Gasztro

A halak elõkészítése

Ha élõ halat vásárolunk, tudnunk kell, mit kezdjünk vele. A halételek esetében az elõkészítés az egyik legkényesebb felaeat - nem árt, ha tisztában vagyunk a legalapvetõbb fogásokkal.




A halat fajtájától függetlenül a fejére mért ütéssel pusztítsuk el. A művelet során fogjuk száraz konyharuhába a hal testét, hogy ne csússzon ki a kezünkből.

1. A pikkelyes (ponty-, márna-, kárász- és keszegfélék, amur, busa) halakról éles késsel – a pikkelyek fekvésével ellentétes kaparással – távolítsuk el a pikkelyeket.

2. A nem pikkelyes halaknál (törpeharcsa, leső harcsa, afrikai harcsa) a testén levő nyálkát kaparással, erős mosással távolíthatjuk el.


  • Ezt a műveletet megkönnyíthetjük, ha a hal testét sóval bekenjük és pár percig rajta hagyjuk.

  • A bőr megtisztítása után a hal hasát felnyitjuk, ügyelve arra, hogy a kés hegye ne hatoljon be mélyen a hasüregbe, nehogy az epét kiszúrjuk.





  • A has felnyitása után zárt ujjakkal a hasüregbe nyúlva a belső részt eltávolítjuk.

  • A felhasználható részeket (ikra, haltej) megmossuk és félretesszük.

  • Ezután kivesszük a kopoltyúlemezeket és alaposan megmossuk. A továbbiakban a hal fajtájától és a készítendő étel jellegétől függően készítjük elő a halhúst.


    Filézés

    Bármilyen nagyobb testű hal esetében alkalmazhatjuk.
    1. Lényege: a fej alatti uszonyok mellett ferdén bevágva a fejet eltávolítjuk.
    2. A halat oldalára fektetve a fej felől indulva a gerinccsont mellett (a kés élét mindig a csont felé fordítva) a bordacsontig a húst lefejtjük, majd ugyanilyen technikával folytatva a bordacsontról és farkcsontról is. A halat megfordítva, a másik oldalon ugyanezt tesszük.
    3-4. A szálkás halakat “szálkátlanítjuk” a következőképpen: a halfilét bőrével a deszkára fektetjük és éles késsel 1-1,5 mm-ként bevagdossuk. Ugyanezt az irdalást végezzük az apróbb egyben sütött (keszeg, kárász, törpeharcsa) halaknál is.
    Az előkészített halhúst a felhasználás előtt célszerű az étel jellegének megfelelő fűszerekkel fűszerezni, mert így a halhús ízletesebb lesz.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top