Gasztro

Jókai bableves, makarónisaláta sonkával

Mai menüajánlatunk jókai bableves, fõételnek pedig makarónisaláta sonkával.


Jókai bableves


Hozzávalók


 






• füstölt csülök
• 160 g száraz tarkabab
• 100 g sárgarépa
• 100 g gyökér
• 40 g zeller
• 20 g vöröshagyma
• 40 g zsír
• 200 g páros debreceni
• 2,5 dl tejföl
• 2 gerezd fokhagyma
• babérlevél, só, fűszerpaprika, ecet
• 1 csomag petrezselyemzöld

Csipetke


• 80 g liszt 
• 1 db tojás
• só


Elkészítése:

A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.

A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel megkeverjük és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túladagolunk). A levest jól kiforraljuk és ha szükséges, sózzuk.

A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még probléma lenne, főzhet ki külön vízben boltban készen kapható csipetkét.


A csipetke elkészítése:
A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkére – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.









Sonkás makarónisaláta

Hozzávalók

• 300 g makaróni
• 200 g prágai sonka vagy pulykasonka
• 100 g csemegeuborka
• 2 dl majonéz
• 1 dl tejföl
• 50 g paradicsompaprika
• 1 db citrom
• só, őrölt bors, ketchup, petrezselyemzöld


Elkészítése:

A sonkát és a csemegeuborkát csíkokra, a paradicsompaprikát apróra vágjuk. A makarónit sós vízben a szokottnál kicsit keményebbre főzzük. Leszűrjük, hideg víz alatt lehűtjük, majd 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a ketchuppal, a paradicsompaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan összekeverjük a makarónival. Tálaláskor citromkarikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top