Gasztro

Jeges profiterol

A profiterol eredetileg olasz édesség, mely egyre népszerûbb nálunk is: a kisebb képviselõfánkokat tejszínhabbal töltik meg, s a gombócokat csokikrémmel öntik nyakon. Az a változat, amit most ajánlunk, különösen jóleshet kánikulában: a tejszínhabot ugyanis vaníliafagylalttal helyettesítettük.

Ínyenceknek való csemege. Tésztája előre elkészíthető, elég tálalás előtt megtölteni, és elkészíteni a csokoládészószt, amelyet forrón öntünk a jéghideg édességre. Közepesen nehéz elkészíteni

Előkészítés: 1 óra, főzés: 30 perc Olcsó


Hozzávalók (8 személyre):





a tésztához:

15 dkg liszt
4 tojás
10 dkg vaj
2,5 dl víz
csipetnyi só
1 evőkanál cukor

a töltelékhez:

5 dl vaníliafagylalt
a szószhoz:
25 dkg főzőcsokoládé
2 dl tej
4 dkg vaj

1. Lábasban a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk, majd beleforgatjuk a lisztet.
2. Kislángon addig keverjük a masszát, míg fényes, sima tésztává áll össze, és elválik az edény falától.
3. A lábast levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve, egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Minden tojás után alaposan megkeverjük a masszát.
4. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle, nem túl közel egymáshoz. Meleg sütőben készre sütjük (20-30 perc), majd kihűtjük.
5. A szószhoz a csokoládét vízgőz felett lassan megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat és a tejet. Fényes, sima krémmé keverjük.
6. Közvetlenül tálalás előtt ujjunkkal egy-egy kis lyukat nyomunk a sütemények közepébe, és mindegyikbe egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk. Piramisszerűen egymásra halmozzuk, és a forró szósszal meglocsoljuk.

525 kcal (2208 kJ)/adag

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top