Gasztro

A kávé és a koffein

E két elválaszthatatlan testvérrõl ma már tudjuk, hogy elválaszthatóak. De ha valakiben esetleg felmerülne a kérdés, hogy minek is igyunk kávét, ha nem élénkít, akkor a válaszunk: mert finom.

Bizony, sokan vannak, akik szeretik a kávét szertelenül, korlátok nélkül fogyasztani. Azt viszont nyilván ők sem akarják, hogy egészségük rovására menjen kedvenc italuk fogyasztása.

Ilyenkor nincs más lehetőség, mint hogy koffeinmentes, vagy legalább csökkentett koffeintartalmú változatot válasszunk. A koffeinmentes kávé hivatalosan csak 0,08% koffeint tartalmazhat, a csökkentett koffeintartalmú pedig 0,8%-ot. Ez pedig máris nagy előrelépés.

Hogyan lesz a koffeines kávéból koffeinmentes?

Még a nagyon fontos pörkölés előtt elvégzik a kávészemeken ezt a kényes műveletet. A vízbe áztatott kávébabban lévő koffeint egy oldószer segítségével lekötik, így pedig már könnyű kivonni a szemekből. Ezután a szemeket újra gondosan kiszárítják, és pörkölik. Természetesen gondosan vizsgálják is, nehogy az oldószer maradványai benne maradjanak, no meg az is fontos, hogy a határértékénél több koffein ne lehessen benne.

A kávé íze, aromája nem változik nagyban a koffein eltávolítása során, bár vannak szakemberek, akik szerint ennél a változatnál más keverési arányokat kell alkalmazni.

Mindenesetre a kávékedvelők nagy részének ugyanazt az élményt nyújtja a koffeinmentes kávé, azzal a különbséggel, hogy ebből aztán lehet sokat inni. Büntetlenül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top