Fotó

Horrorfilmbe illene a pusztuló Hunyady-kastély

Sorozatot indítunk, melyben bemutatjuk az ország elhagyott kísértetkastélyait. Az első állomásunk a Balatonhoz közeli Kéthely, ahol az egykor szebb napokat látott Hunyady-kastély áll. Az épületet bejárva nem nehéz elképzelni, milyen pompás lehetett egykor, ma azonban siralmas állapotban van.
Somogy megyében Kéthely külterületén, Sáripusztán fekszik a volt Hunyadi-birtok. A birtok és a hozzá tartozó kastély 1733-ban került báró Hunyadi János tulajdonába.

 

A kastélyépület barokk stílusú. A nyugati szárnya 1760-ban, az épület fő része és a keleti szárnya 1912-től 1920-ig épült.

 

Műemlék épület, egyemeletes, középen franciaerkélyes megoldással, lent 4×2 oszlopra kiképzett kocsifelhajtó. Manzárdtetejében hálószobák voltak kialakítva.

 

A kastély a II. világháború alatt kórházként működött. Ezután gabonaraktár és istálló volt. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1951-ben a magyar államtól kezelési joggal a Fővárosi Tanács kapta meg, 1993-ban került a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába.

 

1951 után eltüntették a háború nyomait, rendbe tették az épületet. 1951-ben költöztek be az első gondozottak. Kezdetben 30 alkalmazottal és 300 beteggel általános otthonként működött. A gondozottak művelték a hozzá tartozó földterületet.

 

1956-tól elmebetegek otthonaként működött. Egy sajnálatos tűzeset következtében, 1986-ban, a kastélyépületben élők és az őket ellátó személyzet élete gyökeresen megváltozott.

 

Az épület kétharmad része leégett, de a kastély helyreállítása nem történt meg. 2006. júliusáig a megmaradt részben 120 embert láttak el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.