Gasztro

Hûsítõ nyári levesek

Mi magyarok a világ talán egyik leglevesimádóbb népe vagyunk. Hosszútávon nem nagyon tudjuk elképzelni az étkezést finom levesek nélkül, fõzzük és élvezzük õket nap, mint nap, keressük õket reménykedve az étlapon, amikor külföldön járunk.

A magyar konyha kétségkívül legjellegzetesebb, nemzetközileg azonban kevésbé ismert és népszerű csodái közé tartoznak a nyári szezonális gyümölcslevesek. A tejfölös, joghurtos, édeskés, savanykás jéghideg remekművek a nyári repertoár nélkülözhetetlen szereplői. De van ám Élet a meggylevesen túl is…





Ajoblanco –andalúz fehér gazpacho
Tarator –bolgár hideg diós uborkaleves
Indiai fűszeres joghurtleves
Bazsalikomos sült paradicsomleves
Zöldfűszeres édes-savanyú hideg zöldbableves







Képzeljük el, amint egy forró nyári nap után az egész napos balatoni strandolás és kimerítő napozást követően, vagy egy rohanós, fülledt, 30 fokos, stresszes városi munkanap végén tikkadtan, izzadtan, éhesen hazaérünk. Ilyenkor az ember lánya még véletlenül sem óhajt ugye huzamosabb ideig a tűzhely előtt tartózkodni –a bőrápoló gőzkezelést hagyjuk a kozmetikusra – és pláne nem vágyik arra, hogy elmerüljön egy tál forrón gőzölgő húslevesben. Színpadra léphetnek a hűsítő, frissítő, hőségcsökkentő, előre elkészíthető hideg nyári levesek.

A hideg levesek persze legyenek gyorsan és egyszerűen összedobhatóak, könnyűek, egészségesek, a bikiniszezonra való tekintettel (meg egyébként is) viszonylag kalóriabarátok, ugyanakkor ízesek, laktatóak és tartalmasak (Utóbbi szembetűnő ellentmondás feloldása persze valljuk be nem egyszerű feladat). Olyan hozzávalókból készüljenek, amelyek a nyári hónapokban könnyen beszerezhetőek és természetesen legyenek gyönyörűek is, hiszen először a szemünkkel eszünk. Fogyasztásukkor lehetőleg ne kerítse az embert hatalmába olyan frusztráló érzés, mintha egy tál paradicsomlevet, vagy kefírt kanalazgatna, mert az határozottan veszélyeztetné a derűs, nyári jókedvet.




A külön fejezetet érdemlő gyümölcslevesek nélkül valóban elképzelhetetlen a nyár, azonban a nemzetközi konyha és a nyári piaci kínálat számos további lehetőséggel is kecsegtet. Nem véletlen, hogy a forrósághoz hozzászokott vidékeken nagy hagyománya van a kiváló hideg, frissítő levesek fogyasztásának. Kísérletezzünk bátran, a következő receptekkel még azokat a -többnyire hímnemű- leveskedvelőket is garantáltan le fogjuk hűteni (már ha persze ez szándékunkban áll), akik nem feltétlenül tartoznak a néha már-már desszertjelleget öltő gyümölcslevesek rajongói táborába.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top