Gasztro

Ahány ország, annyi szokás

Néhány országban egész szertartásokat, szokásokat vezettek be a tea tiszteletére, amelyekkel minden odautazót szívesen megismertetnek. Oroszországból, Kínából, Japánból, Indiából vagy Nagy-Britanniából nem is jöhetnénk el anélkül, hogy meg ne ismerkednénk a teázás rituáléjával.




Képzeletben tegyünk egy rövid kirándulást a fegyelmezett és kimért angolok lakta szigetországba, és lessünk bele teázási szokásaikba. Először azonban egy megdöbbentő hírrel kell szembesülnünk: az angolok manapság már több kávét fogyasztanak, mint teát! A szokások persze még élnek, de leginkább nagymamáink korosztálya tartja életben őket.

Azért ne keseredjünk el, ha ellátogatunk egy előkelő angol szállodába, nem úszhatjuk meg egy kis délutáni teázás nélkül.





Ezeken a helyeken borsos árakon rendelhetünk egy cream tea-t, amely nem csupán az italt, hanem a hozzá tartozó étkezést is jelenti. Mellénk tolnak egy háromemeletes kínálótálat, amelynek minden szintjén falatnyi finomságokat találunk.

Felülről édes pogácsát, középről leheletvékony kenyérből készült szendvicset, alulról pedig aprósüteményt választhatunk. E falatok mellé kapjuk porcelán csészében a cream tea-t, amely nevét arról kapta, hogy tej helyett tejszínnel isszák. Fontos, hogy előbb a tejszín kerüljön a csészébe!





Így hát, ha otthon szeretnénk igazi angol cream tea-t felszolgálni, kövessük a hagyományokat. Cseppet sem mellékes, hogy az igazi, zamatos teát porcelánedényekben illik felszolgálni.

Az esztétikumon kívül ennek egészen egyszerű, praktikus oka van: ez az anyag rosszul vezeti a hőt, ezért a forró italok hamarabb iható hőmérsékletűvé válnak. Ráadásul könnyű tisztán tartani.





Az első szép teáskészletek Kínában születtek: a yixing névre “hallgató” teáskannák gömbformájúak, négy-, hat- vagy nyolcszögletűek voltak. Az eredeti teáscsészék félgömb alakúak, és fül nélkül készülnek. A fület és a csészealjat már európai kényelmünk számára találták fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top