Fotó

Az OM hatalma: csodát művel a kicsikkel a gyerekjóga

Rohanó világ rohanó munkásai vagyunk, lelki és testi harmóniánk megőrzése fontosabb, mint valaha. A jóga és a meditáció nagyon sok felnőtt lételeme lett az utóbbi évtizedben. Sokak azonban már a felcseperedő generációkra is gondolnak, és saját érdekükben felnőttekhez hasonló különórákra járatják őket.
A kis cipellők gazdái már odabent fészkelődnek, a helyüket keresik, míg megjön a tanár.

 

Timi nem régóta foglalkozik ezzel a csoporttal, de máris szívébe zárta a lelkes csapatot.

 

Az órát közös OM-ozással indítják.

 

Róza imád OM-ozni. Az óra előtt anyukája elmesélte, hogy otthon is rendszerint felcsendül szájából a teremtő hang.

 

Az órát Timi játékos elemekkel tarkítja, hogy a kis nebulók figyelmét lekösse. Miközben a kisvakondról mesél, folyamatosan mozgásban vannak, és próbálja mindenki lekövetni a mesehőst. Amikor kisvakond félelmében összekucorodik, a gyerekek is összehúzzák magukat, amikor a vakond örömében magasra ugrál, a jógázó csapat is a plafont verdesi.

 

A játékos elemek mellett komoly nyújtó és lazító gyakorlatok követik egymást, ezt hol lelkesebben, hol kevésbé lelkesen végzik az ovis tanulók.

 

Alex a grimaszolást szereti a legjobban, amikor végre büntetlenül vághat különböző pofákat. Ez is fontos része a jógának, hiszen arcunkon ugyanúgy izmok vannak, melyek megmozgatásra és ellazításra várnak.

 

Bernát anyukája elmesélte, hogy fiának igencsak nagy a mozgásigénye de csodák csodájára a jógaóra leköti figyelmét és ilyenkor egészen sokáig tud koncentrálni egy-egy feladatra. Óra után otthon is sokkal nyugodtabb.

 

Közben Róza egy kissé ráunt a sok feladatra, de sebaj, mert nemsokára megint játékkal folytatják, melyhez ő is majd szívesen csatlakozik.

 

A vége felé még egy közös pókfocizást csapnak, ez erősíti is őket, és fejleszti a mozgáskoordinációjukat.

 

Odúba bújva kell most mesét hallgatni, ez már a levezető szakasza az órának, a gyerekek most már nem ugrálnak, nem hangoskodnak.

 

Nem vitás, hogy az örökmozgó óvodásokra milyen jó hatással van a jóga, még akkor is, ha ez azért még nem egészen az, amit a felnőttek jógának neveznek. A picik egytől-egyig lenyugodtak, a teremben csönd és nyugalom búcsúztatott engem.

Még több cikk a jógáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.