy látszott, a büntetést valóban megúszták.

Viszik a szétválogatott szemetet.

A válogatás közben művészi installációk alakulnak ki az utcán.

Itt is akad összegyűjtve pár jó fogás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.