Gesztenyeropogós

jancsi bá | 2003. Szeptember 26.

Hozzávalók





• 250 g natúr gesztenyemassza vagy
• 500 g héjas gesztenyéből készített püré
• 1 db tojás
• 2 dl tej
• 100 g liszt
• 5 g sütőpor
• só, őrölt bors

A bundázáshoz

• 2 db tojás
• 100g liszt
• 200 g zsemlemorzsa
• olaj a sütéshez


Elkészítése

Amennyiben friss gesztenyéből készítjük, kissé hosszabb ideig tart. Ilyenkor a gesztenyét meg kell főzni oly módon, hogy a gesztenyét megmossuk, leszárítjuk, és minden egyes darabot éles késsel bevágunk, és sütőlemezre téve, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a kemény héj szét nem válik. A héját eltávolítjuk, majd a tejben puhára főzzük, ledaráljuk vagy összetörjük.

A vajat megolvasztjuk, és hozzáadva a lisztet fehér habzásig hevítjük, beletesszük az áttört gesztenyét, jól kiforraljuk. A tűzről levéve kissé kihűtjük, és elkeverjük benne az egész tojásokat és a sütőport, sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk és gömb vagy rúd formákat kialakítva bundázzuk, majd előmelegített nem túl forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük. Elsősorban szárnyasételekhez adjuk.
Exit mobile version