Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Húsvéti ételek

A Húsvétot megelõzõ negyvennapos böjt Nagyszombaton ér véget, ekkor a családok átadhatják magukat az evésnek.<br> A húsvéti étkek valamilyen módon kapcsolatban álltak a rítussal. Katolikus vidékeken a X. század óta a húsvéti szokásokhoz tartozott az ételek megszentelése. Ilyenkor a jellegzetes ünnepi eledeleket - sonka, tojás, kalács, bor - elvitték a templomba. Manapság ezek a húsvéti asztalra kerülnek. Tojás: az egyik legrégebbi húsvéti étel. Az élet, újjászületés jelképe: a tojásból kikelõ új élet Krisztus feltámadásának hasonlata.<br><br><br> <b>Elõételek</b><br><br> Elõételként bármilyen töltött tojást adhatunk. Ismert a Töltött tojás kaszinó módra / közismertebb nevén a Kaszinó tojás /, de az ünnep fényét emelve más tojás receptjét is megadjuk a rovatban.<br><br><br> <b>A húsvét jellegzetes fõételei</b><br><br> Az ünnepi ételekbõl is közreadunk néhányat, amelyekkel átlagos fõzési készséggel rendelkezõ olvasók is meglephetik a család tagjait, meghívott vendégeit. A Húsvét jellegzetes ételei, alapanyagai vidékenként változnak, de abban valamennyi megegyezik, hogy a bárányhoz, a nyúlhoz és a tojáshoz kötõdik. <br><br><br> <b>Köretek</b><br><br> Kiegészítõként, köretként a ma már egyre bõvebb választékot nyújtó friss zöldségféléket használhatjuk fel.

Címlap

top