Gasztro

A mogyoró fensége

A mogyoró, amely város névadója, finomságok lelke, energiaforrás, immár édes falatkákat is ihletett.
















A mogyoró az emberiség ősrégi csemegéje. Különösen a forró mediterrán országokban érzi jól magát, Isztambul egyik elővárosát is róla nevezték el Fündüklünek, „mogyoróvárosnak”.

Bár itt nem olyan forró a légkör, a mogyoró itt is megterem. A Tihanyi Apátság Alapítólevele 1055-ből említ egy mogyorócserjést, amely valószínűleg az apátsághoz tartozó birtokot szegélyezte. Ebben az időben a mogyoró termését erdőkerülők, favágók, parasztok gyűjtögették és fogyasztották. Később amikor a főúri konyhákban is ráéreztek ízére, lassan exportálni is kellett.

Egyszer csak valaki rájött, hogy a mogyorót meg is lehet pörkölni, és így az eredmény még egyedülállóbb. Az átalakítás során olyan különleges íz- és zamatskála tárul fel, mely egyedülállóvá tesz minden ételt.

Ezeket a fenséges ízeket őrzi meg nekünk a Nutella mogyorókrém, amely ellenállhatatlanná teszi süteményeinket, krémjeinket és desszertjeinket…nem csak az ünnepnapokon, hanem az év bármely napján.


 




Édes falatkák

Hozzávalók:

• 10 dkg darált háztartási keksz
• 2 tojásfehérje
• 200 g Nutella
• kókuszreszelék
• kristálycukor


Elkészítése 

A háztartási kekszet összegyúrjuk a Nutellával és a tojásfehérjével. Különböző, érdekes kis formákra gyúrjuk, alakítjuk. Meghempergetjük kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes cukrocskákkal díszítjük. 






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top