Gasztro

A zöldségek elõkészítése

Most induló Fõzõiskolánkban az alapokkal szeretném megismertetni azokat, akik most kezdenek el fõzni (vagy csak bizonytalanok néhány dologban). Mindenek elõtt: ahhoz, hogy valaki ízletes ételt tegyen le otthon az asztalra, nem kell sok tudomány, csak egy kis szív, egy kis figyelem és néhány egyszerû fogás ismerete. Ne féljünk tehát az új dolgok kipróbálásától - gyerünk, segítek...!

Az alábbiakban a nálunk kapható legegyszerűbb zöldségek előkészítését mutatom be. Ma már minden anyag minden évszakban frissen beszerezhető, de ne tessék elfelejteni: egy-egy zöldségféle mindig a szezonjában a legfinomabb. Az otthoni munkát – főleg, ha gyorsan akarunk valamit az asztalra tenni – nagyban elősegítik a konzervek és a mirelit készítmények, de minden a frissen beszerzett anyagból a legfinomabb.






Gyökerek és gumók


  • sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller gumó, paszternák, burgonya

    A válogatás után vékonyan meghámozzuk, megmossuk és az étel jellegének megfelelően kockára, karikára vagy hasábra vágva, hideg vízben tartjuk felhasználásig (ellenkező esetben a zöldség megbarnul).






    Káposztafélék


  • kelkáposzta, vöröskáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó, kínai kel, brokkoli

    Külső leveleinek eltávolítása után a káposztaféléket félbeszeljük, torzsáját kivágjuk és az ételnek megfelelően kockára, metéltre vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Hideg vízben megmossuk, lecsepegtetjük.


    Levélzöldségek

  • sóska, spenót, mángold

    A levelek szárait eltávolítjuk, hideg vízben többször megmossuk, felhasználásig félretesszük.






    Salátafélék

  • fejes saláta, endívia, jégsaláta, tépősaláta, radicsó stb.

    A zöldségeket egészben hideg vízben többször átmossuk, majd leveleikre bontjuk (érdemes levelenként is átöblíteni egyszer, mert a torzsáknál nagyon megáll a homok).






    Gombafélék


    A kalapot és a szárrészt külön választjuk. A szár alsó részéről, ami a talajjal érintkezett, ceruza hegyezéshez hasonlóan “kihegyezzük ” a földes részt eltávolítjuk, a kalapjáról a felső réteget lehúzzuk. Szűrőbe téve folyó víz alatt alaposan megmossuk. A gombát vízbe ne áztassuk, mert “megszívja” magát. Mosás után az étel jellegének megfelelően daraboljuk.


    Szárzöldségek

  • spárga (csirág), rebarbara

    Éles késsel vagy zöldségtisztító késsel mindkét növény szárrészét vékonyan meghámozzuk. Hideg vízben megmossuk és felhasználásig félretesszük.






    Tökfélék


  • uborka, tök, padlizsán, patisszon (csillagtök)

    Ezeket a zöldségféléket egészben megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, daraboljuk vagy éppen legyaluljuk.


    Szárazfőzeléknek valók

  • bab, lencse, sárgaborsó

    A szemeket válogassuk át, majd mosás után hideg vízben áztassuk legalább 5-6 órán át.






    Zöldbab


    Két végét tompa késsel vágjuk le, majd a végeket megfogva húzzuk le az esetleg rajta levő “szálkáját”, azaz a szálas részeit. Mosás után daraboljuk, ha szükséges.






    Zöldborsó


    Az egyik – hegyesebb – végét összenyomjuk, a héját szétpattintva kibontjuk a szemeket, vigyázva, hogy a hibás szemeket kiválogassuk. Szűrőben, hideg vizzel jól megmossuk, felhasználásig félretesszük.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top