Gasztro

A minõség bûvöletében

Amennyiben igazi tearajongóvá szeretnénk válni, nem árt, ha ismereteinket az ital ízén, illatán túl a különbözõ minõség felismerésével is bõvítjük. Miért ne válhatnánk mi is valódi teaszakértõkké? Hiszen ez nem is olyan nehéz!




Ma már több ezer fajta teacserjéből készítenek kiváló teát. A minőséget több dolog is meghatározza: a cserje fajtája, a levelek fejlettsége, a feldolgozás módja és a tea származási helye.

A legzamatosabb teákat a rügyekből és a kissé fejlettebb, de még zsenge levelekből állítják elő.





Attól függően, hogy ezeket a leveleket milyen módszerrel dolgozzák fel, fekete (erjesztett), sárga (félig erjesztett) és zöld (nem erjesztett) teákat különböztethetünk meg.
Az üzletekben leggyakrabban fekete teákkal találkozhatunk.





Ha egy tea fekete vagy barnás színű, hosszú, vékony, egyenletesen sodrott szálakból áll, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű. Forrázata sötét aranysárga vagy barnásvörös, kellemes ízű és illatú.





Ha a színekkel már tisztában vagyunk, származási hely szerint is kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Indiai, ceyloni, orosz, indonéz és kínai teák közül válogathatunk. Ha az egyik legnépszerűbb aromára vágyunk, szavazzunk meg magunknak egy indiait vagy ceylonit. Ezek a teák igen hasonlóak, vöröses aranysárga forrázatuk zamatos, illatuk ínycsiklandozó. Az előbbiekhez a grúz teák hasonlítanak leginkább, ízük, illatuk azonban nem annyira meghatározó.


Íme néhány, minőséget jelző meghatározás:






Flowery Orange Pekoe
, narancsvirágtea: a cserjék virágrügyeiből kézzel szedett, válogatott, legértékesebb teák jelzője.
 
Orange Pekoe, virágrügytea: a levélrügyet is tartalmazó, zsenge levelekből készült termék megjelölése

Pekoe, közepes levél: az előzőekhez képest nagyobb levelekből készült termék

Souchong, fejlett levél: az erősen kifejlett levelek jelzője

Fannings, morzsalék: durva törmeléket tartalmazó, de még jó minőségű tea





Broken, törmelék: osztályozás közben visszamaradt, egyenetlen nagyságú levélrészekből álló termék

Dust, finom törmelék: az előzőnél kisebb részekből és teaporból álló keverék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top