Gasztro

Ki kicsoda a zöldségpiacon?

Milyen zöldségfélék találhatók tavasszal a piacokon? Mivel a választék olyan gazdag, hogy legközelebb folytatjuk a zöldségek leírását (természetesen a teljesség igénye nélkül) és a belõlük készíthetõ ételrecepteket.





Brokkoli: zöld, lila és fehér fajtája van, nálunk a zöld változat az ismertebb.

Cukkini: sárga és zöld változata létezik, nálunk a zöld az ismertebb.
 
Fejessaláta: legízletesebb, leggyakoribb hazai idénysalátánk. Vásárlás után gyorsan használjuk fel, mert könnyen romlik.





Gomba:
a gombák íze sokféle lehet, kevés kalóriát, viszont sok vitamint, ásványi anyagot, és fehérjét tartalmaznak.

Kapor: magas illóolaj-tartalmú, nagyon ízletes fűszernövény, főzelékek saláták ízesítésére használjuk. A fiatal levélkéket mindig nyersen használjuk fel, magja és virágzata savanyú és ecetes zöldségek ízesítésére szolgál.





Karfiol:
fehér rózsáit zöld leveleitől el kell választani. Felhasználhatjuk saláták készítésére, díszíthetünk vele, és önálló ételként is tálalhatjuk.

Karalábé: tavasszal az első karalábék a fehér változatok, amelyek igen kellemes ízűek. Tölthetjük, készíthetünk leveseket, főzeléket belőle, saláták készítéséhez felhasználhatjuk nyersen, szeletelve, darabolva vagy reszelve.





Paradicsom:
több fajtája közül a salátaparadicsomot, a koktélparadicsomot és a húsos paradicsomot használjuk.

Petrezselyemzöld: apróra vágva ízben és színben a kevert saláták, krémek alkotóeleme, darabolva vagy levelesen díszítő anyag is.

Spárga (csirág): zöld és fehér változata ismert. Salátának, ragunak vagy éppen köretnek, levesnek is használhatjuk.





Sóska:
mártásnak, levesnek vagy éppen levesbetétnek is alkalmazhatjuk.

Spenót (paraj): Sok ballasztanyagot tartalmaz, szinte valamennyi vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amelyek egyébként csak a húsokban találhatók. Oxálsav tartalma miatt vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top