Gasztro

Halgombócleves és vargabéles

Hétvégi ajánlatunk halgombócleves, hozzá pedig készítsünk vargabélest.



Halgombócleves

Hozzávalók





A leveshez
• 150 g sárgarépa
• 50 g zellergyökér
• 1 db póréhagyma
• 300 g zöldborsó
• 1/2 dl étolaj
• 1 liter húsleves
• b1/2 liter hal alaplé
• só, bors


A gombóchoz
• 300 g tőkehalhús
• 20 g vaj vagy Linco Family Margarin
• 2 db tojás
• 30 g zsemlemorzsa
• citromlé, só, fehérbors, petrezselyemzöld


Elkészítése

A halhúst sós vízben megfőzzük, (levét félretesszük), finomra daráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Az egészet jól összedolgozzuk.
A megtisztított sárgarépát és a zellert kockákra vágjuk, a póréhagymát felszeleteljük és együtt a forró olajban kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráöntjük a hallevet és félig megfőzzük a zöldségeket. Ezután a húslevest hozzáadjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálunk és a levesben körülbelül 10 percig lassan főzzük.


Vargabéles

Hozzávalók


  • 1 csomag réteslap
  • 400 g 8 tojásos cérnametélt
  • 250 g tehéntúró
  • 4 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 150 g cukor
  • 50 g tisztított mazsola
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 g vaj vagy Linco Family Margarin

    Elkészítés:

    A túrót áttörjük, utána elkeverjük a tojássárgájával, vaníliáscukrot adunk hozzá, és belekeverjük a tejfölt és a cukrot is, valamint a mazsolát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, összekeverjük a tojássárgájából készült masszával, s hozzátesszük a közben kifőtt cérnametéltet.
    Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük a csomagból kivett egyik réteslappal, vajjal meglocsoljuk (a többi lapot közben nedves abroszra helyezzük, hogy ne száradjanak ki), erre ráhelyezünk egy réteg túrós tölteléket. Végül a bélest lefedjük a másik réteslappal. Valamennyi réteslapot bekenhetjük olvasztott vajba mártott kenőtollal.
    Előmelegített, középmeleg sütőben sütjük. Amikor a tészta elkészült – a sütőből kivéve – 15-20 percig pihentetjük, kockára vágjuk, porcukorral megszórjuk, tálaljuk.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top