Gasztro

Lasagne parmezánnal

Hogy miért jó a padlizsán? Azt nehéz leírni, inkább kóstold meg, és rögtön megérted a rajongásunkat. Egy érv a sok közül: desszerten kívül bármit készíthetünk belõle, az elõételtõl a salátáig. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók 4 személyre:

• 2 padlizsán
• 7 ek. olaj
• só
• 4 kk. szárított bazsalikom
• 35 dkg paradicsom
• 20 dkg lasagne tészta (mélyhűtött)
• 35 dkg mozzarella
• 10 dkg reszelt parmezán sajt
• 1 hagyma

Elkészítése:

A padlizsánok végét levágjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és egy centis karikákra szeljük. 2 ek. olajban kisütjük, vagy sütőpapírra téve, olajjal megöntözve a sütőben pirosra grillezzük. Ha kész, áttesszük át egy másik edénybe, szeletről szeletre, közben enyhén sózzuk, és a bazsalikommal meghintjük, és melegen tartjuk. A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd néhány másodpercre forró vízbe dobjuk őket, hogy könnyebben meghámozhassuk. Utána négybe vágjuk, magjaikat kikaparjuk, húsukat apróra vágjuk.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a maradék olajban üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, a megmaradt bazsalikomot, csipetnyi sót, és kislángon sűrűre főzzük. Néhány percig lobogó sós vízben főzzük a lasagne tésztát, majd tiszta konyharuhára szedjük, hogy felitassuk róluk a felesleges vizet. Téglalap alakú tepsit 1 ek. olajjal kikenünk, az alját beborítjuk a paradicsomos mártással, ráteszünk néhány szelet sült padlizsánt, pár szelet mozzarellát és 1 maréknyi reszelt parmezánt. Beborítjuk tésztával, majd ugyanebben a sorrendben jön a többi hozzávaló, míg minden elfogy. A tetejére a paradicsomos keverék kerüljön! Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük (kb. 30 perc).

Tipp

Melegen, langyosan, sőt, hidegen is fogyasztható. Kiváló vendégváró egytálétel. Száraztésztából is készíthetjük, természetesen akkor tovább kell főzni, és érdemes a vízbe egy kis olajat önteni, hogy ne tapadjanak össze a lapok.

Jó tudni

A padlizsán a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India, hozzánk török közvetítéssel került. Energiaértéke alacsony, mindössze 27 kcal, víztartalma viszont magas. Gazdag ballasztanyagokban és folsavban, tartalmaz továbbá fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Előnye, hogy kevés nátrium van benne. Lila héja antioxidánst tartalmaz. A kutatások szerint ez a nauzin nevű antioxidáns segít megőrizni a fiatalságot és a szellemi frissességet. Jelentős a C-, B1- és a B2- vitamintartalma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top