Gasztro

Rumos meggyes-csokis fatörzs

Az ünnepi asztal egyik népszerû dísze a csokoládékrémmel vastagon megkent fatörzs. Az idõk során ennek is – mint minden hagyományos ételnek – megszülettek a különlegesebb változatai. A rumos meggyes fatörzs kiváló példa a variációk gazdagságára.





Hozzávalók:
10-10 dkg liszt és cukor
1 dkg kakaó
6 dkg vaj
3 tojás
a sziruphoz:
1 dl víz
8 dkg cukor
6 evőkanál meggypálinka
a krémhez:
30 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1,5-1,5 dl tejszín és tej
30 dkg rumos meggy
2 evőkanál kakaópor
csokoládéforgács



A lisztet és a kakaót tálba szitáljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat, és sima masszává dolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához adjuk. A masszát a kivajazott tepsibe simítjuk, és készre sütjük (kb. 15 perc). Amikor kész, tiszta, nedves konyharuhára borítjuk, és rögtön feltekerjük. 1 dl vizet a cukorral felforralunk. Levesszük a tűzről, beleöntjük a pálinkát, és kihűtjük. 8 szem meggyet félreteszünk, a többit kettévágjuk. A tésztát kibontjuk, zsírpapírra tesszük, és a pálinkás sziruppal meglocsoljuk. A tejet felforraljuk, és kevergetve, apránként hozzáadunk 18 dkg reszelt csokoládét meg a puha vajat. Újra felforraljuk, és tovább kevergetve hozzáadjuk a maradék csokoládét, végül a kakaót. A krém háromnegyedét a tésztára öntjük, és a kettévágott meggyekkel megrakjuk. Újra feltekerjük, majd a csokikrém maradékával bevonjuk. A megmaradt meggyszemeket a tetejére tesszük, és a csokiforgáccsal megszórjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
4574 kcal (19210 kJ)





További receptek a Fakanál
novemberi számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top