Gasztro

Csülöktekercs és ananászos-rizses fánk

A mai menü idõigényes ugyan, de ha valami igazán tartalmassal szeretnénk elõrukkolni, akkor megéri a fáradtságot! Egy unalmas péntek estén érdemes belevágni.


Csülöktekercs





Hozzávalók:

• 1 nagyobb füstölt hátsó csülök
• 150 g vöröshagyma
• 20 g fokhagyma
• 150 g torma
• 1 dl tejszín vagy 80 g tejszínhab
• 3 db kemény tojás
• 2 db zöldpaprika
• 2 csomag zöldhagyma
• egész bors, babérlevél


Elkészítése:

A csülköt többször megmossuk, majd annyi hideg vízben, hogy ellepje, fedővel lefedve feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük az alaposan megmosott tojásokat. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és az egész borssal, a babérlevéllel együtt a főzőlébe tesszük. Amíg a csülök fő, a tormát megtisztítjuk, lereszeljük, és a felvert tejszínhabba keverjük. Ha a csülök megfőtt, saját levében majdnem kihűtjük, a főzőléből kivéve lecsepegtetjük, bőrét egyik oldalán bevágva kicsontozzuk. A csülökhúst a zsíros résztől elválasztjuk (a zsíros rész a bőrön marad). A húst apró kockára vágjuk. A csülök zsíros bőrét fóliára fektetjük, beletesszük az apróra vágott húst, szorosan feltekerjük, és hűtőszekrényben kihűtjük.

Tálalás előtt a tojásokat megtisztítjuk (ne felejtsük el hideg vízben lehűteni, hogy a héja könnyen elváljon), cikkekre vagy karikára vágjuk, a zöldpaprikát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, és beletöltjük a tormakrémet. A tekercset a hűtőszekrényből kivéve vékony szeletekre vágjuk, lehetőleg fatálra rendezzük, körérakjuk a tojást, az újhagymát és a tormakrémmel megtöltött zöldpaprikát.


Ananászos-rizses fánk





Hozzávalók:


• 5 dkg ananász levével együtt (konzerv)
• 2 dkg mazsola
• 10 dkg rizs
• csipetnyi só
• 3,5 dl tej
• 4-4 dkg cukor és liszt
• 1 ek. vaj
• 2 tojássárgája
• a tetejére porcukor
• a sütéshez olaj


Elkészítése:

Az ananászt lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. A levébe beáztatjuk a mazsolát. A rizst sós vízben 5 percig főzzük, majd mély lábasba szedjük, és a tejjel 20 percig kislángon főzzük, közben gyakran megkeverjük.
Amikor kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az ananászdarabokat, a lisztet, végül a tojássárgákat. Óvatosan megkeverjük, kihűtjük. Forró olajban kávéskanályni adagonként aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, majd porcukorral megszórjuk. Melegen tálaljuk.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top