Gasztro

Leggyakrabban felhasznált hazai halfajták

A hazai vizekben igen sokféle halat találhatunk, nem kell tehát tengeri halakra hagyatkoznunk, ha ízletes ételeket szeretnénk készíteni. A hagyományos magyar konyhamûvészetnek mindig is fontos alapanyagát képezték édesvízi halaink.







Keszeg
Keszeg-, törpeharcsa- és kárászfélék

Általában egyben sütve készítjük el, sütés előtt paprikás lisztben megforgatva, de a halászlé alaplevének készítéséhez is felhasználható.


Angolna (kígyóhal)


Bőrét a fej alatt körbevágjuk és a halhúsról lehúzzuk, lefejtjük az előkészítés során. Roston sütve, bundázva, párolva készíthetjük el.








Harcsa
Harcsa (lesőharcsa)

Legnagyobb testű halunk, húsa zsíros. Filézve, szeletben, a kisebb példányokat egészben használjuk fel. Készíthetjük roston, bundázva, párolva.


Süllő, fogas

(1 kg súly alatt süllő, 1 kg fölött fogas)
Enyhén szálkás, egészben (süllő) és szeletben (fogas) használható fel. A fogas vagy süllő az egyik legfinomabb húsú hazai halunk – vagy nagyon egyszerű, vagy nagyon ízletes ételt szabad készíteni belőle!


Kecsege

Húsa sárgás színű, ízletes, szálkamentes. A kecsegét egészben pár másodpercig forró vízbe mártjuk, utána az oldalán és a hátán, hasaalján levő fűrészfogakra emlékeztető “vértet” éles késsel eltávolítjuk. Egészben sütve, párolva vagy szeletben is elkészíthető.


Csuka

Nagyon szálkás hal, az irdalásról ne feledkezzünk meg – akár egészben, akár szeletben készítjük el.








Pisztráng
Pisztráng

Az ínyencek kedvenc hala, kissé szálkás, kevésbé zsíros. Általában egészben készítjük el sütve vagy párolva.


Ponty

A legkedveltebb hazai halfajta – sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb.


Márna

Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező! 






Amur


Amur, busa  

Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top