Gasztro

Gyúrt (dagasztott) kelt tészta készítése

A kelt tészta készítésérõl már sokat hallhattunk. Mindenki azt mondta róla: jobb, ha neki se állunk, mert olyan bonyolult, hogy úgysem sikerül. De ugye Te nem hiszel el mindent?! Vedd meg az élesztõt, és kelessz!

Az élesztős tészták a hőmérsékletre érzékenyek, „megfáznak”, ezért meleg helyiségben készítsük el őket. A lisztet átszitáljuk, majd melegítsük kb. 35 fokra abban az edényben, amelyben a dagasztást is végezni fogjuk, a folyadékot, – ami általában tej- ugyanerre a hőfokra langyosítsuk fel. Ennél melegebb ne legyen, mert akkor az élesztőgombák elpusztulnak és nem fejtik ki hatásukat. (Ez körülbelül az a hőfok, hogy ha ujjunkat beledugjuk, nem melegnek, hanem langyosnak érezzük a folyadékot.)





Kovász készítése:
a friss élesztőt egy kevés langyos tejben simára keverjük, hozzáadunk egy kevés cukrot és langyos lisztet. Az egészet elkeverjük, tetejére vékony rétegben lisztet szórunk. Az edényben lévő elegyet (kovászt) 40 fokon – nem közvetlen melegítéssel – addig kelesztjük, amíg a tömeg a duplájára nem növekszik az élesztő gombák hatására.

Amíg a kovász érik, a tojásokat szétválasztjuk, a zsiradékot (a recepttől függően vaj vagy margarin) megolvasztjuk, és kevés langyos tejben feloldjuk a szükséges adalékanyagokat (cukor, só).





A meglangyosított liszt közepébe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a feloldott ízesítő anyagokat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és összedolgozzuk annyi tejjel, hogy képlékeny masszát kapjunk. Addig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg hólyagosodni kezd, elválik az edény falától és fényes felületű lesz. Ekkor beledolgozzuk a felolvasztott zsiradékot, tetejét megszórjuk liszttel és konyharuhával letakarva kb. 40 fokos hőmérsékleten 35-40 percig kelesztjük. Ha megfelelő hőmérsékleti viszonyok között kelesztjük a tésztát, a jelzett idő alatt térfogata duplájára növekszik, szerkezete laza, szivacsos lesz. Az elkészült alaptésztából a jellegének megfelelő formát alakítjuk ki, majd töltjük, fonjuk stb., a recepttől függően, és kb. tíz percig újból kelesztjük, érleljük. Az utókelesztést követően sütjük az előírt módon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top