Fotó

Malmö: nációk és kultúrák skandináv olvasztótégelye

Különleges hangulat, rengeteg látnivaló, vibráló kulturális élet, olcsó és direkt repülőjáratok: Svédország harmadik legnagyobb városával érdemes kiegészíteni bakancslistánkat. Mutatom, miért!

 

Nemcsak a hihetetlenül alacsony jegyár szól amellett, hogy az ember elrepüljön Malmöbe, hanem a rengeteg látnivaló és a különleges hangulat is. Svédország harmadik legnagyobb települése a nációk és a kultúrák olvasztótégelye, hiszen a közel 300 ezer helybéli 170 országból származik, és 150 különböző nyelvet beszél. Az egykori ipari város ma leginkább pezsgő kulturális életéről, az egyeteméről és környezetbarát épületeiről ismert.

 

Mivel a látnivalók jó része viszonylag közel fekszik egymáshoz, érdemes befizetni egy klasszikus gyalogos városnézésre. A séta másfél-kétórás, és ha tudunk angolul, akkor biztosan nem maradunk le semmiről. A túra középpontjában a középkori épületek, utcák vannak, de a modern Malmö jellegzetességeit is megmutatják az érdeklődőknek.

 

Pár perces séta a múltban: meglepő módon a város kellős közepén található a Gamla Kyrkogarden. Ha átvágunk a Régi temetőn, azoknak a sírja mellett megyünk el, akik kiemelkedő szerepet játszottak Malmö fejlődésében, az 1800-as évektől egészen az 1900-as évek elejéig. A sírkert védett, a helyiek igyekeznek mindent az eredeti formájában megőrizni.

 

Jó időben, tavasszal, nyáron elbűvölő hely a város kis központi tere, a Lilla Torg. Nincs is finomabb egy itt elfogyasztott ebédnél, vacsoránál, vagy egy itt főzött kávénál. De ha csak sétálni, nézelődni, pihenni szeretnénk, akkor is érdemes megkeresni a kicsi, négyszög alakú teret.

 

A tértől pár lépésre áll Svédország legszebb, ma is működő gyógyszertára, az Apoteket Lejonet. A holland stíluselemekkel gazdagított szecessziós-gótikus ház bejáratát egy békés aranyoroszlán őrzi. Építése idején, az 1800-as években Európa legnagyobb patikájaként tartották számon, a XX. század második felében több évtizeden át magyar vezetője volt.

 

Legyen szó koncertről, néhány finom falatról és egy csésze kávéról, vagy éppen istentiszteletről, a S:t Petri Kyrka mindenki előtt nyitva áll. A csodaszép és hatalmas Szent Péter templom Malmö legrégibb épülete, valamikor az 1300-as években kezdték építeni. Gótikus stílus jellemzi, és a tornya 105 méterre emelkedik a három hajó fölé.

 

Skandinávia legmagasabb épülete viszont nem ez, hanem a Turning Torso, amely a térség egyetlen csavart alakú felhőkarcolója. A számtalan díjat elnyert különleges lakóházat a spanyol építész, szobrász és festő, Santiago Calatrava tervei alapján húzták fel a 2000-es évek legelején. Az 53. és az 54. emelet nemcsak kibérelhető konferenciák, értekezletek céljából, hanem látogatható is, jó tudni azonban, hogy az ott lakók nyugalma érdekében csak bizonyos napokon, és előre megbeszélt időpontban mehetnek fel az épületbe a turisták.

 

A gyönyörű épületek tövében zajlanak a remek programok. Érdemes megnézni, hogy van-e még repülőjegy, hiszen március 10-11-én sör- és whiskyfesztivál lesz Malmöben. A finom italokkal együtt lehet kóstolni a sajt- és csokoládékülönlegességeket, és ha valaki józan tud maradni, a helyszínen elvégezheti az alapfokú sör-, rum- és whiskyismereti tanfolyamot. Egy héttel később tartják azt a filmfesztivált, ami az arab nőkről szól, legyenek ők a történetek szereplői, vagy maguk az alkotók. A március 17-től 19-ig tartó szemle idején végig nyitva lesz a közelben az arab bazár.

 

Ha már Malmöig elrepültünk, nem szabad kihagyni Lundot sem. Az út tömegközlekedéssel nagyjából annyi, mintha itthon elmennénk metróval a Fehér úttól a Déliig. A kilencvenezres svéd várost a világon mindenhol ismerik az egyeteméről.

 

Elképzelhetetlenül nagy a kerékpárparkoló a központi pályaudvar közelében, ahol ugyanúgy kell vadászni a szabad helyre, mint amikor az ember a kocsiját szeretné letenni egy zsúfolt bevásárlóközpontban. Az pedig megmagyarázhatatlan, hogy a hihetetlenül nyugodtan vezető svédek miért vadulnak meg, ha felülnek a bringájukra. Gyalogosok, vigyázat!

 

A főpályaudvar közvetlen közelében áll egy szokatlanul kicsi templom, a Klosterkyrkan. Első ránézésre az embernek az az érzése, hogy menet közben elfogyott a vörös tégla, de ha rászán egy órát az épületre és a környékére, beleszeret az Apátságba.

 

A templomot körbevevő gyönyörű sírkertet önkéntesek ápolják. Így tisztelegnek azok emléke előtt, akik létrehozták és gazdagították ezt a könnyen megszerethető dél-svéd várost.

 

A kicsi épület belseje lélegzetelállítóan szép, ugyanakkor puritán és békességet sugárzó. Érdemes néhány percre leülni, és csak magunkba szívni a falakból áradó nyugalmat.

 

Nehéz elszakadni a Klosterkyrkantól, de meg kell tenni, mert 10 perc sétára van onnan a lundi Dóm, amely méretében és szépségében felveszi a versenyt a nála jóval híresebb templomokkal is.

 

Azt mondják, hogy a svéd egyház, a Svenska Kyrkan, amelyet csak 2000-ben választottak el az államtól, igazán felvilágosult és nyitott intézmény. Példa erre, hogy a misék után gyakran szolgálnak fel kávét és süteményt, hogy rendszeresek a koncertek, és az is, hogy sok nőből lesz pap. A svéd templomban, akár a lundi dómban, általában kevés a díszítés, de ami van, az végtelenül ízléses.

 

Az 1080-as években épült Dóm legvarázslatosabb része a Kripta, amely állítólag pontosan így nézett ki, amikor 1123-ban felszentelték. Az itt álló oltár is akkor készült, ez a templom legrégebbi oltára. Bár a stílusok keverednek, és például azt sem lehet pontosan tudni, hogy kiket ábrázolnak a szobrok, az összhatás annyira erős, hogy az ember nehezen hagyja ott az altemplomot.

 

Csak 600 méterre van innen a harmadik lundi templom, amit feltétlenül látni kell, de amíg odaérünk, a híres egyetem épületei között sétálunk. A 350 éve alapított intézménynek 41 ezer hallgatója és 7500 dolgozója van. Lund a világ 100 legjobb egyeteme között is a legjobbak egyike.

 

Szinte észre sem vesszük, hogy elhagytuk az egyetem kertjét, máris a Mindenszentek temploma előtt állunk. A neogót épület igazán fiatalnak számít, hiszen alig több mint száz éve, 1891-ben szentelték fel.

 

Az Allhelgonakyrkan belül egészen más, mint amihez Svédországban hozzászokik az ember. Sötét színek, gazdag díszítés, és vidám gyerekjátszó a sarokban. Sajnos, a karzatra nem mindig lehet felmenni, de érdemes vele próbálkozni, mert aki már járt ott, azt mondja, hogy a látvány onnan az igazi.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.