Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg spenót, só
1 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem, majoránna 2 ek. olívaolaj
őrölt bors
40 dkg tehéntúró
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 cs. fagyasztott leveles tészt,
6 tojás, 3 dkg vaj
A spenótot megtisztítjuk, a sérült leveleket eltávolítjuk, a maradékot alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Kevés vizet felforralunk, kis sót teszünk bele, és a zöldséget beledobjuk. 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és mikor langyosra hűlt, kinyomkodjuk belőle a vizet, és feldaraboljuk. A fokhagymát megfuttatjuk az olajban, hozzáadjuk a spenótot, és petrezselyemmel, majoránnával ízesítjük. Megsózzuk, majd néhány perc után levesszük a tűzről, és eltávolítjuk a fokhagymát. A túrót villával áttörjük (ha levet ereszt, azt távolítsuk el egy szűrő segítségével), hozzáadjuk a spenótot és a parmezán sajtot. Borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Egy 22-24 cm-es tortasütőt kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a leveles tésztát, mindenhol szorosan fedje a formát. A felesleges tésztát hagyjuk kilógni. A spenótos keveréket a tésztába töltjük, fakanállal elsimítjuk. A töltelékben 6 db, egymástól egyenlő távolságra levő nyílást formázunk, és olvasztott vajat öntünk mindegyikbe, majd beléjük ütünk 1-1 tojást vigyázva, hogy a fehérje ne menjen mellé. A tojásokat megsózzuk, és a torta tetejére helyezzük a maradék leveles tésztát. A kilógó tésztát levágjuk, és befelé hajtjuk, peremet adva a tortának. A tetejét megszurkáljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Tipp A tojásokat üssük egy csészébe, és onnan öntsük a tortába; így kiszűrhetjük azokat, amelyeknek kiszakad a sárgája ezekből később rántottát süthetünk. Ha félünk, hogy a körvonaluk nem lesz szép, akkor nyugodtan tegyünk a spenót közé főtt tojásokat. |