Gasztro

Színes szörpök

A forró nyárban, amikor csak iszunk és iszunk literszámra fogy a folyadék, miért ne csábulhatnánk el néha? A változatosság kedvéért miért ne fogyaszthatnánk el egy nagy pohár jéghideg, szódával vagy ásványvízzel hígított gyümölcsös szörpöt?





Ódivatú, nem trendi, nem túl egészséges. Miért ne próbálnánk meg ennek ellenére kicsit feleleveníteni és visszahozni a mindennapokba? Valahogy egyfajta különleges hangulat, nosztalgikus érzés kapcsolódik a szörpök letűnt világához: forró kánikulában is árnyékos menedéket nyújtó, hűs falusi szoba, karosszékében bóbiskoló Dédi, aki a kertben játszó unokákat süteménnyel és házi málnaszörppel várja; a nyárillatú, nagylombú diófa alatti kockásterítős asztal, amely körül délután összegyűlik a család; gyerekzsúrok vidám zsibongása. Nyári idill, béke, nyugalom.
Olyan szép, hogy ebbe még az is belefér, hogy néha lecsússzon egy kis luxuskalória. Azt most felejtsük el egy pillanatra, és kortyoljunk néhányat az üvegbe zárt nyárból.






Házi málnaszörp
Bodzaszörp
Narancsvirágos eperszörp
Mojito-szörp




 


 






Természetesen nem azt ajánljuk, hogy állandóan szörpöt kínáljunk, és mértéktelenül fogyasszuk, de egy-egy különleges alkalomra nyugodtan meglephetjük a vendégeket és a gyerekeket egy hűsítő pohárral, garantáltan értékelni fogják. A házi készítésű szörpöt össze sem lehet hasonlítani a boltival, magas gyümölcstartalma biztosítja természetes, koncentrált ízét. Semmiféle festék, tartósítószer és mesterséges adalékanyag nem kerül bele, kizárólag rengeteg mennyiségű gyümölcs (ettől a színe valamennyivel talán halványabb lesz, az íze viszont sokkal intenzívebb).

A szörpök alapanyaga gyümölcs és cukor, általában egy liter gyümölcsléhez egy kg cukrot számolunk. Leggyakrabban úgy készül, hogy a gyümölcsöt napokig erjesztjük, majd a levet cukorral összefőzzük. Nagyon fontos, hogy szitán vagy vászonruhán keresztül jól szűrjük át, hogy a rostok ne tegyék zavarossá a szörpöt. Szódával, ásványvízzel, citrommal igyuk, de használhatjuk süteményekre, rizskochra, fagylaltokra csurgatva is.





Néhány jó tanács:

•  a szükséges eszközök legyenek tiszták és szagtalanok (kiábrándító hagymaszagú lábosban főzni)
•  a megadott cukormennyiség nem törvény, mindenki ízesíthet saját szája íze szerint
• a lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve könnyebb az üvegre feszíteni
•  a celofánt ne hagyjuk el akkor sem, ha csavaros tetejű üvegbe tesszük az italt
• a befőzés gyakori vendégei a muslicák – ne törődj velük, ahogy elkészülsz az itallal, biztosan odébbállnak
•  legvégül egy tipp: egy különleges szirup – mint például a rózsaszörp – díszes üvegbe csomagolva szép ajándék is lehet.



 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top