Kaporral rakott tök és málnás babapiskóta

nlc | 2003. Július 21.
Hétfõi menünk elsõ fogása kaporral rakott tök, desszertnek málnás babapiskótát ajánlunk.




Kaporral rakott tök


Hozzávalók

• 1, 5 kg zsenge tök




• 1/2 kg darált hús (lehet sertés-, pulyka- és marhahús is)
• 1 fej vöröshagyma
• 3 zöldpaprika
• 5 paradicsom
• 15 dkg reszelt sajt
• 3 dl tejföl
• só, őrölt bors, pirospaprika, fokhagyma
• 1/2 csomó kapor
• vaj vagy Linco Family Margarin

Elkészítés:

A tököt vékonyan meghámozzuk, kettévágjuk, a magvas belsejét kikaparjuk, majd fél centi vastagon felszeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben kevés olvasztott vajon adagonként félpuhára pároljuk a tökszeleteket, közben sóval, borssal enyhén fűszerezzük. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a megtisztított, felkockázott vöröshagymát, rátesszük a darált húst, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával, pirospaprikával fűszerezve lepirítjuk. Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, belerakunk egy sor tököt, darált húst teszünk rá, valamint kisebb darabokra vágott zöldpaprikát és karikára vágott, hámozott paradicsomot. Sóval elkevert tejföllel meglocsoljuk, és a rétegezést tovább folytatjuk. A legfelső réteget reszelt sajttal megszórjuk, és középmeleg sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk.

Jó tanács: Patisszonnal is hasonlóan elkészíthetjük, és vajon párolás helyett a tökszeleteket vízgőzben is megpuhíthatjuk.



Málnás babapiskóta 





Hozzávalók

• 32 babapiskóta
• 40 dkg málna
• 3 dl tejföl
• porcukor
• citromlé
• vaníliás cukor
• tejszínhab

Elkészítés:
A málnát megmossuk, szűrőben lecsöpögtetjük, majd papírtörlőn leszárítjuk. A tejfölt porcukorral, vaníliás cukorral és kevés citromlével ízlés szerint ízesítjük, és addig kevergetjük, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Adagonként négy darab babapiskótát lerakunk egymás mellé egy desszertes tányérra, és meglocsoljuk ízesített tejföllel. Néhány szép málnaszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit elosztjuk a tejfölös piskótákon. A következő réteg ismét négy babapiskóta, melyet újra meglocsolunk ízesített tejföllel. A desszertet néhány órára vagy egész éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Másnap tejszínhabbal, málnaszemekkel, citromfűvel díszítve tálaljuk.

Jó tanács:
A desszertet adagonként készítsük, arra a tányérra, amelyiken szervírozni fogjuk. Tejföl helyett joghurttal is elkészíthetjük, sőt ha gyümölcsjoghurtot használunk, akkor csak pár szem gyümölcs kell a díszítéshez.

 
Exit mobile version