Gasztro

Egyszerû és nagyszerû: az alma

A három istennõ Héra, Pallasz Athéné, és Aphrodité egyszerre figyelt fel a lakodalom közepére beguruló aranyalmára. Kezük szinte összeért, amint a gyümölcs felé nyúltak. Mindhárman úgy gondolták, hogy a „legszebbnek” felirattal díszített alma õt illeti meg.

Erisz, a viszály Istennőjének gusztusos kis csapdája célba ért; bosszút állt amiatt, hogy az esküvőre nem hívták meg, ezzel jelentős események sorozatát indította el: Párisz ítélete, Szép Heléna elrablása, majd Trója ostroma meglehetősen mozgalmassá tette a térség életét.

A mitikus gyümölcs






Receptek almával
Fahéjas almapalacsinta
Amerikai almás pite
Jénaiban sült almás csirkecomb
Almás sajtsaláta






A fenti történelmi bevezetőben is látható, hogy az alma – amely életünk részévé vált évezredek óta – mennyire mitikus, legendás gyümölcs. Ott volt ősanyánk, Éva kezében csábítása megerősítéseként, szerepelt a keltáknál, mint termékenységi szimbólum, az ókori görögök jelentős afrodiziákumnak tekintették, a középkorban pedig bekerült a karácsonyváró advent szokásaiba is.
Annak ellenére, hogy a világon több ezer almafajtát tartanak számon, a magyar piaclátogatók csak alig 3-4 fajtával találkoznak. Angliában termesztenek olyan különleges fajtákat is, amelyek ánizs, ananász vagy barack ízére emlékeztetnek.

 Naponta egy alma az orvost távol tartja







 Márai almája
Személyenként vegyél 1-1 almát, alaposan mosd meg és héjastól (így több a vitamintartalma), vagy héj nélkül reszeld le. Locsold meg egy kevés citromlével és csurgass rá egy evőkanál mézet. Ínyencek citrom helyett megszórhatják darált keksszel és egy kevés őrölt fahéjjal.
A népi gyógyászat szerint az egyik legegészségesebb gyümölcs, elsősorban pektinben gazdag húsának köszönhetően. Napi egy alma segít megőrizni egészségünket a legzordabb időjárási viszontagságok között is. Reggel, éhgyomorra fogyasztva segíti az



emésztést, elalvás előtt pedig megnyugtatja szervezetünket. Rendszeres fogyasztása különösen ajánlott várandósoknak, szoptatós kismamáknak és gyermekeknek.
Az almának tulajdonított további jótékony hatások kifogyhatatlanok: megszünteti a hasmenést, pozitívan hat a szívre, a koleszterinszintre és fontos szerepet játszik a rákmegelőző táplálkozásban is. A frissen préselt almalé segíthet gyulladás, rekedtség, álmatlanság és emésztés körüli zavarok esetén.
Egyik híres rajongója Márai Sándor Füves könyvében is méltatta a napi egy reszelt alma elfogyasztását.








Almás rétes




Hozzávalók: 40 dkg alma, 4-5 evőkanál méz, vagy cukor, 2 kiskanál fahéj, 6 dkg darált dió, 6 lapos réteslap, kevés olvasztott vaj

Az almát tisztítsd meg és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld le, majd alacsony hőmérsékleten fahájjal, mézzel /cukorral meglocsolva párold néhány percig. Ha kihűlt szórd meg 6 dkg darált dióval. A réteslap felét (3 lap) kend meg olvasztott vajjal, halmozd rá a töltelék felét egyenletesen elosztva és tekerd fel. A rétesrúd tetejét is kend meg egy kevés olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőbe süsd kb. 15- 20 percig. Ha elkészült és kihűlt, tetejét szórd meg porcukorral.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top