Gasztro

Sûrítsük be!

Nagybátyám egyszer így határozott meg egy fõzési folyamatot, amit felesége éppen végzett: behabarod a rántást? És azt tudod hogy a levest is lehet montírozni, nem csak a filmeket? Most minden kiderül.

A rántás fajtái

Világos rántás: a felolvasztott zsiradékban a lisztet fehér habzásig hevítjük. Általában krémlevesek sűrítésére használjuk.
Zsemleszínű rántás: a lisztet a felolvasztott zsiradékban egy közepesen megsült zsemle színéhez hasonlóra pirítjuk. Általában zöldséglevesek sűrítésére használjuk.
Magyaros rántás: a felolvasztott zsiradékban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk (nem pirítjuk meg, mert a lisztet hozzáadva, mire a liszt is megpirul a hagyma megég) hozzáadjuk a lisztet és együtt világos barnára pirítjuk. A leves jellegétől függően adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, őrölt köménymagot. A fűszerpaprikáról fentebb volt szó. Magyaros levesekhez (bableves csülökkel, magyaros gombaleves) használjuk.


Egyéb sűrítési és dúsítási eljárások

Leszórás: a párolás végén a húsokat és a zöldségeket sűrítjük ezzel az eljárással, amelyeket a leszórás előtt zsírjára visszapirítunk, és liszttel meghintünk. Kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd csontlével felengedjük. A zöldség -, raguleves készítésénél használjuk.
Habarás: lényege hogy a lisztet valamilyen tejtermékkel (tejföl, tejszín, tej) csomómentesre keverünk, és ezzel sűrítjük a levest. Gyümölcslevesek, zöldbableves stb. készítésénél használatos.
Legírozás: A krémlevesek dúsítási eljárása. A tejszínt és a tojássárgáját összekeverjük, majd a tűzről levett leves egy részét vékony sugárban a legírhez öntjük, miközben habverővel állandóan keverjük, és az egészet a teljes leves mennyiséghez adjuk. Ezután már ne forraljuk fel, mert a tojás kicsapódik.
Montírozás: a krémleveseket a tálalás előtt kevés hideg, szobahőmérsékletű vajjal dúsítjuk, amitől a leves fényessé, bársonyossá válik és nem “bőrösödik” meg a teteje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése