Fotó

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat

Megkeresztelés előtt meghallgathattam a bemerítkezők egyéni útját, azt, ahogyan megtértek – Zellei Boglárka diplomamunkájában egy kevésbé ismert szertartás pillanatait és helyszíneit örökíti meg.

Zellei Boglárka fotós tanulmányait a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakán kezdte, a mesterképzést pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte el. Diplomamunkájának különleges képeit hozta el nekünk. 

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat


Mikor döntöttél úgy, hogy a fotózás lesz a te utad?

Erről mindig a 4. osztályos tablónk jut eszembe: mindenki megrajzolhatta saját magát, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Nekem már akkor ott lógott a fényképezőgép a nyakamban. Persze alkotói szándékkal csak gimnázium vége felé kezdtem el a fotózással foglalkozni.

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat

A fotózás számomra megismerést és nyitottságot ad: sok olyan téma van, amivel az alkotáson keresztül kezdtem el foglalkozni, illetve a képek voltak azok, amik megnyitottak engem is, rajtuk keresztül tanultam meg nehéz témákról is beszélni. Másképp nem vettem volna rá magam erre. Persze más műfajok is alkalmasak erre, de számomra a fotó különösen. A fotózásnak köszönhetem azt is, hogy olyan embereket és helyeket ismerhetek meg, amikre amúgy nem lenne lehetőségem. 

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat


Milyen fotótémák érdekelnek?

Elsősorban a személyes útkeresés, a társadalmi szerepek összefüggései, de az is kíváncsisággal tölt el, hogy az épített környezetünkben és tárgyainkban, hogyan tükröződnek a különböző emberi folyamatok.

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat

Még a BA-képzés végén találtam rá arra a témakörre, ami azóta is a legjobban megmozgat. Az alapképzésben a diplomamunkám az istenhit személyes oldalával foglalkozott, egészen pontosan egy bennem zajló folyamatot jelenített meg, azt, ahogy a gyermekkori hitem a megszokott formáktól elkezd távolodni, így egyedivé, személyessé válni. A téma azóta is bennem dolgozik, és azzal kísérletezgetem, hogy ma hogyan lehet a spiritualitásról, vallásról és kifejezetten a kereszténységről nyilvánosan beszélni, alkotásokon keresztül azokat értelmezni. 

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat


Milyen témákon dolgozol jelenleg?

Többek között egy olyan sorozaton, amiben a kelet-közép-európai vallásosság jellegzetességeit szeretném megragadni, illetve azt, hogy számomra milyen ebben a posztkommunista országban fiatal kereszténynek lenni. A projekt egy része például a kommunizmus idején, főleg vidéken eldugott modern templomokkal és közvetlenül a rendszerváltás után épült extravagáns szakrális épületek dokumentálásával foglalkozik.

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat

Fontosnak tartottam azt is ábrázolni, hogy a keresztény lét személyes és társadalmi szférája mennyire összefonódik, hogy sokszor konfliktusokhoz vezet, amit többek közt önarcképeimen, személyes tapasztalataimon keresztül mutatok be. 

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat


Így már értem, miért a bemerítés lett a diplomamunkád témája.
 

A mestermunkám a bemerítési ünnepek helyszínein keresztül a kortárs keresztény gyülekezetek vizuális kultúrájával foglalkozik.  A szertartás több ezer éves, Krisztus megkeresztelkedését jeleníti meg. Ez mindenhol megegyező, ezzel szemben a tér, amelyben megtörténik, nagyon különböző formákat ölthet, és a mai ember igényeit is tükrözi. Az szinte mindenhol érződik, hogy fontos számukra, hogy ez a hely otthonos és ismerős legyen, viszont közel is szeretnének lenni egy transzcendens világhoz.

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat

Minden helyszín más és más vallásos hozzáállást közvetít, a legtöbb a közösség keze nyomát hordozza magán. A sorozat még befejezetlen, a továbbiakban olyan helyszínekre szeretnék koncentrálni, amit a gyülekezet a maga erejéből, szinte a semmiből kezd el felépíteni. A képeken a tudatosan kialakított vagy a legspontánabb környezetek mindig másként épülnek a lelkipásztor és a bemerítkező köré, így megfigyelhetjük, hogyan alakítják vallásról és a szentről alkotott vizuális elképzeléseinket.

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat

Mivel szinte mindig is református gyülekezetbe jártunk, örültem, hogy találtam egy olyan vallási formát, amely fizikailag is egy elemi erejű élmény, így sokat kifejez abból, amit a hit jelent számomra. Bár a képek a környezetet mutatják be egy személytelen nézőpontból, de a kép magjában fontos, hogy egy nagyon törékeny, emberi pillanat jelenik meg.

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat


Fotózáskor mit tapasztaltál, mit ad az érintetteknek ez a szertartás? Neked mit adott?

Bár ez a képeken nem szerepel, a sorozat elkészítése a saját hitemre is nagy hatást gyakorolt, és mindig nagy vendégszeretetben volt részem. Betekintést nyerhettem ezekbe a sokszor nagyon bensőséges kapcsolatokon alapuló közösségekbe, és a megkeresztelés előtt meghallgathattam a bemerítkezők egyéni útját, azt, ahogyan megtértek. Ezt a döntést is mindenki maga hozza meg, számukra ez egy egyszeri, kulcsfontosságú élmény, sokkal inkább egy esküvőhöz hasonlítanám. Még az is lehet, hogy egyszer rám is sor kerül.

Bemerítés, egy nagyon törékeny emberi pillanat
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.