Gasztro

Csábító étkek

Már évezredekkel ezelõtt ismerték, és használták a szerelmi bájitalokat, a vágygerjesztõ étkeket, fûszereket. A régi "bájoló" receptúráknak akadnak igen különleges alkotóelemei, de sok általunk jól ismert alapanyag is megtalálható bennük.

Más kultúra, más étek

A teknősbéka páncéljából, kígyók bőréből, orrszarvú szarvából vagy rózsasziromból készített szerelmi porok inkább keleti kultúrákban honosak. A kaviár, a csiga és az osztriga sem igazán elterjedt itthon, viszont a sült és füstölt húsféleségek, a dió, a méz, az őszibarack, az aszalt gyümölcsök és bizonyos fűszerek nálunk is jól ismertek — ezek állítólag mind fokozzák a vágyat. Különösen ajánlottak a vadhúsok, a bárány- és borjúhúsok megsütve, illetve a füstölt sonka minden formában.

Vágyfokozó táplálékok

Az izgató fűszerek közül gyakran használjuk a szerecsendiót, a borókát, a rozmaringot, a borsot, a szegfűszeget, a vaníliát, a fahéjat és a köményt, de a menta, a gyömbér, a sáfrány és az ánizs sem ismeretlen előttünk. A zöldségek között is találunk csábításra alkalmasakat. Ilyen például a spárga, a sárgarépa, a borsó, a retek, a vöröshagyma és a szarvasgomba, bár ez utóbbit – az ára miatt – nemigen ismerjük. Egyes gyümölcsök szintén alkalmasak arra, hogy a férfiakat behálózzuk. Különösen jó szolgálatot tehetnek a déligyümölcsök, az őszi- és sárgabarackfélék és az olajos magvak.

A ginzeng

A ginzeng elágazó karógyökerét a keleti kultúrákban jang típusú élénkítő szerként használják, ami azt jelenti, hogy az ottani hagyomány szerint a hormonrendszerre és az emésztőrendszerre hat – erősíti az emberi szervezetet. Alkalomszerű fogyasztása ajánlatos lenne a rohanó nyugati társadalmakban is, hisz ellenállóvá tesz a stresszel szemben, méregtelenít, valamint fokozza az oxigénszállítást és a koncentrálóképességet.
A ginzeng élénkítő növény, amelyet kizárólag alkalmanként vagy kúraszerűen ajánlott fogyasztani, rendszeresen semmiképp.

Bájitalok

A hozzáértők szerint a bájitalok legfontosabb alkotórészei a fürjtojás, a ginzenggyökér, a méz, az orchideaszirup, a bor vagy a sherry, a konyak vagy a rizspálinka, a csokoládé, a tevetej és a kecsketej. Ha ezek valamelyikével kínáljuk meg szerelmünket, biztosan nem marad el a siker. Étkezések előtt jót tehet egy pohárka rövidital vagy egy olyan italkülönlegesség, amelyhez fürjtojást, mézet, esetleg egy csipet ginzenggyökér-port kevertünk. Reggeli italként a tejek valamelyikét langyosítsuk meg, és mézzel édesítve kínáljuk, vagy készítsünk belőle forró csokoládét. A húsételek után egy pohárka jófajta bort fogyasszunk.

Mit kezdjünk a papayával?

A Közép- és Dél-Amerikában, valamint Dél-Afrikában termő papaya alakja hosszúkás körtére hasonlít. A héja vékony és zöldessárga. A húsa fajtától függően élénk rózsaszínű vagy narancssárga, közepén szemes bors nagyságú, gömbölyű barna magokkal. Az érett papaya lédús húsa enyhén édeskés, az éretlen kesernyésen savanykás. A vékony héjat éles késsel hámozzuk le, vágjuk ketté, és a magokat kanalazzuk ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top